• BIST 9389.62
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 8 °C

Şafiler için islam fıkhı-5

Şafiler için islam fıkhı-5
Teravih namazına niyet:Niyet ettim, ALLAH rızası için 2 rek'atlık teravih sünnetini kılmaya, uydum imama.

Min neyta ez bikim du (2) rik'et sinneté teravîh, ez bikim ji bo xwudé bi cim'et, Xwuda kebulke.

ŞAFİİ MEZHEBİNDE TERAVİH NAMAZI (Bunu kesinlikle iyi okuyun)

Şafii mezhebinde teravih namazı hem erkek hem de kadınlar için müekked bir sünnet-i ayındır. Teravih namazının keyfiyeti hadislerle ve sahabe uygulamasıyla sabittir.

Hazreti Aişe validemizden rivayet edilmiştir: ''Resulullah (sav) (bir gece) mescidde (nafile) namaz kılmıştı. Birçok kimse de (ona iktida ederek) namaz kıldı, (Sabah olunca "Resulullah geceleyin mescidde namaz kıldı" diye konuştular.)

Ertesi gece de Efendimiz namaz kıldı. (Halk yine olanları konuştu, katılacakların) sayısı iyice arttı. Üçüncü (veya dördüncü) gece halk yine toplandı. (Öyle ki mescid, insanları alamayacak hale gelmişti.) Ancak aleyhissalatu vesselam (bu dördüncü gecede) yanlarına çıkmadı. Sabah olunca Efendimiz: "Yaptığınızı gördüm. Size çıkmamdan beni alıkoyan şey, namazın sizlere farz oluvermesinden korkmamdır" dedi.İşte bu hadise ramazanda cereyan etmişti…(Buhari, Salatu't-Teravih 1,) Teravih namazını cemaatle kılmak sünnettir ama tek başına da kılınabilir…Fakat cemaat sevabından mahrum kalmamak için evde kılınıyorsa aile fertleriyle birlikte kılınmaya gayret edilmelidir. 

Değerli okurlarım şuraya çok dikkat edin..!Teravih namazı yirmi(20) rek’attır ve Şafii mezhebinde mutlaka ama mutlaka her iki rek’atta bir selam vererek kılmak gerekir. İki rek’atta bir selam vermeden kılınan teravih namazı şafii mezhebinde sahih değildir. Dolayısıyla dört(4) rek’atta bir selam veren (veya daha fazla rekattan sonra selam veren) Hanefi imama uyulamaz!!!. Yani ŞAFİİ MEZHEBİNDE TERAVİH NAMAZI MUTLAKA 2’ŞER REK’AT ŞEKLİNDE KILINMALIDIR!!!.Fakat Şafii kimse 4 veya daha fazla rek'atta selam vererek teravih kıldıran imamın arkasında kaza namazı kılabilir.Teravih namazının vakti yatsı namazının vaktinden sonradır. Dolayısıyla Şafii mezhebinde kişi önce yatsı namazının farzını kılmalıdır ancak daha sonra teravih kılar!!. Yani yatsının farzından önce teravih kılınamaz. Hemen belirtelim ki şafii kişi teravih değil de kaza namazı kılacaksa bu durumda yatsı farzını önce kılmış olması şartı aranmaz....

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır…

Özellikle Ramazan ayı boyunca hatimler okunuyor, uygulanması gerekiyor, lütfen dikkat edin ! Şafiilere göre namaz dışında yapılacak tilavet secdesinin rukünleri şunlardır:

1)Niyet etmek

2)Tekbir almak

3)Secdeye varmak

4)Selam vermek

5)Bunları sırayla yapmak yani tertibe riayet etmek...

Buna göre tilavet secdesi gereken hallerde, kişi abdestli ve temiz ise ve avret yerleri kapalı ise kıbleye döner. Tilavet secdesi için Niyet getirir, ardından tekbir alır, sonra başka bir şey okumadan secdeye gider. En son da selam vererek, tilavet secdesini sonlandırır…  

TUTULMAYAN ORUÇLAR İÇİN FİDYE Şafiiye göre oruç tutmayan hasta bir sonraki ramazan ayı gelmeden iyileştiği taktirde ; geçen oruçlarını kaza etmelidir. Gücü yettiği halde kaza etmeyip de gelen ramazan ayı sonrasına bırakırsa hem kaza edecek hem de her gün için bir ceza fidyesi ödeyecektir.(ceza fidyesi 600 gr buğdaydır.) Gücü yettiği halde kaza etmeme durumu devam ettikçe ; üzerinden geçecek ramazan ayı sayısınca ve her gün için ayrı ayrı ceza fidyesi vermesi gerekir yani ceza fidyesi katlanır. BELİRTELİM Kİ Ebu Hanife hazretlerine göre bir sonraki ramazana kadar kaza edilmeyen ve tehir edilen kaza oruçlarına fidye verilmez..

Şafii Fıkhı Fethul-Ellam  

SORU : Şafii Mezhebi'ne göre, imamın arkasında fatiha okumayı unutan ne yapar? 

CEVAP İmama uyan kişi Fatiha okumayı unutur da imamın rükûa gitmesinden önce, okumadığını hatırlarsa ve Fâtiha'yı okumak için yeterince vakit varsa okur; ama okumadığını imamın rükûa varmasından sonra hatırlarsa, okumak için kıyam haline geri dönmez, imamın selâm vermesinden sonra bir rek'at namaz kılarak onda Fâtiha'yı okur...Çünkü şafiide fatiha farzdır ve fatiha eksik ise namaz tamamlanmış olmaz. 

BAYAN VE ERKELER İÇİN

---şafiide gusül---

Gusül, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusül: Bütün bedenin yıkanmasıdır, boy abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir.

Nasıl Niyet Getirilir?''Niyet ettim Allah Rızası için boy abdesti almaya'' diye niyet edilir... ''Min neyta destmeja gusl û cinubeta pîs ser xwe rakim wê ava zelal we'' gibi şekilde yani gusül abdestine niyet edilerek diğer şekillerde de niyet getirilebilir. Şafii mezhebine göre gusül için niyet farzdır ama farz olan kalben niyettir;dille söylemek ise sünnet olup ; Arapça ,Türkçe ,Kürtçe veya başka bir dilde de söylenebilir.

Şafii mezhebinde guslün farzları şunlardır:

-Yıkanmaya başlarken niyet etmek

-üzerinde herhangi bir necaset varsa önce onu temizlemelidir.

-Vücudun tamamını yıkamak

Şafide iki çeşit gusül abdesti vardır.! Birincisi (Farz)….ikincisi (sünnet)…

Değerli okurlarım dikkat edin kafanız karışmasın Şafii kişi gusül de ağza,burna,sağ ve sol omuzlara su atmak yoktur…! Bu şekilde bize sünnet.! Hanefi mezhebine göre farzdır!. Şafide Gusül abdesti alacak kimse öncelikle tuvalet ihtiyaçlarını giderir. ardından da abdeste başlamadan önce avret yerini yıkayarak gerekli temizliği yapar.ardından niyet getirir tasla kafasına döke döke iğne ucu kadar ıslak yer kalmadan yıkanır çıkar….(Bu farz olanıydı)..!!! 

Değerli okurlarım yine belirtiyorum aşağıdaki şafide sünnettir zira şafii mezhebinde gusül için ağza ve burna bolca su vermek farz değil sünnettir ama Hanefiliye göre bu farzdır.!

Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar. Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler.(bu şafide sünnettir) Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır. (Farz olan Gusül abdesti alınırken namaz abdesti almak şart değildir ama yine de alınabilir ve guslün sünnetlerindendir;

AMA DİKKAT ....Sünnet olan gusülde namaz abdesti almak farzdır zira SÜNNET OLAN ŞEY Farz olanın yerini tutmaz...) Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkar. Gusül abdestinin başında alınan niyet gusül süresince kalben tekrar edilmelidir.

Dikkat; Şafiiye göre, takma diş veya dişte bulunan dolgu,köprü gusle mani değildir. Çünkü Şafiye göre gusül abdestinde ağzı yıkamak farz değildir; sünnettir…! 

Erkek ve Kadınlar Dikkat..!Gusül alınca Erkekler Göbek boşluğuna ve koltuk altına bolca su vermeli..Bayanlar da özellikle küpe deliklerine ve göğüs uçlarına dikkat ederek yıkanmalıdır... Böylece gusül abdesti tamamlanmış olur.Devam edecek..

Sûfî Mümîn el Abbasî el Kurdî

Bu haber toplam 15275 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim