Van Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM) özellikle kadın sorunları konusunda yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Şiddete uğrayan kadınların mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda çalışmalar yürüten ve 2009 yılında kurulan VAKASUM'a 2010 ve 2011 yıllarında şiddete uğrayan 59 kadın başvuruda bulundu. Bu kadınların yaş aralığı 19-47 yaş civarı olurken, 7 kadın ekonomik, 52 kadın ise fiziksel şiddete uğradığını belirterek yardım talebinde bulundu.
"DEPREM SÜRECİNDE ŞİDDET ARTTI"
Kadına yönelik şiddet oranı depremin yaralarının sarılmaya çalışıldığı 2012 yılında 854'e çıktı. Deprem günlerinde 342 kadın VAKASUM'dan psikolojik danışmanlık desteği aldı. VAKASUM'da psikolojik danışmanlık hizmeti veren Psikolog Zin Adiyan, kendilerine başvuran kadınların daha çok görücü usulü ile evlendirildiğine dikkat çekti.
Erken yaşta evlenenlerinde kendilerine sıkça başvurduğunu dile getiren Adiyan, " Şiddeti uygulayanlar daha çok kadınların eşleri ve eşinin ailesi oluyor. Kadınların çoğunda boşanma nedeni aşırı şiddet ve baskı. Deprem süresincede psikolojik danışmanlık hizmetleri verdik." dedi.
"SIĞINMA EVİMİZİN OLMAMASI BÜYÜK SIKINTI"
Kadına yönelik şiddetin fiziksel, ekonomik, sözel, psikolojik ve cinsel olarak meydana geldiğini vurgulayan Adiyan, "Bölgede aşiret sistemi bir gerçeklik. Bizler kadın çalışan olarak özellikle bu tarz durumlarda sıkıntı çekiyoruz. Bölgenin yapısından kaynaklı sıkıntılarımız var ve en önemlisi sığınma evimiz yok. Dolayısıyla bize başvuran kadınları Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğüne gönderiyoruz.
Sonrasında da takipçisi oluyoruz. Bunun yanı sıra şiddete uğrayan kadınlarımızın Duhok Prefabrik konutlarımızdan faydalanmasını sağlıyoruz. Şiddete uğrayan kadınlar konusunda duruşmaları takip ediyoruz, bu konuda Van Barosu ile ortak hareket ediyoruz." diye konuştu.