• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 1 °C

Öğretmenlerimiz huzurlu ve mutluysa herkes huzurlu ve mutludur

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Senede bir de olsa öğretmenlerimizin ruhlarını gönüllerini okşayan sözler bugün yine dillerden, kalemlerden dökülecek lakin her zamanki gibi havada kalacak.

Öğretmenlerimizin sorunlarını herkes duydu ama duyması gerekenler neden sağır…

Türk Eğitim Sen’in anketinden öğretmenlerimizi mutsuz eden ayrıntılardan bazıları:

Neden emekli olmuyorlar? 

Emekli olma hakkı kazanan katılımcıların niçin emekli olmak istemedikleri incelendiğinde, yüzde 64.8’i aldığı maaşın düşmesini, yüzde 27.1’i çocuk okuttuğunu, yüzde 2.2’si kredi ödeme gibi ekonomik gerekçeleri ortaya koyarken, sadece yüzde 4.9’u yaşının emeklilik için genç olduğunu gerekçe olarak gösterdi. 

Mülakat devam etmeli mi? 

Evet mülakat devam etmeli diyenlerin oranı sadece yüzde 3.9! Kararsızlar yüzde 7.1, hayır diyenlerin oranı yüzde 89!.. 

Milli Eğitim Akademisi hakkında ne düşünüyorlar? 

Yüzde 37.6’sı gereksiz politik bir karar, yüzde 29.6’sı gereksiz kaynak israfı, yüzde 15’i politik ayrımcılığın bir unsuru olarak görüyor. Nitelikli yönetici yetiştirmeye katkı sağlayacağına inananlar ise yüzde 2.7 ile son sırada! 

Müfredattan memnunlar mı? 

Müfredatın içeriğinden memnun olanların oranı sadece yüzde 9.2. Memnun olmayanlar yüzde 40.1, müfredatın geliştirilmesini +düşünenler ise yüzde 50.7! 

 Mutsuzluk nedenleri? 

Ekonomik, sosyal ve özlük haklarındaki yetersizlik, sürekli değişen eğitim sistemi, öğrencilerin ders dinlememesi, fiziksel şiddet

Sonuç olarak öğretmenlerin şartları iyileştirilebildiği ölçüde eğitimin niteliği artırılabilecek ve toplumların gelişmesi doğru orantılı olarak sağlanabilecektir.

Özeti biz öğretmenimize ne kadar sahip çıkarsak geleceğimize o kadar sahip çıkarız.

Öğretmenlerin akademik gelişimleri için önemli olan yüksek lisans ve doktora eğitimleri ile ilgili olarak izin konularında branşlara özel yasal düzenlemeler getirilebilir.

Ücretli öğretmenlik uygulaması öğretmenler arasında farklılık oluşturmakta, ücretli öğretmenlik kademeli olarak kaldırılarak öğretmen istihdam politikaları yeniden yapılandırılabilir.

Tayin koşulları sadece hizmet puanına bağlı olmadan getirilebilecek ek kriterlerin sayısının artırılması ile yeniden oluşturulabilir.

Memleketimizin gerçek öğretmen ihtiyacı dikkatlice tespit edilmeli. her yıl hangi sahada ne kadar öğretmenin yetiştirmesi gerektiği bir plana bağlanmalı.

Öğretmenlerin sayısının çok olması, onlara verilecek özel hakları engelleyici bir faktör olarak düşünülmeyip öğretmenlik mesleği ekonomik bakımdan çok cazip hale konulmalı.

Eğitimin temel bir insan hakkı olduğunu ve her çocuğun parasız eğitim alması gerektiğini hatırlamanızı isterim. UNESCO, herkesin okula gidebilmesi için 2030 yılına kadar 69 milyon yeni öğretmen yetiştirmeyi umuyor, çünkü ne yazık ki bugün dünyada 264 milyon çocuk yeterli öğretmen olmadığı için okula gidemiyor.

Bu çocuklar çoğunlukla yoksul bölgelerde, şehir ve kasabalardan uzakta yaşadıkları için ya da kendi ülkelerindeki savaştan kaçtıkları için hayatın zaten çok zor olduğu yerlerde bulunuyorlar.

Yani eğer bir öğretmeniniz varsa şanslı olanlardansınız. Bir gün muhtemelen geriye dönüp baktığınızda hayatınıza, başarılarınıza, gerçekleştirdiğiniz hayallerinize ya da atlattığınız zor şeylere bakacaksınız. Bir öğretmenin sözlerinin bunları başarmanıza yardımcı olduğunu bulma olasılığınız yüksektir. Belki o öğretmenin kim olacağını zaten biliyorsunuzdur.

Sosyal sistem olarak kabul edilen okulların en stratejik öneme sahip unsuru olan öğretmenler eğitim politikaları doğrultusunda belirlenen amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen, eğitim ve öğretimi gerçekleştirerek nesillerin geleceğe hazırlanmasında etkin rol oynayan kişilerdir.

 Öğretmenlik mesleğini yapacak kişiler tesadüfi seçimlerle değil stratejik planlamalarla toplum içerisinde en iyiler arasından belirlenmelidir. Çünkü öğretmenlerin niteliği ile eğitimin niteliği doğrusal olarak birbirine bağlıdır. Dolayısıyla öğretmenlik mesleğinin ülkeler için kritik öneme sahip mesleklerin başında geldiği söylenebilir.

Yaklaşan Dünya Öğretmen Günleri

TÜRKİYE - 24 Kasım

ENDONEZYA - 25 Kasım

PANAMA - 1 Aralık

GÜNEY SUDAN - 1 Aralık

KÜBA - 22 Aralık YUNANİSTAN -

30 Ocak UMMAN - 24 Şubat CEZAYİR - 28 Şubat MISIR - 28 Şubat ÜRDÜN - 28 Şubat LİBYA - 28 Şubat FAS - 28 Şubat SUUDİ ARABİSTAN - 28 Şubat TUNUS - 28 Şubat YEMEN

İnsanlar kendilerine yardım eden kişileri hatırladıklarında, genellikle listenin başında öğretmenler gelir. Öğretmenler, öğrencilerin henüz göremediği yerlere ışık tutar: öğrencilerin benzersiz yeteneklerini bulup onları keşfederler.

Bir öğretmen yalnızca ders vermek ve not testleri vermekle kalmaz; Bir öğretmen aynı zamanda bir amigo, bir psikolog, , bir motivasyon konuşmacısı, bir beslenme uzmanı, bir okuryazarlık savunucusu, bir hemşire bir doktor ve bir çocuğun saf sevgisidir. Öğretmenler öğrencilere sosyal medya kullanımı, aile krizleri ve karmaşık dünyayı açıklamak gibi 21. yüzyıl yaşamının getirdiği zorluklarla başa çıkmalarına kadar bilgi vermektedir. Ama en önemlisi, öğretmenlerin sınıflarından geçen öğrencilere sarsılmaz bir dostluk ve destek vermeleridir.

Bu vesile ile atanan, atanmayan, ücretli, sözleşmeli, kadrolu, özel de ya da devlette, eğitim fakültesi öğrencisi ya da emekli tüm öğretmenlerimizle birlikte kendini öğretmen gibi hisseden, çocuklarımıza öyle ya da böyle bir kelime öğreten, eğitimin önemine canı gönülden inanan ve bu yönde çaba gösteren emek harcayan tüm eğitim sevdalılarının “Öğretmenler Gününü” kutlular başarılar dilerim.

Şimdi onları bulup Öğretmenler Günü'nde hatırlayalım.

 

 

Bu yazı toplam 230 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim