Özel Konya Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Sibel Bulut, insan vücudundaki su oranlarının korunmasının hayati bir önemi olabileceğini söyleyerek, “Vücutta yüzde 2’lik bir değişim olduğunda asit dengesinde değişimler meydana gelmektedir.
Yüzde 7’lik bir değişimde insan vücudunda yorgunluk ve halsizliğe neden olabilmektedir. Hatta halüsinasyon görmeye neden olabilmektedir. Yüzde 10’luk bir değişim ise böbrek fonksiyonlarını sonlandırıp ölüme neden olabilmektedir. Yani kısaca vücut için su çok önemlidir” dedi.
Diyet Uzmanı Sibel Bulut, suyun insan vücudundaki fonksiyonlarından bahsederek, “Özellikle besinlerin emilimi, sindirimi ve taşınmasında hücrelerin, dokuların, organların çalışmasında, cilt dokusunun canlılığı ve bu dokunun korunmasında, zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında, tokluk hissinin oluşumunda ve iştahın azaltılmasında doğal olarak da kilo kontrolünde, vücut ısı dengesinin kontrolünde önemli bir etkiye sahiptir” diye konuştu.
YAZ AYLARINDA SIVI KAYBINA DİKKAT
Hava sıcaklıklarının artmasıyla terlemenin vücutta sıvı kaybını artıracağını dile getiren Bulut, günde en az 2 buçuk, 3 litre su içilmesi gerektiğini kaydetti. Bulut sözlerine şöyle devam etti:
“Yaz aylarında özellikle bağırsak enfeksiyonları, bunun yanı sıra ishalin çok olması nedeniyle de sıvı kaybı artmaktadır. Peki sıvı ihtiyacımızı neyden karşılayacağız. Kahve, çay, kola gibi besinler çok tüketilmekte, bu besinler sıvı alımını karşılamakta ama içindeki kafeinden dolayı da bir o kadar sıvı atımına neden olmaktadır.
Aynı şekilde alkollü içecekler de benzer etkiye sahiptir. Bu nedenle sıvı ihtiyacını karşılamada en önemli faktör su olmaktadır. Yaz aylarında sağlıklı bir insanın 2 buçuk, 3 litreye yakın su içmesi gerekmektedir. Hem vücut dengesinin korunmasında hem de cilt canlılığının korunmasında büyük etkisi olacaktır.” İHA