Gaziantep Özel Düztepe Yaşam Hastanesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Bezgincan, topuklu ayakkabı giyen kadınların erken yaşta kireçlenme ve kamburluk gibi hastalıklarla karşı karşıya bulunabileceğini söyleyerek, uyarılarda bulundu.
Özellikle yüksek topuk giyildiğinde vücudun eğik hale geldiğini vurgulayan Bezgincan, Genellikle bizim önerdiğimiz topuk yüksekliği, 2.5- 3 santimetredir.
Sürekli topuklu ayakkabı giyildiğinde, belde kamburlaşmalar olabiliyor. Yüksek topuk giyildiği zaman, insan dengesi bozulduğu için, vücut önde eğik durumda bir pozisyon oluşuyor. Buda beldeki ağrıyı arttırıyor. Kaslarda ağrıyı artırıyor.
Daha erken kamburlaşmalara neden oluyor. Kalça ve dizdeki kireçlenmelerin daha hızlı bir şekilde gelişmesine neden oluyor. Kronik hastalık olarak, bizim dediğimiz gibi kireçlenmeler falan ortaya çıkıyor. Örneğin, ayak bileğinde, belde, dizde, normal bir insandaki kireçlenme ihtimali, daha uzun bir zaman gerektirirken, yüksek topuklu ayakkabı giyildiği zaman, bu daha erken meydana geliyor” diye konuştu.
“5 CM’DEN YÜKSEK AYAKKABI GİYMEYİN”
Bezgincan, Topuklu ayakkabı giymeyen insanlarda kireçlenmelerin genellikle 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkarken, sürekli yüksek topuklu ayakkabı giyildiğinde ise bu durumun 20’li yaşlara kadar indiğini de sözlerine ekledi. Yüksek topuklu ayakkabı giymeyi seven kadınlar da 5 santimetreden yükseğini giymemeleri konusunda uyaran Bezgincan, aksi takdirde kireçlenmenin yanı sıra ayak şekil bozukluğu bel fıtığı gibi daha ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalındığını ifade etti.
“Özellikle 5 cm üzerindeki topuklar, genelde vücut dengesini bozuyor. 5 santimetrenin üzerindeki bir topuklu ayakkabı ile yüründüğü zaman, ayak bileğine, dizlere ve bele aşırı yük biniyor. Öncellikle en çok ağrının olduğu yer, ayak bileği ve dizlerdir.
Burada, yüksek topuklu ayakkabının yaptığı şeyler, ağrı yapabiliyor. Ayakta şekil bozuklukları meydana gelebiliyor. Dizde erken kireçlenmeye sebep olabiliyor. Belde de bel kaslarının aşırı kasılması sonucu, bel fıtığı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor" dedi.
TOPUKLU GİYMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE
Bezgincan, Topuklu ayakkabı giymek isteyen kadınlara, topuklu giymeden önce yapması gerekenler konusunda da tavsiyelerde bulundu.
Bezgincan, "Öncellikle ayak bileği kaslarını, güçlendirmeye çalışsın. Ayakuçlarının üzerinde basarak da yürümeyi öğrensin. Ondan sonra yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi daha uygun olur” şeklinde konuştu.
Topuklu giymeyi sevdiğini belirten Cansu Cemre Güldoğan ise sağlıklı olmaması nedeniyle özel günlerde giydiğini ifade etti.
Güldoğan “Sürekli topuklu ayakkabı giymiyorum. Sadece özel günlerde giyerim. Uzmanlar, sağlık açısından yaptıkları uyarılarda haklılar. Çevremizde topuklu ayakkabı giyen insanlarda daha erken kamburlaşmaları görüyoruz. Bundan sonra uzun süre topuklu ayakkabıyı ayağımda tutmayı düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. İHA