ABD'de Obama yönetiminin üst düzey isimlerinden biri dün yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçtiğimiz hafta siviller üzerinde kimyasal silah kullandığı konusunda "çok az şüphe" olduğunu belirterek ABD'nin Suriye'de askeri müdahaleye bir adım daha yaklaştığının işaretini verdi. Yetkili Suriye yönetiminin Birleşmiş Milletler denetçilerinin bölgeye girişine izin verilmesi konusunda da "güvenilir olmak için çok geç" yorumunu yaptı.
Yetkili yazılı açıklamasında, "bildirilen kurban sayısına, öldürülenlerin ve yaralananların bildirilen semptomlarına, görgü tanıklarının ifadelerine ve açık kaynaklar, ABD istihbaratı ve uluslararası ortakları tarafından toplanan diğer olgulara bakıldığında, bu olayda Suriye rejiminin siviller karşısında bir kimyasal silah kullandığı konusunda çok az şüphe var" dedi.
Yetkilinin adının açıklanmaması kaydıyla yapılan açıklama ABD Başkanı Barack Obama'nın cumartesi günü Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı görüşmenin ardından geldi ve daha önceki açıklamalara kıyasla daha sert bir ton içeriyor.
İNGİLTERE VE FRANSA DA MÜDAHALE YANLISI
ABD'nin yanı sıra saldırıya "ciddi yanıt" verileceği uyarılarını yapan İngiltere ve Fransa'nın söylemleri de gittikçe sertleşiyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron askeri müdahale isterken hükümet kaynakları Londra ve müttefiklerinin hava saldırıları, uçuşa yasak bölge uygulanması ve Suriye'deki isyancıların silahlandırılması gibi bir dizi seçeneği değerlendirdiğini belirtiyor. Hava saldırıları en olası tepki gibi görünüyor.
Cameron'ın cumartesi gecesi Obama'yla dün de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'la yaptığı telefon görüşmeleri sırasında rejimin önemli hedeflerine füze saldırısı düzenleme seçeneği de görüşüldü.
İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada BM'nin desteğinin aranabileceği ancak tek taraflı müdahaleye de hazırlıklı olunduğu belirtildi.
Dışişleri Bakanı William Hague, "21'inci yüzyılda kimyasal silahların rahatça kullanılması ve bir sonucu olmaması ihtimali düşünülemez" derken Başbakanlık'tan bir kaynak, "Böyle bir saldırının cevapsız kalmayacağını göstermeye niyetliyiz" dedi.
'TÜRKİYE KOALİSYONDA YER ALIR'
Türkiye, Suriye'ye yönelik askeri operasyon seçeneğini ciddi olarak değerlendiriyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM'nin alacağı yaptırım kararlarının bekleneceğini, BM karar almazsa, Suriye'ye askeri operasyon seçeneğini gündeme getiren ülkeler koalisyonuyla birlikte hareket edileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milliyet gazetesinden Fikret Bila'nın sorularını yanıtladı.
Türkiye’nin önceliğinin BM Güvenlik Konseyi kararına dayalı hareket etmek olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Türkiye olarak BM heyetinin incelemesinin sonucuna bakacağız. Bu incelemeden sonra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir müeyyide kararı alması gerekir. Böyle bir karar çıkmazsa, o zaman bugünlerde de tartışıldığı gibi diğer seçenekler gündeme gelir. Şimdiden 36-37 ülke bu seçenekleri tartışıyor. Eğer bu süreç içinde suriye’ye karşı bir koalisyon oluşursa, türkiye de bu koalisyonda yer alır" ifadesini kullandı.
RUSYA: BEKLEYİN
Batılı ülkeler, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Şam’da düzenlenen ve kimyasal silahlar kullanıldığı öne sürülen saldırının ardından Beşşar Esad rejmine karşı askeri operasyon seçeneceğini tartışıyor. Binden fazla sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiği ve kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı halen netlik kazanmazken, Şam’da bulunan BM denetim heyetinin incelemelere başlaması için Şam hükümetinden izin geldi.
Rusya, ABD ve müttefikleri uyararak, ‘BM denetim heyetininin incelemesinden çıkacak sonuçları beklemelerini’ istedi. Şam hükümetinin uluslararası heyete inceleme yapması için izin vermesini takdir eden Moskova, askeri operasyon seçeneğinin erken olduğunu belirtti.
AP haber ajansının verdiği bilgiye göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexander Lukaseviç, ‘kimyasal silah iddiası üzerinde hemen sonuca varmaya çalışarak trajedik hatalar yapılmaması için tüm ülkeleri sağduyulu olmaya’ çağırdı.
Lukaseviç, “Amerikalı ve Avrupalı dostlarımız, bu tür politikanın, tüm Arap ve İslam dünyası için bölgede ne kadar korkunç sonuçlar doğurabileceğini anlamalı” dedi. Lukaseviç, ABD ile müttefiklerinin ‘kumar oynayarak Suriye’ye karşı tek taraflı güç kullanmamaları gerektiğini’ ifade etti.