• BIST 9763.05
  • Altın 2745.512
  • Dolar 34.0623
  • Euro 37.6579
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Hakkari’de kira artışları zulme dönüştü

Hakkarili Cingöz

Türkiye'de konut satışının en az olduğu illerin başında gelen Hakkâri'de kira fiyatlarında artış yaşanmaya devam ediyor. Bazı emlakçılar daha da illeri ye giderek ev kirası 20 bin lira diye paylaşımlar yapması tepkilere neden oldu.

Son 4 yıl içerisinde polis, asker, sağlık çalışanları ve öğretmenlerin kaldığı binden fazla lojman yıkıldı. Lojmanlarda kalan memur ve askeri personeller ise sivil yerleşim alanlarına yöneldi.

 Kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği kentte kira fiyatları ise Türkiye ortalaması üzerine çıktı. Kiralardaki artışın en önemli sebebi, hem memurların mahallelere dağılması, hem de inşaat sektöründe yaşanan durgunluğa bağlanıyor.

Hakkari’deki bazı emlakçılar ise kentteki konut eksikliğinin temel sorunlarının kamu kurum ve kuruluşlarına ait bine yakım lojmanın yıkılmasına ve konut maliyetlerinin ciddi olarak artmasına bağladı.

-'EV SAHİPLERİ MEMURLAR GELSİN DİYE KİRALARI ARTIRIYOR'

Kentte ayaküstü emlakçılık yapan şahıslar yüzünden ev ve arsa fiyatlarının da arttığını belirten vatandaşlar,” Hakkari’nin birçok noktasında ev kiraları 3 bin 500 lira ile 7 bin arası değişmektedir.

Ancak Emlakçılar ev sahiplerine, ’15-20 bin lira kira verecek polis ve memur var’ diyorlar. Haliyle ev sahipleri de yerli çıkarıp yerlerine memur almak için kiraları artırmaya gidiyor.

Asgari ücretle çalışan kiracılar geçim sıkıntısı yaşıyor. Çarşı merkezindeki esnaflar 20 ila 25 lira arası kira ödüyor. Bu kiraların yüksekliği batı standartlarını aratmıyor. Bugün sobalı daireler 6 bin lira kira alırken, kaloriferli veya doğalgazlı daireler bin 13 bin lira kira alıyor." diye konuştu.

Hakkârili başka bir vatandaş ise kentte kiralık ev bulamadığını söyledi. "İki yıldır evliyim. Bir yıldır ev bulamadığım için eşimle birlikte mecburen ailemle yaşıyorum. Bulduğum evler merkezdeyse, neredeyse 13 bin liraya varan kiralar istendi.

Kiraların mahalle mahalle değiştiğini de söyleyen vatandaşlar insaflı bina sahiplerinin halen var olduğunu ancak bazı emlakçıların fiyatları her geçen ay arttırdığını ifade ettiler.

Hakkari’deki bazı emlakçılar yapmış oldukları paylaşımlarda dayalı döşeli 3+1 kiralık ev bulunur kirası 20 bin lira diye paylaşması vatandaşları çileden çıkarttı. Hakkari’de kira artışların tam bir zulme dönüştüğünü belirterek, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere Hakkari Ticaret İl Müdürlüğünü göreve çağırarak bu zulme bir son vermesini istediler.

Emlakçıların yapmış oldukları fahiş fiyat paylaşımlarının başlı başına bir ihbar niteliğinde olduğunu ifade eden vatandaşlar ilgili bakanlık ve ilgili kurumun buna seyirci kalmasına bir anlam veremediklerini söylediler.

İzmir Sahilde Alsancakta 10 bin liraya oturduğunu belirten bir yerli turist ise Hakkari’de kiraların İzmir Alsancak’tan daha pahalı olmasının şaşkınlığını yaşadığını söyledi.

Hakkari'de sivil toplum örgütleri yok mu varsa bu fahiş fiyatlara neden seyirci kalıyorlar. Hadi bakalım birleri çıksın bu konuda açıklama yapsın.

Türkiye'de işsizlik sıralamasında Hakkari ilk sırada yerini alıyor. Fabrikalar yok iş sahaları yok. Artış üstüne artış yapan ev sahipleri bunun vebalinin nasıl ödeyecekler. Eskiden Hakkari'de emlakçı yoktu. Kiralarda bu kadar yüksek değil idi. 

inanın ki kiraların yüksek oluşundan dolayı Van iline göç eden aileleri de biliyoruz. Yazık günah değil mi hiç mi Allah'tan korkunuz yok...Sizler Allah'a nasıl hesap vereceksiniz ey emlakçılar ey ev sahipleri....

 

 

 

Bu yazı toplam 4213 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 9
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim