İlimiz Hakkâri ve ilçelerinde son zamanlarda intihar olaylarıyla sarsılmakta. Onlarca insanımız, sırlarıyla beraber yaşamlarına son vermektedirler. İntihar olayları genellikle on beş kırk yaşları arasında yaşanmakta.
Yaşanan bu acı olaylar hepimizi derinden sarsılmıştır. Bu acıların önüne geçmek, bu sorunu kökten hal etmek bir tek canın da gitmesine hiçbirimizin bir tahammülü kalmamıştır.
Yaşanan bu olay bir bireyin, yâda bir tek ailenin sorunu olmaktan çıkmış, hepimizin ortak sorunu olmuştur. Yaşanan bu olayların önüne geçmek için hepimizin ortak akıl, Devleti, Milleti ve tüm toplumla beraber araştırmalı sorunun kaynağını bulup çözüme kavuşturmaktır.
Yaşanan her intihar olayında bu açıyı yaşayan her aile gibi benimde yüreğim yanmakta, sızlamakta. Bu acı olayı bizzat yaşan biri olarak. Bu yazıyı yazarken ellerimin titrediğini, yüreğimin dağladığını, ateş düştüğü yeri yakıyor derler ya işte o yanan ve yüreği ölünceye dek yanacak olanlardan biride benim.
Yaşanan her olay, bedenimden bir parça götürmekte. İlimizde yaşanan intihar olaylardan dolayı hepimizin yüreği yanmakta. Bu olaylara çare bulmak sorunun kaynağını bulmak elbette yüce Devletimizin görevi.
Bizler Devletimize bu konuda sonuna kadar güveniyoruz. Devlet, halk, sivil toplum kuruluşları ortak olarak çalışıp soruna çare bulmak hepimizin ortak görevi olmalı. Vaka sayılarını en aza hatta hiç yaşanmaması için birlikte çalışılması gerek.
Hakkâri ve ilçelerinde 20 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek bölgemizde yaşanan bu acı olayları masaya yatırıp ele alması, sorunun kaynağını bulmak çözüme kavuşturması elbette ki göz bir gelişme. 20 Sivil toplum kuruluşunun başlatmış oldukları ortak çalışmayı spor camiası olarak benimsiyor ve sonuna kadar destekliyoruz. Bu konuya katkı sunanları tek tek yürekten kutlarım.
Lakin bir Tatlı ve o kadarda haklı bir sitemimiz var.
Unuttukları yada es geçilen bir sivil toplum kuruluşu var.
Bu sivil toplum kuruluşu dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan “Spor Camiasıdır”.
Spor camiası dünyada aktif olarak rol alan yaptığı sosyal, kültürel ve organizasyonlarla bilinir.
Spor her türlü zararlı maddelerin ve olumsuz şeylerin panzehiridir.
Spor kişinin vücut, beden ve sağlığı kadarda kişinin kötü alışkanlıklardan kuruyan bir araçtır.
Onun için dünyada spor ve spor camiasına büyük değer verilir.
Hakkâri ülkemizde en genç nüfusa sahip illerden biri.
Genç nüfus fazla olunca gençlerin spora ilgisi de fazladır.
Her spor kulübünün bünyesinde yüzlerce sporcu bulunmakta. En önemlisi ise Ülkemizin en büyük konfederasyonu olan Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (ASKF) bunun en büyük örneğidir. Hakkâri ve İlçelerinde bir araya gelen ve bu konuda çalışmalar yapmak sorunun köküne inmek için başlattıkları çalışmadan yoksun bir büyük konfederasyon var.
Üzülerek bakıyoruz ki, her sivil toplum kuruluşu var. Ama maalesef spor camiasından tek bir kişi bile yok. Belki de bu konuya spor camiası da dahil edilirse, bir nebzede olsa fayda sağlayacaktır. Bu konuya katkı sunacağına inanıyor. Faydası da olacağına inancımız damdır.
20 Sivil Kuruluşunun spor camiasını unutmalara anlam veremedik?
Belki de onlar bizden uzaktadırlar.
Yada sporun anlam ve önemini bilmiyorlar.
Veya sporu benimsemiyorlar. Belki de her zamanki gibi bizleri unuttular mı?
Bu konuda kırıldık mı hayır, küstük mü hayır, tatlı bir sitemimiz olsun diye dile getirmek istedim.
Sadece hatırlatayım dedim.
İsterseniz hep beraber sporun Bireye, Aileye, Topluma, Ülkesine ve Dünyamıza olan faydalarını hep beraber kısaca bir göz gezdirelim.
Spor insan gücünü, kendine güven, grup çalışması, karşılıklı dayanışma davranış dürüstlüğü değerlerinin yerleştirilmesi, beden ve ruh sağlığını sağlayıcı ve geliştirici bir seri amaçlar öngörmesiyle birlikte, kitleler tarafından kolayca benimsenen toplumun bedensel gelişimini sağlaması kadar, sosyal ve ruhsal bunalımlara kapılmasını önlemede gerekli bir araçtır
Buna göre spor yapmak kişinin daha disiplinli olmasına da katkı sağlar. Uykuyu da düzenli bir hale getiren spor sayesinde kişi daha planlı bir şekilde yaşayabilir. Daha kaliteli bir yaşam için düzenli spor yapmak gerekir. Bu sayede kaygı ve depresyon da önlenmiş olur.
Sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olan sporcular keyifli ve mutlu bir yaşam tarzını benimserler. Düzenli spor yapmak düzenli bir hayatın da ön koşuludur. Zihinsel uyanıklığı arttırır ve sağlıklı düşünmenize yardımcı olur.
"Spor ve sanat tedavi edicidir, spor ve sanat etkinliğinde bulunmak yaşamı iyileştirir ve zenginleştirir. Spor ayrıca birleştiricidir, bütünleyici ve insanlığa faydalı bir aktivitedir. Hakkâri ülkemizde en genç nüfusa sahip bir il konumunda.
On binlerce sporcu olan bir kitleyi es geçmek ne kadar doğrudur.
Onunda cevabını 20 sivil toplum kuruluşuna bırakıyorum.
Son olarak bizler spor camiası olarak her zaman devletimiz, vatandaşımız, ailelerimiz yanındayız.
Her acılı ailelerimiz ve her insanlığın emrinde, yanlarında olduğumuzu da belirtiriz.
İnşallah yaşadığımız bu büyük açıların sonu gelir.
Gençlerimiz, fidanlarımız toprağa değil de hayatın en güzelliklerin olduğu makamlarda yeşermesi dileğiyle.