YÜKSEKOVA'DA YÜZLERCE SOKAK HAYVANI TELEF OLDU
Van Büyükşehir Belediyesi, yasağın kalktığı Yüksekova'da bir hafta boyunca sokak hayvanlarının tedavileri için çalışma yaparak bir rapor hazırladı.
29 Haziran 2016 Çarşamba 18:57
Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, yasağın kalktığı Yüksekova'da bir hafta boyunca sokak hayvanlarının tedavileri için çalışma yaparak bir rapor hazırladı. Çok sayıda veteriner hekimin katıldığı çalışmalarda, Van Büyükşehir Belediyesi Mobil veteriner kliniği'de bölgeye gönderilerek, hayvanların tedavileri yapıldı. Cumhuriyet, Güngör, Yeşildere, Dize, Kışla, Orman, Mezarlık, Kuruköy mahalleleri ve çarşı merkezi civarlarında yapılan çalışmaların sonucu bir raporla açıklandı. Yüzlerce sokak hayvanın yapılan çalışmalar neticesinde tedavilerinin yapıldığı ifade edilen raporda, birçok sokak hayvanının da yaşanan çatışmalardan dolayı yanarak telef olduğu belirtildi. Bölgede yaşanan sokağa çıkma yasakları ve yıkımlardan dolayı sokak hayvanlarının büyük bir bölümünde yanık izlerinin tespit edildiği belirtilen raporda, çatışmalarda aynı zamanda küçük hayvan yetiştiricilerinin de büyük bir zarara uğradığı ifade edildi.
Van Büyükşehir: İnsanlar, hayvanlarını artık besleyemez duruma geldi
Birçok kümes hayvanının da telef olduğu raporlara yansırken, raporda şu bilgilere yer verildi: Çatışma bölgelerindeki hayvanların gerekli tedavileri konusu önem arz etmektedir. Buna karşın, hayvan sahiplerinin yeterli ekonomik imkanının bulunmaması nedeniyle, bu hayvanların telef olma riski mevcuttur. Yem depolarının ve hayvan sahiplerinin ellerinde olan hayvan yemlerinin yandığı, bu sebeple de hayatta kalan hayvanların beslenme koşullarının son derece kötü olduğu tespit edildi. Çatışmaların olduğu zaman diliminde,aşı programlarının aksamasından dolayı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda başta şap hastalığı olmak üzere birçok riskle karşı karşıyadır. Bu olumsuz durum, gerek hayvan sağlığı, gerek insan sağlığı, gerekse ekonomik durum açılarından son derece tehlikelidir ve en kısa sürece çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Van Büyükşehir: Havyanlar için acil beslenme odakları oluşturulmalıdır
Çatışmalar nedeniyle hayvanlar uzun yolculuklara tabi tutulmuş ve başka yerlere naklettirilmişlerdir. Bunun sonucu olarak söz konusu hayvanların bağışık sistemleri zayıflamış ve bu durum birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlamıştır. Hayvanların otlatıldığı mera alanlarının halen patlayıcı cisimlerle dolu olduğu endişesi mevcuttur. Bu nedenle hayvan sahipleri hayvanlarını otlatmaya götürememektedir. Bu alanların bir an önce patlayıcı cisimlerden temizlenmesi gerekmektedir. Sokak hayvanlarının yakılan evlerde barınmaya başladığı ve bu durumun halk sağlığını tehdit ettiği belirlenmiştir. Oluşan çatışmalı süreç sonrasında sokak hayvanlarının dağlık bölgelere kaçtığı, fakat beslenmek için özellikle gece geç saatlerde mahallelere geri geldiği tespit edilmiştir. Bu yolla dağlık bölgelerde yaşayan diğer vahşi hayvanlardan, başta kuduz olmak üzere birçok hastalığın insanlara bulaşma riskinin arttığı belirlendi. Bununla birlikte silah, bomba, patlama sesleri nedeniyle korku ve endişeleri artan sokak hayvanlarının saldırganlıklarının arttığı gözlemlendi. Mahallelerde tespit edilen sokak hayvanlarının son derece zayıflamış olduğu görüldü. Yeterince besin bulamayan bu hayvanlara dair bir çalışmanın yapılması bu hayvanların saldırganlıklarının azaltılması açısından önemlidir.
Van Büyükşehir: Tüm sokak hayvanları telef olma durumu ile karşı karşıya
Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı raporunda şu önerilerde bulundu:
-Salgın hastalık tehlikesinden dolayı sokak hayvanlarının bir an önce aşılanması gerekmektedir.
-Gerekli görülen sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gereklidir.
-Sokak hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarının giderilmesi ve beslenme odaklarının oluşması gerekmektedir.
-Gerekli görülen durumlarda yavru kedi ve köpeklerin sahiplendirme çalışmalarının yapılması bölge açısından olumlu sonuçlara doğuracaktır.
-Sokak hayvanlarının yaşamlarını sürdürebileceği uygun ortamlar bulunmadığından dolayı, uygun yerlere hayvanların barınabileceği kulübeler kurulmalıdır.
-Şap hastalığının bölgede yaygın olarak mevcut olmasından dolayı, hastalığın görülmediği alanlarda aşılama çalışmalarının bir an önce yapılması, bununla birlikte hastalığın görüldüğü yerlerde tedavi çalışmalarının derhal başlatılması bir zorunluluktur.
-Bölgedeki ahır ve ağılların tamamına yakınının yakıldığı veya büyük oranda tahrip edildiği görüldü. Bu yapıların onarımının veya yeniden inşasının en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde hayatta kalan tüm hayvanların telef olma ihtimali son derece yüksektir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV