ki astronom, bu konuda gezegen sisteminin daha büyük dikkatle incelenmesini öneriyor. Gezegen sisteminin Güneş’e en yakın yıldızlardan biri olan “Alpha Centauri B” ile çevrili. Astronomlar, burada “süper yaşanılır” dünya aranabileceğini ifade ediyor.
Astrobiology dergisinde bir makale yayınlayan Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden Rene Heller ve ABD’deki Weber State Üniversitesi’nden John Amstrong, “süper yaşanılır dünyalar” konseptini geliştiriyor. Astronomlar, “Yaşanılır olması için, bir dünyanın (gezegen veya ay) bir yıldızın yaşanabilirlik alanı içerisinde bulunmasına ihtiyacı yoktur. Aynı şekilde, bu yaşanabilir alanda hareket eden bir dünya da zorunlu olarak yaşanılır değildir” diyor.
Bu nedenle Heller ve Armstrong, yaşanabilir dünya konseptinin daha da genişletilmesi gerektiğini savunarak, bazı dünyaların üzerinde yaşadığımız gezegenden daha yaşanılır olduğunu varsayıyor ve bu tespitten hareketle araştırma kriterlerinin genişletilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Astronomlar, Dünya’da yaşamın ve akıllı varlıkların oluşma sürecine bakarak, milyarlarca yılı alan bu zaman kavramı üzerinden etrafında yaşanabilir, hatta yaşamın olduğu olası gezegenlerin bulunduğu yıldızların tespit edilebileceğini ifade ediyor. Astronomlara göre, güneş dışı gezegenlerde yaşamını ortaya çıkması Dünya’ya göre daha uygunluk arz ediyor.
Heller ve Armstrong özellikle Alpha Centauri B’ye dikkat çekiyor. Güneş’e en yakın uydu sisteminin bir bileşeni olan Alpha Centauri B, Güneş’e 4.3 ışık yılı (40 bin milyar kilometre) mesafede bulunuyor ve Spectral K. denilen bir tip yıldız durumunda. Alpha Centauri B’nin yaşı 4.8 ila 6.5 milyar yıl olarak tahmin ediliyor.
(Güneş’in yaşı 4.56 yıl) ve kara kütlesine sahip en az bir güneş dışı gezegeni var. Bu gezegen, kendi yıldızına yaşanabilir mesafede bulunuyor zira, 6 milyon kilometre mesafede ve 850 derece yüzey sıcaklığı ile yörüngede dönme süresi 3,2 gün alıyor. Ancak Alpha Centauri B etrafında, yaşanabilir mesafede bulunan başka gezegenlerin varlığı da muhtemel olarak görülüyor.
Bilgisayar üzerinde derinleştirilen araştırmanın sonuçlarını yayınlayan Heller ve Armstrong, karasal en az 5 güneş dışı gezegen olabileceğini ifade ederek, geriye bunların tespitinin kaldığını kaydediyor.