Philips Aydınlatma Kıdemli bilim insanı Dr Luc Schlangen, “Pazartesi sendromundan muzdarip olanlardansanız, Günışığı Tasarruf Zamanına geçtikten sonraki ilk Pazartesi bu sendromu daha ağır yaşayabilirsiniz.” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor:
“Gün boyunca aldığımız ışık miktarı ve kalitesi doğal uyku/uyanıklık döngümüzü iyi ya da kötü yönde etkiler. Güneşi kontrol edemeyiz ama ışığa -özellikle de maviden yana zengin olan ışığa maruz kaldığımız süreyi ve ışığın miktarını ayarlayarak, aynı zamanda da uyanırken ışığa ve karanlığa maruz kaldığımız sürelere dikkat ederek uykumuzu düzene sokabiliriz” dedi.
Schlangen, uyku düzeninin bozulmaması için şu tavsiyelerde bulundu:
"Hem doğal hem de suni ışığa maruz kaldığınız süreleri düzene sokun: Doğru kalitede, miktarda ve zamanda aldığınız ışık hangi zaman diliminde bu ışığa maruz kaldığınıza bağlı olarak biyolojik saatinizi erteleyebilir veya öne çekebilir.
Günışığı Tasarruf Zamanına geçişten sonra biyolojik saatinizin ileri alınması gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu uyandıktan sonraki ilk bir iki saat boyunca sabah ışığı (ve özellikle mavi-zengin ışık) almaktır.
Uykusuz kaldığınız geceyi telafi etmek için sabahları yatakta gereğinden uzun süre (sabahın geç saatlerine kadar) kalmamaya çalışın. Onun yerine gerekirse gün içerisinde 15 dakikalık kısa uykular uyuyun ve akşamları erken yatmaya çalışın.
Bunun yanı sıra, akşamın ilerleyen saatlerinde ışık maruziyetini (özellikle mavi-zengin ışığa maruziyetin) en aza indirgeyin, ışıklarınızı kısın, güneş gözlüklerinizi takın veya yatmadan en az bir saat öncesinde elektronik cihaz kullanmayı bırakın.
Pazartesi sabahınıza enerji katın: Günışığı Tasarruf Zamanına geçtikten sonraki ilk Pazartesi mümkün olduğunca parlak ve mavi-zengin ışık almaya çalışın. Sabahları ofis aydınlatması, biraz da teknoloji kullanarak örneğin Philips goLITE BLU gibi ekstra ışık enjeksiyonu ile birleştirilince biyolojik saatiniz yeniden ayarlanacak ve günlük sorumluluklarınızın zamanlamasına daha rahat uyum sağlamanıza yardımcı olacak.
“Normal saatinizde” uyuyun: Saat değişikliğine rağmen performansınızı ve sağlığınızı optimize edebilmek için her zamanki saatinizde yatın. İyi bir gece uykusu için yatağa gitmeden bir saat önce rahatlamaya ve hazırlanmaya başlayın; bunun için de kısılabilen, daha sıcak, kırmızı ve sarı tonları zengin ışıklar kullanın ve aşırı uyarıcılardan kaçının. Ayrıca yatak odanızın yeterince karanlık ve rahatsız edici her türlü ışıktan arındırılmış olmasını sağlayın".
Avustralya Uyku Sağlığı Vakfı Başkanı Profesör David Hillman da, “Kalp krizi, felç, diyabet ve depresyon riski sürekli olarak yetersiz uyku uyuyan insanlarda artış gösterir. İyi bir uyku sağlıklı yaşam tarzının vazgeçilmez bir parçasıdır. Hepimiz iyi uyku uyumaya hak ettiği özeni göstermemiz gereken bir zamandayız” dedi. İHA