22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C

TEŞVİK KAPMASINDA MYK KURSLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR

TEŞVİK KAPMASINDA MYK KURSLARIMIZ BAŞLAMIŞTIR

Mesleki yeterlilik belgesi ne demek kısaca tanımlayalım. Mesleki yeterlilik belgesi, belirli meslek gruplarında çalışacak kişilere verilen yeterliliğin ibrazı anlamına gelir.

08 Eylül 2021 Çarşamba 20:45

Mesleki yeterlilik belgesi nedir?

Mesleki yeterlilik belgesi, Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilir. Kişinin, meslekte yeterli düzeyde olduğunun kanıtlayan bir belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi bazı iş dalları için bir zorunluluktur. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfa giren işlerde meslek yeterlilik belgesi zorunludur. İnşaat işçileri, sıvacı, boyacı, kalıpçı ve benzeri gibi meslek gruplarında mesleki yeterlilik belgesi sunma zorunluluğu bulunur.

Mesleki yeterlilik belgesi ile kişinin mesleğinde yeterli olduğu ispatlanmış olur. Bu belge, düzenlenen sınav ile alınır. Sınavı geçenler mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmış olur. Mesleki yeterlilik belgesi ne işe yarar sorusunun yanıtı ile devam edelim. Mesleki yeterlilik belgesinin amacı, insanların o işi yapıp yapamayacağı konusunda bilgi sahibi olmaktır. Özellikle tehlikeli işlerin olduğu sektörlerde hayati öneme sahiptir.

İnşaat sektörü ya da diğer tehlikeli iş sektörlerinde mesleki yeterlilik belgesi istenir ve belgesi olmayanların iş alımı gerçekleşmez. Özetle mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından oluşturulan ulusal yeterliliklerde belirtilen şartları karşılamaları halinde çalışanların sahip olabileceği belgeye verilen isimdir.

Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olduğu mesleklerden birkaçı şunlardır; inşaat sektörü, asansör bakım ve onarımcısı, betonarme demircisi, boyama operatörü, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğal gaz işletme bakım operatörü, endüstriyel boru montajcısı, inşaat boyacısı, tekstil sektöründeki bazı iş bölümleri, iskele kurulum elemanı, makine bakımcısı, makine montajcısı, otomotiv boyacısı, otomotiv kaportacısı, otomotiv mekanikçisi, plastik kaynakçı, panel kalıpçı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçı, yangın yalıtımcısı. Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olduğu iş alanları bunlarla sınırlı değildir;

ilk akla gelenlerden yalnızca birkaçını paylaştık. Yukarıda saydıklarımız gibi bazı sektörlerde mesleki yeterlilik belgesi zorunluyken, bazı alanlarda ise böyle bir zorunluluk yoktur. Örneğin Mesleki Eğitim Kanunu’na göre ustalık belgesini almış olanlar, mesleki yeterlilik belgesini ispat etmek zorunda değildir.

Yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim veren okullardan ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlar için de mesleki yeterlilik belgesine gerek yoktur çünkü ustalık belgeleri okudukları okul itibari ile vardır. Yanı sıra tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik gibi meslek dalları da mesleki yeterlilik belgesi kapsamının dışındadır. En az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslek grupları, mesleki yeterlilik belgesi kapsamının dışında yer alır bir diğer deyişle.

 

sitee.jpg

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.