Sigara kullanımı KOAH ve onlarca kronik, öldürücü hastalığa neden olarak bebek, çocuk, yetişkin ayrımı gözetmeden halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur" dedi.
Pulmoner Rehabilitasyon Haftası dolasıyla açıklamalarda bulunan Dr. Kemik, kronik akciğer hastalıklarından dolayı birçok sorunun ortaya çıkabileceğini kaydederek, "Nefes darlığı, çabuk yorulma, güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız değerlendirme için göğüs hastalıkları uzmanına başvurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız.
Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen pulmoner rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür" diye konuştu.
Günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner rehabilitasyon uygulanabildiğini vurgulayan Kemik, "Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir.
KOAH başta olmak üzere astım, bronşektazi, kistik fibrozis, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyonun en önemli basamağı egzersiz eğitimidir.
Hasta ve ailesine eğitim verilmesi, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş-uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri ve gerektiğinde beslenme desteği pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır. Pulmoner rehabilitasyon programı en az 8 hafta süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir.
En yaygın risk faktörlerinin başında sigara gelmektedir. Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, yılda 2,9 milyon kişi KOAH’tan ölmektedir. KOAH gelişiminde tüm dünyada en yaygın risk faktörlerinin başında sigara gelmektedir. Sigara kullanımı KOAH ve onlarca kronik, öldürücü hastalığa neden olarak bebek, çocuk, yetişkin ayrımı gözetmeden halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur" şeklinde konuştu.