23 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

YENİDOĞAN SÜNNETİ NASIL BİR İŞLEMDİR?

Yenidoğan sünneti nasıl bir işlemdir?

Bebeğinizi yeni doğan döneminde sünnet ettirmeyi düşündünüz mü?

14 Eylül 2016 Çarşamba 14:37

İncirlik Amerikan Hava Üssü hastanesinde çalışırken kültürler arasındaki farkın sağlık uygulamalarındaki etkilerini izleme fırsatı buldum. Bu farklardan birisi de yeni doğan bebeğin sünnet edilmesi...

Son güncelleme: 10 Eylül 2016 09:10 Bu haber 5.922 kez okunduBen 12 yıl önce oğlumu doğar doğmaz sünnet ettirmiştim. 

Bu uygulamamız garipsenmişti ama İncirlik’teki Amerikalılar arasında yeni doğan sünnetinin çok yaygın olduğunu görünce aslında hata yapmadığımızı düşünmeye başladım.Yeni doğan sünneti anne hastaneden taburcu olmadan da hemen yapılmasıdır.

Sünnet, penis başını kaplayan üst derinin cerrahi ile çıkarılmasıdır. Bu işlem için bebeğin sağlıklı olması gereklidir. Eğer tıbbi bir hastalığı varsa sünnet ertelenmelidir. Sünnet işlemi daha büyük çocuklara ve erişkinlere de yapılabilir. 

Yaş büyüdükçe sünnete bağlı oluşabilecek risk ve komplikasyonlar artar.Sünnetin hijyenik açıdan faydaları vardır. Smegma koyu beyaz renkli ve ölü hücrelerin bulunduğu bir akıntıdır. Sünnet olmamış erkeklerin derilerinin altında birikir. 

Bu da koku veya infeksiyona neden olabilir.Sünnet olan bebekler olmayanlara göre daha az idrar yolu infeksiyonu olur. Ayrıca sünnet penis kanseri riskini de azaltır. Bazı çalışmalar sünnet olan erkeklerin HIV virüsü kapma ihtimallerinin daha az olduğunu göstermiştir. 

Ayrıca sünnet sayesinde erkekteki HİV veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların kadına geçmesi de azalır.Sünnet işlemi nasıl sorunlar oluşturabilir?

Kanama, infeksiyon, skar oluşması sünnete bağlı komplikasyonlardandır. Nadir olarak derinin fazla çıkarılması veya az çıkarılması olabilir. Bu durumda tekrar ameliyat olması gerekir.Yenidoğan sünneti nasıl bir işlemdir?

Sünnet işlem olarak sadece birkaç dakika süren bir müdahaledir. Bebek özel bir masaya yatırılır. Anestezik yani uyuşturucu madde ağrı kesme amaçlı kullanılmalıdır. Sünnet işlemi farklı teknikler ile yapılabilir ama genelinde aynı basamaklar uygulanır:Penis derisi ve uç kısmı temizlenir.

Ön deri özel bir alet ile yakalanır. Ve ön deri çıkarılır.İşlemden sonra özel bir bandaj ve vazelin ile sargı yapılır.Bebeğinize sünnet yapıldıktan sonra penisinin etrafında bandaj yerleştirilir. Bu bandaj bebek çişini yaptığında kendiliğinden düşecektir. 

Bazı doktorlar tekrar bandaj konulmalı der bazıları ise açık bırakılarak iyileşmesini önerebilir. Genelde iyileşme 7-10 gün içinde olacaktır. 

Bebeğinizin penisinin uç kısmı kırmızı olabilir ve sarı akıntılar görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur.Yenidoğan döneminde bebeğinizi sünnet olmasını istiyorsanız kadın doğum uzmanınıza bunu iletin ve gerekli organizasyonun yapılmasını rica edin.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.