Akdoğan henüz 35 yaşında. Hakkari merkez Köyceğiz köyü doğumludur. İlk ve orta öğrenimini ilimizde tamamladı. Lise öğrenimini ise Amasya’da, Atatürk lisesinde tamamladı. 2009 yılında Anadolu üniversitesi kamu yönetimi bölümünü bitirdi. Köy boşaltma mağduru olan Akdoğan, önce Köyceğiz’den merkeze, merkezden de Mersin’e zorunlu göz etti.
Hakkari’de başladığı siyasi mücadelesini orada sürdüren Akdoğan HADEP-DEHAP süreçlerinde mahalle örgütlenmelerinde ve mahalle komisyonlarında aktif görev aldı. DTP döneminde ise kurultay delegeliğine, meclis üyeliğine seçildi. Bu çalışmalarını genişleterek Mersin-Hatay-Gaziantep-Adıyaman ve Kilis bölgelerinde siyasal çalışmalarına devam etti.
Adaylık listesinde ikinci sırada yer aldı ama içtenliği, samimiyeti, üslubu, efendiliğiyle halkın gönlünde birinci sırada yer aldı. Gittiği her ortamda adeta ilgi odağı oluyor. Kürtçe üslubunu da herkesin anlayabileceği kıvamda kullanıyor.
Siyasi yoğunluktan dolayı tıpkı Selma Irmak gibi oda evlenmeye vakit bulamadı.
Seçim ve süreç dolayısıyla şunları söylüyor Akdoğan; “Bugün korkmanın, çekinmenin günü değildir. Bugün birliğin, beraberliğin, ittifakın günüdür. Özgür günlere merhaba, kardeşçe yaşamaya merhaba, şehadetlerin olmayacağı günlere merhaba, ana dilimizle konuşmaya merhaba demenin vakti geldi. Her biji Kurd-u Kürdistan…”
Hakkari’ye adım attığı günden beri il dışına hiç çıkmadı. Köy, mezra, ilçe, mahalle, gitmediği yer, sarılmadığı kişi kalmadı. Gittiği her yerde barış mesajı verdi. Halk Nihat Akdoğa’ı kendine yakın gördü, sempatik gördü, içten gördü.
Yakışıklı olmazsan da, adam gibi adamsın ve çok seviliyorsun sayın vekilim…