Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Ceylan 6-8 Ekim olaylarının ardından Hakkarililer'in kendisine gelip "Hocam bu olayları kabul etmiyoruz, tüm zararı biz karşılayalım" dediklerini anlattı. Ceylan, "Çözüm süreci herkesi umutlandırdı" dedi.Kürt sorunun ağırlığını en fazla duyan illerin başında gelen Hakkari'de çözüm sürecinin nasıl büyük bir umuda dönüştüğünü 2 yıldır görev yapan Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Ebubekir Ceylan anlattı.
6-7 Ekim Kobani olaylarında rektörlük ve fakülte binaları ve hizmet araçları yakıldığını hatırlatan Rektör Ceylan, "Ertesi gün Hakkarililer bana gelip "Hocam zararınızı karşılayalım. Bu saldırıyı kabul etmiyoruz' dediler" diye konuştu..
"HERKESİN GÖZÜNDE IŞIK VAR"
22 yıldır bölgede veteriner olarak görev yaptığını belirten Rektör Ceylan, çok iyi tanıdığı bölge insanının 6-8 Ekim Kobani olayları sonrası yaklaşımını şöyle anlattı: "Çözümle birlikte insanların gözünde ışık var. Herkes Hakkari'de 'Biz bu üniversiteden nasıl faydalanırız? Hangi işi yapsak para kazanırız' hesabı içinde. İnsanlar, çözümün meyvesini yemenin telaşında...
O olaylarda devlet kurumları arasında en büyük zararı biz aldık. Binalarım yandı. 600 bin TL zarar gördüm. 8 aracımın 7'si yandı. Ertesi gün Hakkarililer bana gelip 'Biz yapmadık, bizim insanımız bunu yapmadı. Hocam zararınızı karşılayalım' dediler. Duygulandık. Ama devletimiz zaten derhal zararımızı karşıladı."
'YAZIN KALSINLAR'
Hakkarililerin üniversiteyi çözümle birlikte çok kabullendiğini anlatan Rektör Ceylan, yazın bile öğrenci kalmasına ilişkin istekleri olduğunu belirterek, "Yazın öğrenciyi yolluyoruz, Hakkarili esnafı geliyor 'Hocam yaz okulu da açın da öğrenci gitmesin' diyor. Bunu duyunca mutlu oluyorum. Artık burada esnaf para kazanmak istiyor. Kepenk kapatmak istemiyor. Ben iki yıldır rektörüm ve yanıma koruma almadan dolaşıyorum. Gece çıkıp geziyorum, gündüz alışveriş ediyorum.
Herkes öğrencileri seviyor" diye konuştu. Öğrenci profillerinin de iki yılda değiştiğini belirten Prof. Ceylan,"Önceki yıllarda yüzde 70 öğrencimiz Doğu idi. Şimdi değişti. Bu yıl bin öğrenci aldık 550'si, Batı'dan. Bu, Doğu'dan Batı'ya göç etmiş ailelerin çocukları da değil. Kıbrıs'tan, İstanbul, Edirne, İç Anadolu'dan. Geriye kalan 450 öğrenci de bir bölgeden değil. Van'dan, Muş'tan,Gümüşhane'den" dedi.
YURT YETMEYİNCE HALK EVİNİ AÇTI
Hakkarinin bölge üniversitesi olarak kalmaması nedeniyle evleri Hakkari'de olmayan öğrencilerin Hakkarililerde imece usulu kaldığını anlatan Rektör Ceylan, "Kredi Yurtlar Kurumu, burada yurt yapımı konusunda çok yetersiz kaldı. Şu anda 150 - 200 öğrencimiz bildiğiniz sokakta yaşıyor.
Bugün bir Hakkarilinin yarın başkasının evinde kalıyor" ifadesini kullandı. Hakkari Havaalanın açılmasıyla birlikte değişimin süreceğini anlatan Rektör Ebubekir Ceylan, "Hakkari Havaalanı yapılınca, Hakkari uçuşa geçecek. Barış süreciyle birlikte maden zenginliği ön plana çıkacak. Belki ondan fazla olarak turizim potansiyeli gündeme gelecek. Sadece doğa turizmin yapsanız en zengin turist buraya gelir" diye konuştu. Kaynak:Star