Doç. Dr. Hasan Buğrul, Hakkari'de yeni rektör beklentisi

Doç. Dr. Hasan Buğrul, Hakkari'de yeni rektör beklentisi

Kaynak:https://jobs.community.kaplan.com

Doç. Dr. Hasan Buğrul, Hakkâri Üniversitesi’ne atanacak yeni rektörden beklentileri ela aldı.

Türkiye’nin muhtelif üniversiteleri ile birlikte Hakkâri Üniversitesi’ne de Şubat 2025’te yeni bir rektör ataması bekleniyor. Bir üniversiteye rektör olarak atanabilmek için “profesörlük” unvanına sahip olmak gerekir. Bu da uzun yıllara dayanan bilimsel çalışma ve deneyim demektir.

Ancak bir işte başarılı olabilmek için sadece alınan resmi belgeler yeterli olmuyor. Yöneticilik ayrı meziyetler gerektirir. Buna sahip olmayanların başarılı olma şansı da düşük olur. Bir rektörün sahip olması gereken nitelik ve beceriler özet olarak şöyledir:

  • Akademik liderlik veya yönetimde kapsamlı deneyim
  • Eğitim politikası ve yönetiminde güçlü geçmiş
  • Mükemmel iletişim ve kişilerarası beceriler
  • Akreditasyon süreçleri ve standartları konusunda deneyim
  • Finansal yönetim ve bütçeleme bilgisi
  • Stratejik planlar geliştirme ve uygulama yeteneği
  • Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık girişimlerini destekleme deneyimi
  • Liderlik veya yönetim rollerinde önemli deneyim
  • Akademik operasyonlar ve yönetim konusunda derin anlayış
  • Güçlü analitik ve problem çözme becerileri
  • Ekibi yönetme ve ilham verme konusunda kanıtlanmış yetenek
  • Olağanüstü organizasyonel ve çoklu görev yetenekleri
  • Etik ve profesyonel standartları koruma kararlılığı/taahhüdü
  • ………………….

Hakkâri Üniversitesinin yönetimine atanacak adayın yukarıda sıralanan ve buna benzer nitelik ve becerilere sahip olması en büyük temennimizdir. Hakkâri Üniversitesi yeni yönetiminden beklenen bazı beklentiler ise şöyle sıralanabilir:

  1. Üniversitenin akademik ve idari işlevliliği arzu edilen bir düzene oturtulmalıdır. Yeterli bir alt yapıya sahip olmayan bir kurumun bunu gerçekleştirmesi pek beklenemez. Bunun yanı sıra kurum içindeki sorunların ele alınması ve çözüme kavuşturulması öncellikli işler arasında yer almalıdır. Barış ve huzurun sağlandığı yerde güç birliği ve başarı vardır.
  2. Üniversite, her alanda imajını ve itibarını koruma ve geliştirme kararlılığını göstermelidir. Bu da her açıdan ülkemizdeki ve dünyadaki diğer üniversitelerle kıyaslanması ile ortaya çıkar.
  3. Kapsayıcı bir kurumsal kültürü oluşturmak üniversite yönetiminin temel sorumluluklarından birisidir. Bu bağlamda, üniversite çalışanlarının hepsinin belirli ideal, hedef, amaç ve beklentiler etrafında toplanması ve hareket etmesi önem taşımaktadır.
  4. Stratejik plan ve politikaların geliştirilmesi ve uygulanması gerekir. Mevcut fakülteler/meslek yüksekokulları ve açılacak yeni /fakülteler/bölümler başta Hakkâri il ve ilçelerinin sorunlarının çözümünde etkin rol almalıdır. Yörenin doğal ve kültürel zenginliklerine hitap etmelidir. Bilim dünyasına katkı sağlamalıdır.
  5. Bir üniversite bir merkezde açılmasına karar verildiğinde öncellikli olarak açılacağı merkeze ne tür katkılar sağlayacağı hesaplanır. Örneğin; Hakkâri İl ve İlçe Halk Eğitim Müdürlüklerinin vermiş olduğu teorik ve uygulamalı eğitim neticesinde Hakkâri il ve ilçelerinde 6.000’nin üzerinde kişi sertifika almıştır. Dokuma ve örgü gibi el sanatları alanında aktif bölüm ve programların etkin olmaması bir kayıptır. Bu alanlara dönük öğretim, proje ve bilimsel çalışmalar büyük oranda istihdamın önünü açacaktır.
  6. Üniversite yerleşkesi heyelanlıdır. Nitekim yapımı tamamlanan bütün binalarda büyük çatlaklar oluşmuştur. Bir felakete mahal vermeden aşamalı olarak uygun yere/yerlere taşınması önem arz etmektedir. Bunun acil bir durum olduğunun altını bir daha çizmek isterim.
  7. Akademisyenlerin ders dışındaki zamanlarını Hakkâri’de geçirmeleri sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde Hakkâri bağlantılı bilimsel çalışmalar gerçekleştirilebilir. Lojman ihtiyacının karşılanması halinde bu sorun önemli derecede çözülecektir. İş adamlarıyla konut yapımı için işbirliğine gidilebilir. Ancak üniversitenin taşınacağı yeni alanların yakınlarına konutların/lojmanların yapılması daha uygun olur.
  8. Bütün fakülte ve meslek yüksekokullarının eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmalar için gerekli donanıma sahip olması gerekir.
  9. Başarılı öğrenciler için burs teşvik edilmelidir. Bunun için de başta Hakkârili iş insanları olmak üzere gönüllü kuruluşlarla irtibata geçilmelidir.
  10. Öğrenciler için yeteri kapasiteye sahip “öğrenci yurdunun” olması bir zorunluluktur. Yurt binalarının öğrencilerin eğitim gördükleri fakülte ve meslek yüksekokullara yakın olmasına dikkat edilmelidir.
  11. Öğrencilerin ders dışında vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturulmalıdır. Bunun için de bir spor kompleksi başta olmak üzere farklı yapılara ihtiyaç vardır.
  12. Öğrencilerin kendi alanlarında gelişme gösterebilmeleri için proje ve benzeri bilimsel çalışmalarına her türlü destek verilmelidir.
  13. Üniversite yönetimi diğer kamu kurumlarıyla, özel kuruluşlarla ve halkla iç içe olmalıdır. Sorunların çözümünde öncülük etmelidir…

Sonuç olarak, Hakkâri Üniversitesi yönetimlerinin şimdiye kadarki icraatlarını Hakkâri halkı ve Yüksek Öğretim Kurumumuzun başındakiler en iyi şekilde değerlendirecektir. Yüksek Öğretim Kurumumuzun Hakkâri ili ve Hakkâri Üniversitesi’nin sorunlarını dikkate alarak yeni rektörün atanmasında en doğru seçimi yapması bütün Hakkârililerin en büyük temennisidir. Saygılarımla.

Doç. Dr. Hasan BUĞRUL

Bu haber toplam 1250 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.