Bilinçsiz avlanma sonucu doğada sayıları azalan ve kimi zaman da yaralı olarak bulunan kuşların imdadına Van Çevre Orman Müdürlüğü ekipleri ile YYÜ Hayvan Hastanesi hekimleri yetişiyor.
Van ve Hakkari’de avcılar tarafından vurulup, yaralandıktan sonra vatandaşlar tarafından Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Van Şube Müdürlüğü’ne götürülen 2 kaya Kartalı, buradaki görevliler tarafından Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü’ne götürülerek merkez Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan’a teslim edildi.
Yaklaşık 4.5 aylık tedavilerinin ardından 2 kaya Kartalı bu gün kamyonetle doğaya bırakılacakları Çatak ilçesine götürüldü.
Kuşlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Van Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürü Yunus Bakıcı ve YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan tarafından doğaya bırakıldı. Takip amaçlı ayaklarına halka takılan ve özgürlüklerine kavuşan kuşlar, dağlık alana doğru uçarak gözden kayboldu.
Kartallardan biri, uçarken Doğa Koruma Milli Parklar Müdürü Yunus Bakıcı’nın üzerine yapışması hareketli anlar yaşattı. Etrafındakiler Kartal’ı Bakıcı’nın üzerinden alarak yeniden doğaya bırakıldı.
Kuşlar doğa bırakıldıktan sonra açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 14. Van Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, “Bugün burada tedavileri tamamla 2 kaya Kartalı’nın doğal ortamlarına bırakılması ile ilgili buradayız.
Orman Su İşleri 14. Van Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerimizden Hakkari Bitlis Muş Siirt ve Van kırsalında zaman zaman yaralanan bu hayvanları şube müdürlüğümüz ekiplerince teslim alıp özellikle Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğümüze götürüyoruz.
Burada tedavileri sağlandıktan sonra doğal ortama bırakıyoruz. Burada özellikle bizzat bizlere yardımcı olan Loğman Aslan hocaya teşekkür ediyoruz” dedi.
Özellikle son zamanlarda vatandaşlar tarafından yaban hayvanlarının ateşli silahla gereksiz yare vurulduğunu ifade eden Başyiğit, “Bu hayvanlarımızın ya ölüyor, yada yaralanıyor. Özellikle buradan vatandaşlarımıza bir uyarıda bulunmak istiyorum. Doğal ortamın doğal dengenin korunması açısından bütün canlıların yaşamasının sağlanması önemlidir” şeklinde konuştu.
Tedavileri hakkında bilgi veren YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, “Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ile Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmakta.
Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’ne Van, Hakkari Bitlis Muş Siirt illeri bağlı. Bu yaralı kartal’lardan bir Hakkari’den diğeri ise Van Gevaş’tan geldi.
Ateşli silah ile kanatlarından vurulmuş. Kanadında kırık var. Yaklaşık 4.5 aylık tedavilerinin ardından bugün bu 2 kaya Kartalı’nı doğaya bırakıyoruz“ dedi. İHA