ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Suriye’de gruplar için uygulanan eğit-donat programının başarısız olduğunu söyledi.
Obama, “Suriyeli muhaliflerin eğit-donat programının beklenildiği gibi işe yaramadığını itiraf eden ilk kişiyim” dedi.
Obama, Kürtlerle ‘eğit-donat programı inşa etmeye çalıştıklarını’ söyledi.
Bundan sonra eğit-donat programında başarılı oldukları alanlara bakacaklarını dile getiren Obama, “Örneğin, doğuda IŞİD’i püskürten bazı Kürt topluluklarıyla çalışarak bunu inşa etmenin yollarına bakacağız” dedi.
Eğit-donat programı
Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) birlikte yürüttüğü Eğit-Donat programında amaç, Suriye rejimine karşı savaşan grupların temel askeri yeteneklerini ve organizasyon kabiliyetlerini artırarak, kendilerini ve ellerindeki bölgeleri daha iyi korumak.
Program Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından 19 Şubat 2015’te Ankara’da imzalanmıştı.
Eğit-Donat programı çerçevesinde 54 kişilik ilk birlik, programı tamamladıktan sonra 12 Temmuz’da Suriye’ye geçmişti.
Çoğunluğu Türkmen olan grup, Suriye’nin kuzeyindeki Halep kentinin Azez ilçesine bağlı Malikiye beldesinde konuşlandı.
Ancak birliğin Türkmen komutanı Albay Nedim Hasan ve yardımcısı ile emirlerindeki 18 kişi, El Nusra Cephesi güçlerince kaçırılmıştı.
ABD Merkez Komutanlığı IŞİD ile mücadele kapsamında eğitilip silahlandırılan Yeni Suriyeli Güçler’in bir komutanının, koalisyonun birliğine verdiği silah ve ekipmanı, Suriye’de El Nusra Cephesi’nin kontrolünde bulunan alandan güvenli geçebilme karşılığında örgütün arabulucusuna teslim ettiği noktasında bilgilendirildiklerini açıklamıştı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook da Suriyeli muhaliflere yönelik eğitimin devam ettiğini ancak program gözden geçirilirken Suriye’den yeni katılımcı belirme çalışmalarını durduklarını söylemişti.
Eğit-donat programı kapsamında yılda yaklaşık 5 bin 400 savaşçının eğitimi öngörülüyordu.