Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesi'nin dershane kararının ardından temel liseler konusunda önemli bir karar aldı. MEB, dönüşen okullara hazırlanma süreci için koyduğu 4 yıl şartını kaldırıyor. Bakanlık, 4 yıllık “geçiş sürecini” temel liselerin özel okul statüsüne kavuşmasını sağlamak için koymuştu.
Bakanlığın dershane dönüşüm sürecinde sektör temsilcileriyle yaptığı görüşmeler sonunda temel lise adı verilen dönüşüm okullarının açılması kararlaştırılmıştı. Dershanelerin okullara dönüşme evresinde temel lise ruhsatı almasına imkân tanındı ve özel okul standartlarından daha farklı standartlarda açılması uygun görüldü. Farklı teşviklerin de sunulduğu bu okullara “temel lise” adı verildi.
Temel liselere Bakanlık tarafından 4 yıllık süre verilmişti. Bu süre sonunda özel okulların standartlarına geçmesi istendi ve geçememeleri halinde kapatılacakları belirtildi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası temel liselerin geleceği de belli oldu.
4 yıllık süre biçilen okulların yasanın iptaliyle birlikte normal okul statüsüne geçmesi kararı alındı. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdür Ömer Faruk Yelkenci ve dershane temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda da temel liselerin durumu değerlendirildi.
Bakanlık temsilcileri, temel liseye dönüşmüş olan kurumların temel lise olarak kalmasını tavsiye etti ve teşviklerin artarak devam edeceğini açıkladı. Bakanlık verilerine göre, özel okula dönüşmesi gereken mevcut 3 bin 107 dershanenin,
2 bin 280'i dönüşüm için başvurdu. Bunların 2 bin 260'ının başvurusu kabul edildi. Bugün itibarıyla 957 dershane dönüşüm sağlayarak özel okul ruhsatı aldı. Bunların 830'u temel lise, 113'ü ortaokul, 6'sı ilkokul, 5'i anaokulu, 3'ü de Anadolu Lisesi oldu. İHA