Doç. Dr. Orhan Deniz, “Bölgemizde yaşanan olumsuz hadiseler şehirlerarası bir göç yaşanmasına neden oldu. Ülke dışına bir göç söz konusu değil, fakat çatışmaların yaşandığı illerden daha sakin olan illere yönelik bir göç söz konusudur.
Özellikle Sur, Cizre, Silopi ve Yüksekova gibi yerlerde yaşanan çatışma ortamından uzaklaşan insanlar daha güvenli olan ve kendilerine en yakın illere göç ettiler. Van’da bu anlamda yaşanan göçlerden etkilenen illerden biridir. Çünkü Van’da çatışma ortamı yok.
Ancak Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde yaşanan olumsuzluklardan dolayı insanlar evlerini tek ederek buralara göç ettiler” dedi.
“YÜKSEKOVA’DAN VAN’A GELEN KİTLE 30-36 BİN CİVARINDADIR”
Van’a şu ana kadar 6 bin civarında ailenin göç ettiğini belirten Doç. Dr. Deniz, “Van’da elimizde kesin rakamlar olmamakla beraber yaklaşık 6 bin civarında ailenin geldiği belirtiliyor.
Bunların aile büyüklüğü ortalama 6 olarak düşünüldüğünde, Yüksekova’dan Van’a gelen kitlenin yaklaşık 30-36 bin civarına olduğu söylenebilir. Bunların il üzerinde olumsuz etkileri olabileceği gibi olumlu etkileri de elbette olacaktır. Olumsuz etkileri ciddi bir konut sorunu ve kiraların yükselmesi söz konusudur.
Zaten işsizlik sorunu olan Van’da bu oranın kısmi olarak yükselmesine neden oldular. Peki, bu kalıcı mı? Yoksa geçici mi olacak en çok merak edilen konu da budur. Kişisel kanaatim operasyonların kısa sürmesinden dolayı ki operasyonların sona erdiği ifade ediliyor.
Bu göç kalıcı olmayacaktır ve vatandaşlarımız kısa süre içerisinde ilçelerine geri döneceklerdir. Ama bir kısmının burada kalması ya da buradan farklı bir yere göç etmesi de beklenen bir durumdur” diye konuştu.