• BIST 9430.61
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 9 °C

Türkiye Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu

Türkiye Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu
Financial Times (FT) gazetesine göre, teknoloji yatırımları açısından bu yılın en sıcak fikirleri Silikon Vadisi’nden değil İstanbul’dan çıktı.

“Türkiye nasıl Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu?” başlıklı haberde, Getir gibi start-up’ların başarısının Türkiye’de dönüm noktası olduğu belirtildi.

Haberde görüşlerine yer verilen Getir’in kurucu ortağı Nazım Salur, 3 yıl önce hiçbir yatırımcının Türkiye start-up’larına yatırım yapmaya sıcak bakmadığını belirterek, İstanbul’un teknoloji alanında potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Haberde, 10 dakikada teslimatla bu sektörün öncüsü haline gelen Getir’in değerinin 7.5 milyar dolara ulaştığına dikkat çekildi.

Salur’a göre, 2018'de hiçbir risk sermayedarı bir Türkiye start-up'ından gelen çağrılara cevap vermezdi. Bu yüzden Getir’in denizaşırı ülkelere açılmasının 3 yıl ertelendiği belirtilen haberde, Salur’un "Doğru finansman orada değildi. (Yeni pazarlara) Güçlü olarak girmek ve kazanmak istedim. Bunun için de hem insan hem para kaynağına ihtiyaç var” sözlerine yer verildi.

Haberde Getir'in kaderindeki geçen yılki ani değişimin, Türkiye'nin teknoloji endüstrisindeki büyük değişimin de bir parçası olduğuna dikkat çekildi. Haberde şu ifadeler yer aldı:

“Geçen yazdan bu yana, Trendyol ve Hepsiburada gibi e-ticaret platformları ile oyun geliştiricileri Peak Games ve Dream Games’in de içinde olduğu Türk teknoloji şirketleri, değerlerinin, start-up başarısı için küresel bir kilometre taşı olarak görülen milyar doları aştığını gördü. Geçen ay Nasdaq'ta gerçekleştirilen ilk halka arzın ardından şu anda değeri 4,4 milyar dolar olan Hepsiburada'nın kurucusu Hanzade Doğan, ’Türkiye e-ticaret pazarı bir dönüm noktasında’ diyor.”

‘E-ticaret yüzde 10'a yükseldi’

Türkiye'deki e-ticaret yayılımının üç yıl önce yüzde 3,5'ten bugün yüzde 10'a yükseldiği belirtilen habere göre, bunun arkasındaki en büyük nedenlerden biri de pandeminin etkisiyle küresel çapta çevrim içi perakendenin aşırı büyümesi oldu.

Türkiyeli yerli şirketlerin geliştiği ve sonunda uluslararası ilgiyi çekecek kadar büyüdükleri belirtilen haberde Hanzade Doğan’ın "Piyasayı olağan şüphelilerin eline bırakmadık" sözlerine yer verildi.

Habere göre, Türkiye'de günümüzdeki teknoloji yöneticilerinin çoğu ilk deneyimlerini iki şirketten birinde yaşadı: 2011'de Türkiye'de kurulan ve bir yıl sonra aniden piyasadan çekilen Alman start-up inkübatörü Rocket Internet ve 2010 yılında kurulan ve geçen yıl Zynga tarafından 1,8 milyar dolara satın alınan mobil oyun geliştiricisi Peak Games.

Haberde, Rocket ve Peak tedrisatından geçmiş ve şimdi de Londra merkezli oyun şirketi Tripledot Studios’un kurucularından olan Akın Babayiğit’in “Rocket'te işe aldığımız bu çok zeki, aç, süper analitik insanların çoğu sonradan ya Trendyol'a ya da Peak'e katıldı” sözleriyle birlikte iki Türkiye şirketinin teknoloji alanındaki yetenekler için “üniversite” gibi olduğunu söylediği yer aldı.

‘Girişimciler karmaşık vergi sisteminden şikayetçi’

Ancak diğer girişimciler, yeni bir şirket kurmanın altı ay sürebileceği anlamına gelebilecek aşırı bürokrasiden ve Trendyol'u Amazon kadar sert bir şekilde vurabilecek yeni bir dijital hizmet vergisi de dahil olmak üzere karmaşık vergi sisteminden şikayetçi.

Habere göre yerel çevrimiçi perakendeciler, kısmen Amazon ve eBay gibi küresel oyuncular ülkede ilerlemek için mücadele ettikleri için başarılı olabildiler. PayPal, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter ve Facebook gibi sosyal medya sitelerini de çökerttiği” bir dönemde, Türkiye ödeme lisansını kaybetti.

Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebiyle Twitter ve Facebook’un resmi temsilcilik açmasını öngören kanun düzenlemesi hayata geçirilmişti.

Bu haber toplam 1023 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim