Vali Ali Çelik, Vali Yardımcıları Furkan Berber ve Buğra Karadağ, İl Jandarma Komutanı Necip Çarıkcıoğlu, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, Hakkari Özel Harekat Şube Müdürü Recep Korhan Gürel, Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Yöneticiler, Sivil Toplum Kuruluşları ve AFAD Gönüllüleri ile birlikte, 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için Hakkâri Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen anma programına katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan 6 Şubat Kısa Film Gösteriminin sunulması ile devam etti. Program sonrası Hakkari’nin Depremselliği üzerine Yerel Basın Mensuplarımız ile bir araya gelen Vali Çelik ‘’ Dünya ve Türkiye'deki önemli fay hatları ile Arap yarımadasının Türkiye'deki yer yapısı üzerindeki etkisine değindi.
Konuşmasına devam eden Çelik, "6 Şubat depremlerinde yaklaşık 4 ay Hatay'da görev yaptım. Deprem konusunda AFAD'a, kamu kurumlarına çok iş düşüyor. Deprem uzmanlarının uyarıları dikkate alındığında Hakkari ve Tunceli bölgesinde deprem riski çok güncel.
Bu risk karşısında kamusal sorumluluğumuz çok yüksek. Birey ve vatandaş olarak da sorumluluğumuzun en az kamusal sorumluluk kadar yüksek olması gerekiyor.
Çok katlı binalarda mahsur kalanları kurtarmak ciddi bir iş. Tecrübe gerektiriyor, buna müdahale edecek ekip gerekiyor, ekipman gerektiriyor. 250 yılda bir, 100 yılda bir bu depremler olmuş ki bu dağ kütleleri ve vadiler karşımıza çıkmış.
Biz ilk önce depremin etkilerini azaltmak için bir plan geliştirmeliyiz. Vatandaşlara da bu bilinci anlatmamız gerekiyor. Buradaki yapı stoğunu hep beraber gözden geçirmemiz gerekiyor ki bu Kamu kurumlarındaki herkesin görevidir. Hakkari için hepimizin ortak sorumluluğu şu andan itibaren kentin depremselliğine ilişkin ciddi bir eylem planı gerçekleştirip bunu vatandaşa anlatmaktır.
Onların da desteğini alarak hep beraber bu şehirde ileride oluşabilecek belki 10 belki 20 yıl sonra ama kesin oluşacak depreme hazırlıklı olacağız. En başta yapmamız gereken deprem mevzuatına uygun yapı yapmaktır. Depreme ilişkin alınabilecek tedbir nedir? Sağlam yapı yapmak. Bu kimin görevidir? Yapı yapma iradesini ortaya koyan vatandaşın görevidir.
Bunu sağlamak zorunda olan da kimdir, şu anki yetkiyle belediyelerdir. Planlı, projeli, deprem yönetmeliğine uygun yapı yaparsak deprem için tedbir almış oluruz. Lojistik depoda ihtiyaç duyulan tüm malzemelerin kısa zamanda teminini sağlayacağız.
Verilecek eğitimlerle 1600-2000 kişiden oluşan arama kurtarma ekiplerini hızlı şekilde oluşturacağız. En önemli tedbir zemin etüdü alınmış, statik hesaplara uygun binalar yapmaktır. ‘’ dedi ve programda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.