Çözüm süreci ile birlikte Biçer Mahallesi eski Hisaş İplik Sanayi sitesinde 40 kadının istihdam edildiği bir tekstil fabrikası üretime başladı. İşsizliğin her geçen gün arttığı Hakkari’de iş bulma imkanı bulan kadınlar burada çalışmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek fabrikanın kendilerine umut kapısı olduğunu söylediler.
Hakkari’de 35 yıldır esnaflık yapan İsmail Çatal, ürettikleri ürünleri Arap ülkelerine ihracat ettiklerini söyledi.
ARAP ÜLKELERİNE İHRCAT YAPIYORUZ
Hakkarili işadamı İsmail Çatal, Hakkari’de 35 yıldır esnaflık yapıyorum. İlk mesleğim terzilik ve tekstil üzerinedir. Yaklaşık bir yıl önce “Fam Tekstil” fabrikasını kurdum. Ancak ekonomik krizden dolayı 2 ay önce üretime geçebildik. Hakkari Valiliğine eski Hisaş dediğimiz bu yerin onarılmasını talep ettim. Sağ olsun Valilikte bize yeri onarıp tahsis etti. Burada ürettiğimiz ürenler Arap ülkelerine gidiyor. Burada erkek tişörtü üzerinde çalışıyoruz. Atölyemizde birkaç ay daha fason yapmayı düşünüyoruz ve mevcut komşu ülkelerimize işletme sermayesini bulabilirsek, mevcut ülkelere kendi ihracatımızı kendi markamızı oluşturup ihracatımızı yapmayı düşünüyoruz”
BİZE AĞABEYLİK YAPACAK FİRMA VE DEVLET DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ
Hakkari’nin en çok işsiz olduğu illerin başında yer aldığını ifade eden Çatal,” Hakkari’mizde istihdamı sağlamak çerçevesinde İstanbul’da bize ağabeylik yapacak firmaların bize destek sunmalarını bekliyoruz. Hatta birlikte bu işi götürmeyi de talep ediyoruz. Buraya devletinde desteğini istiyoruz. Ne devletten nede bir ajanstan destek almış değiliz kendi imkanlarımız ile bu atölyeyi kurduk. Kendi öz sermayemiz ile kurduk”
İŞLETME SERMAYE SIKINTISI YAŞIYORUZ
İşin yürüyebilmesi için desteğe ihtiyaçları olduğunu söyleyen Çatal,” Burada işletme sermaye sıkıntısı yaşıyoruz ve bu işletme sermayesini de yine ipotek verme kaydı ile hibe istememe çerçevesinde düşünüyoruz. Geri ödemeli bir işletme sermayesini biraz uzun vadeli bulabilirsek mevcut komşu ülkelerden faydalanacağımız ve istihdamında arttırılmasını hedefliyoruz” dedi.
Tekstil fabrikasında 2 aydır çalışan Leyla Dayan ise, İki aydır burada çalıştığını ve makinaların bir çoğunu öğrendiğini söyledi. Dayan,” Böyle yerlerin daha çok açılmasını isterim. Çünkü işsiz kardeşlerimiz çok. Hepsinin de meslek öğrenmesini isterim. Ailelerine destek olmaları için böyle yerlerin açılması önemlidir. Burada günümüz çok güzel geçiyor. Hem eğleniyoruz hemde işimizi en güzel biçimde yapıyoruz. İş adamlarından böyle yerlerin artmasını istiyorum” dedi. Serkan Kaya'nın Özel Haberi (İHA)