2015 yılında yağışların zamanında toprağa düşmesi ve bahar aylarının da yağışlı geçmesi nedeniyle şu anda hububatın gelişim durumunun iyi olduğunu dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı Armut, "Nisan ayı başı olmasına rağmen hava sıcaklıkları fazla artmamıştır.
Hava sıcaklıklarının 15 dereceyi geçmesiyle beraber hububat alanlarını etkileyebilecek pas hastalıkları tehlikesi bulunmaktadır. Buğdayda görülen pas hastalıklarından en erken görüleni sarı pastır" dedi.
Sarı pasın genellikle yapraklarda görülse de sap ve başaklarda da görülebildiğini ifade eden Armut, "Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa çizgi pası da denir.
Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece sıcaklık ve yüksek nem hastalığın gelişimi için en uygun ortamdır" diye konuştu. Sarı pasın epidemik bir hastalık olduğunu ifade eden Armut, birkaç yıl dikkati çekmeden yayılan hastalığın aniden önemli kayıplara yol açan bir epidemiye dönüşebildiğini, çiftçinin bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber hububat ekili tarlaların kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatan Armut, sarı pas yoğunluğu tespit edildiği anda mücadele zamanını geciktirilmemesi gerektiğini ve mücadele zamanında yapılmasının önemini vurguladı.
Armut, ayrıca, sarı pas hastalığından korunmak için yağışlı aylarda hububatta sulama yapılmaması, sık ekimden kaçınılması, yabancı ot mücadelesinin zamanında yapılması konusunda da uyarılarda bulundu. İHA