Eğitim kavramı, insanlık kadar eski bir tarihe sahiptir. Geçmişten günümüze; teknolojinin de gelişimiyle büyük evrimler geçiren bir alan olan eğitim, geleceği de şekillendiren en önemli olgulardandır.Günümüzde geleneksel eğitim anlayışından modern, teknolojik imkânlarla donatılmış eğitim anlayışına geçilmiş ve yeni eğitim modelleri ortaya çıkmıştır.
20 Mart 1728 tarihinde Amerika'da, Caleb Philips tarafından Boston Gazetesi'nde yayımlanan stenografi dersleri, belgelenmiş en eski uzaktan eğitim dersi olarak kabul edilmektedir. Uzaktan eğitimin ilk evresi olarak görülen posta ile eğitim, radyo ve televizyon ile birlikte yerini çoklu ortam modeline bırakmıştır.
Ülkemizde 1933 yılında mektupla uzaktan eğitim kurslarının düzenlenmesi düşüncesi ortaya atılmış ve ilk olarak 1956 yılında uzaktan eğitim çalışmaları somutluk kazanmıştır.
Çevrimiçi eğitim yaparken, çocukların sanal bir sınıfta nasıl gezinileceğini öğrenmek de dâhil olmak üzere yapması ve öğrenmesi gereken birçok konu vardır. Bir ebeveyn olarak, çocuklarınızın uzaktan eğitime sorunsuz bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olabilir ve onları önceden hazırlayarak utanç duymalarını veya yanlış anlamalarını önleyebiliriz.
Çocukların yüksek sesle gülme ve sesli olarak ailenin diğer bireyleriyle konuşmaması gerektiğini söylemeliyiz. Arkadaşlarının kafa karışıklığını ve yanlış anlamalarının önüne geçmesine yardımcı olacaktır.
Öğrencilere, sanal sınıf tartışmalarına katılırken, cevaplarını kısa ve konuyla ilgili tutmaları gerektiğini açıklayın. Öğrenciler ayrıca çoğu sanal sınıf platformunda bulunan durum göstergelerini kullanarak fikirlerini ve cevaplarını not edebilirler.
Nezaket, çevrimiçi okul sınıfların da dâhil olmak üzere her ortamda uygulanmalıdır. Çocuklarınızın, görgü kurallarının çevrimiçi toplantılara da taşınması gerektiğini anlatın.
Öğrenciler gerçek adlarını kullanmalıdır.
Çocuklarınız "sanal ellerini" nasıl kaldıracaklarını bilmeliler.
Çocuklarınıza çevrimiçi ortamda bile "lütfen" ve "teşekkür ederim" demeleri gerektiğini öğretin.
Aynı fikirde olmasalar bile öğretmene ve arkadaşlarına saygılı bir şekilde hitap etmelerini hatırlatın.
Öğrencilere büyük harfleri kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye edin;
Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmalıyız. Bir çevrimiçi ders oturumu başlamadan önce, çocuklarınızın dikkatlerini uzaktan eğitimden uzaklaştırabilecek çevresel dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmalarını sağlayın. (Bu, evden çalışan ebeveynler için de iyi bir tavsiye!)
Oyunbaz evcil hayvanların veya gürültü edecek kardeşleri ortamdan uzaklaştırın.
TV ve radyoyu kapatarak arka plan gürültüsünü en aza indirin.
Cep telefonlarını kapatın. (Ders sırasında çoklu görev olmaz!)
Kendilerinden konuşmaları istenmedikçe mikrofonunu açmaması gerektiğini hatırlatın.
Sanal okul öğrencilerinin dersten önce hazırlanmaları önemlidir! Ders başlamadan önce gerekli yazılımları indirmeli ve mikrofon veya video kamera gibi cihazları bağlamalı ve test etmelidirler. Öğrenciler, sınıf yazılımını başlatmadan önce bilgisayarlarındaki diğer uygulamalardan da çıkmalıdır.
Çocuklarınıza, çevrimiçi okul öğretmeni onları göremiyor olsa da, onlardan yakından ilgilenmelerini beklediğinizi hatırlatın. Aşağıdakileri yaptıklarından emin olun:
Sınıf sohbetlerine ve etkinliklerine odaklanın.
Sunulan bilgilerle ilgili notlar alın.
Kapsanan materyali veya verilen görevleri netleştirmek için ilgili sorular sorun.
Öğretmen konuşurken sınıf arkadaşlarınızla yan sohbete katılmayın.
Aynı zamanda, ebeveynler veya öğrenciler sanal okulun tamamen işe yaramadığını ve oyun olmadığını anlamalıdır! Çocuklar sınıf tartışmalarına katılarak, sınıf arkadaşlarıyla şakalaşarak ve sanal sınıfta grup projeleri üzerinde çalışarak yeni arkadaşlıklar kurabilir ve yakın bir çevrimiçi öğrenenler topluluğunun parçası olabilirler. Ailelerin zamanı varsa, çocukların ilgilerini çeken çevrimiçi ders dışı etkinliklere katılmaya teşvik edebilirler.
Sonuç: Öğretmenler ve sınıf arkadaşlarıyla bu yeni iletişim yöntemine alıştıkça, çocuklarınız için öğrenme kaçınılmaz olacaktır.