Son zamanlarda çok sayıda kişi grip nedeniyle yatağa düştü.Bulaşıcılığı yüksek bu hastalık, toplum sağlığını önemli ölçüde etkiler bir hale geldi. Bir başka ilginç gerçek de grip salgınının bu yıl Türkiye'de Avrupa'dan önce başlaması oldu. Aralık ayının 2. haftasından itibaren az sayıda görülmeye başlanan grip olgularının ocak ayı itibarıyla salgın şekline dönüştüğüne dikkat çekiliyor.
Sağlık Bakanlığı hastalığa yakalanmamak için vatandaşları uyardı. Peki önlem almak için ne yapılmalı?
TEMİZLİĞE ÇOK DİKKAT EDİLMELİ
Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalı. Eller, sabun ve su ile sık sık yıkanmalı. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalı. Yüzeyler sık sık temizlenmeli. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalı.
ASPİRİN KULLANAN ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Sağlık çalışanları, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar. 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar daha çok risk altında bulunuyor.
ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN
Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmamalı. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatin önemi de unutulmamalı."