1999 yılında BM Genel Kurulu kararı ile kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilen “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir.
Bu amaçla, toplum ve birey olarak yuvasını çekip çeviren; yeni yeni pırlantalar dünyaya getirerek annelik yapan; eşlerine yoldaş olan ve günümüzde çalışma hayatında aktif rol alarak ekonomiye katkı sağlayan kadınlarımıza hak ettiği değeri vermeli, onlara nazik davranmalı, kadına karşı şiddetten uzak durmanın yanında şiddete karşı elimizden geldiğince mücadele etmeliyiz.
Küresel bir sorun olan kadına yönelik şiddet; kadının maddî ve manevî bütünlüğüne zarar vermesi nedeniyle ciddi bir halk sağlığı problemi olmasının yanı sıra, kadının toplumsal yaşamını etkilemesi nedeniyle de çok önemli bir sosyal problemdir. Dinimize, tarihimize, köklü gelenek ve göreneklerimize baktığımızda, Türk toplumunda kadına her zaman değer verildiğini görürüz. İnsanları kadın erkek diyerek sınıflandırmadan, insan olarak görmek ve insanın her şeyin en iyisine layık olduğunu bilmek ile kadınlarımızın hak ettikleri güzel dünyayı onlara sunabilmiş olacağız.
Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadının insan haklarının güçlendirilmesi konusunda önemli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu amaçla; Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımı, ilgili kurum ve kuruluşların katılımlarıyla,
Kadına Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesine ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ışığında, yeni gelişmeler, ihtiyaçlar ve eksiklikler göz önünde bulundurularak, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları” hazırlanmıştır.
Bu kapsamda son olarak 2018-2021 yıllarını kapsayacak eylem planı hazırlanmış ve uygulanmaya konulmuştur. Bu eylem planı kapsamında İl Müdürlüğümüzce Kadına Yönelik İl Eylem Planı hazırlanmış ve uygulaya konulmuştur. Bu ve benzeri yasal düzenlemelerin yanı sıra çok boyutlu bir toplumsal sorun olan kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, ancak toplumun her kesiminin ortak ve kararlı mücadelesiyle mümkün olacaktır.
“Kadına Şiddet İnsan Hakkı İhlalidir.” Kadına karşı sergilenecek her türlü şiddet, kadınların en temel hakkı olan insan haklarının ihlalidir. Kadına şiddetin önlenmesinde eğitimin önemi büyüktür. Bu aşamada görevin en büyüğü eğitimin ilk basamağı olan aile anne ve babalarımıza düşmektedir.
Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımıza herkesin gerekli sevgi ve saygıyı göstermelerini, tüm kadınlarımızın mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada hiçbir şiddete maruz kalmadan yaşamalarını diliyorum" Hakkarihabertv.com
Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Hakkari İl Müdürü Salih Kaya