22 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

YEŞİLAY HAFTASI BASIN BİLDİRİ

YEŞİLAY HAFTASI BASIN BİLDİRİ

HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz, madde bağımlılığından kurtulmak isteyen arasında çekiliş yapılarak bir adet çok amaçlı fotoğraf makinesi ve sigara bırakanlara çeşitli hediyeler dağıtılacağını belirtti

04 Mart 2009 Çarşamba 17:48

Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında bir açıklama yapan HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz, dağların-dorukların kenti Hakkari nin 2005 yılında sivil toplum örgütü olarak teşekkül eden derneğimiz; HESKADER , kuruluş amacına ve hedeflerine uygun olarak sürekli aktif, proje üreten, uygulayan ve hassasiyetleri takip eden bir teşekkül olarak kendini ispatlamıştır.

ülkemizde, Mart Ayı nın ilk haftası, 88 yıldır hep " YEŞİLAY HAFTASI" olarak kutlanır. ülkemiz, uyuşturucu madde ticareti bakımından dün transit geçit ülkesi iken bu gün uyuşturucu maddelerin pazarlandığı, uyuşturucu tacirlerinin cirit attığı,eğitim yuvalarımız olan okullarımızın önlerinde korkusuzca satılır hale gelmiştir.

Ülkemizde, Uyuşturucu madde kullananların sayısı her geçen gün katlanarak, bazı maddelerde %300 oranında artmaktadır. Yapılan araştırmalara, anket çalışmalarına ve uzman görüşlerine göre gençlerimizin %15 i her hangi bir uyuşturucu maddeyi kullanmaktadır. Uyuşturucu maddeleri kullanma yaşı da aşağıya doğru inmiştir.Bu gün 13 yaşında olan bir gencimiz bu yaşında uyuşturucu madde kullanmaktadır. Bu durum ülke güvenliğini ve toplumun sağlığını tehdit etmektedir. Uyuşturucu maddeye öden her bir lira topluma mermi olarak geri dönmektedir.

Alarm zilleri çalmaktadır. bütün kuruluşlar, zamanı geçirmeden ve kurban sayısı artmadan ve ateş bacayı sarmadan acil önlem almalı ve bu konuda aileler ve toplum uyarılmalı ve hem de eğitilmelidir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunlar; göç, çarpık kentleşme,varoşlar,gelir dağılımı,işsizlik,aile içinde yaşanan problemler, kültür kırılmaları,manevi ve ahlaki alanda yaşanan boşluk ve çöküntü,eğitim yetersizliği gibi daha bir çok faktör uyuşturucu kullanımının yanında toplumda alkolizmi de teşvik etmektedir.Toplumumuzda daha dün fert başına bir litre alkollü içki düşerken, bu gün AB ortalamasını da geride bırakarak 17 litreyi aşmış bulunuyoruz.

10-12 yaşlarında ki gençlerimiz alkollü içki kullanmaktadır. Alkollü içki kullanan gençlerimizin oranı, yapılan anketlere göre % 55 civarındadırAlkollü içki kullanan her 10 kişiden biri ne yazık ki alkol bağımlısı olmuştur.Alkollü içkiler, sağlığımıza çok büyük zararlar verdiği gibi toplumda,işlenen cinayetlerin %85 i,intihar olaylarının %90 ı,Akıl hastalıklarının %60 ı,şiddet olaylarının %50 i,ırza tecavüzlerin %50 i, Boşanmaların %50 i Trafik kazalarının %70 i nin sebebi içki kullanmaktan ileri gelmektedir.Alkollü içki kullanmaktan dolayı meydana gelen hastalıklar,kazalar,iş kayıpları ve yangınlardan dolayı ülke ekonomisi milyarlarca dolar zarar etmektedir.

AB alkolizme karşı savaş açmıştır AB bu mücadele için her yıl 500 milyar EUR0 harcamaktadır. Özellikle gençlerimiz alkolün zararları konusunda uyarılmalı ve bu konuda etkin şekilde eğitim verilmelidir.Derneğimiz üzerine düşeni yapmaya her zaman yapmaya hazırdır. BM Dünya Sağlık Örgütü nün gündeminde Tütün ve Tütün Mamulleri ile mücadele ön sıralarda yer almaktadır. Çünkü, Tütün ve Tütün mamulleri kişi ve toplum sağlığına çok büyük zararlar veren maddeler olduğu gibi uyuşturucu madde kullanımına ve alkolizme basamak görevi de yapmaktadır.

Bu yönü ile toplumun sağlığını tehdit etmektedir. Tütün ve tütün mamullerinin insan sağlığına verdiği zararlar sayılamayacak kadar çoktur. Bu gün toplumuzda görülen kanser ve kalp ve damar hastalıkları gibi önemli hastalıkların en önde gelen sebebi, oran olarak %70 i Tütün ve tütün mamulleri,sigaradır. Maalesef ülkemizde sigara kullanımı da çok yaygın vaziyettedir. Nüfusun yarıdan fazlası sigara içmektedir. Sigara tüketiminde, bölge ülkeleri arasında ülkemiz,ilk sıralarda yer almaktadır.

Toplumuzda gençlerimizin %48 i sigara içmektedir. Sigaranın yol açtığı hastalıklardan her yıl 117 bin insanımız ölmektedir.Hastalıkların tedavisi içinde her yıl 2,5 milyar dolar harcıyoruz Bağımlılık çok ciddi bir hastalıktır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Uyuşturucu maddelere, alkole, sigaraya bağımlı hale gelmiş insanların sayısı geçmiş yıllara göre katlanarak artmaktadır. Bu durum toplumun sağlığını tehdit etmektedir.Gerekli önlemler alınmadığı takdirde toplum sağlığı mahvolacak, yarınlarımızın ümidi olan gençlimiz ise kaybolacaktır. Toplumun karşılaştığı bu tehdidin büyüklüğü, görülmeli ve acil önlem alınmalıdır.

Bu nedenle bu gün “Yeşilay Haftası” düne göre daha bir önem kazanmıştır.. İnsanın sağlıklı, başarılı ve mutlu olabilmesi için beden ve ruh sağlığının her türlü zararlı şeylerden korunması lâzımdır. İnsanın ruh ve beden sağlığını bozan şeylerin başında zararlı alışkanlıklar gelir. Başlıca zararlı alışkanlıklar; sigara, alkol, uyuşturucu ve kumar bağımlılığıdır. Amacımız, bu zararlı maddeler ve kötü alışkanlıklarla mücadele etmek için toplumda top yekun bir seferberlik başlatmaktır.Bu çerçeve madde bağımlılığından kurtulmak isteyen arasında çekiliş yapılarak bir adet çok amaçlı fotoğraf makinesi ve sigara bırakanlara çeşitli hediyeler dağıtılacaktır. Halkımıza önemle duyurulur. (hakkarihabertv.com)

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.