Ancak çok sevilen bu içeceğin vücudumuza verdiği zararlar da bir o kadar çok. Kolanın zararlarına dair hazırladığımız bu yazımız sayesinde kola tüketiminize bazı sınırlamalar getirmenizi sağlayacağımızı umuyoruz.
Bir litre kolada yer alan ve aşağı yukarı 400 kalori diyebileceğimiz enerji özellikle çocukluktan başlayarak şişmanlık, obezite gibi pek çok kilo rahatsızlığına sebep oluyor.
Bunun yanında fast food tüketimi ile de özdeşleşen kolanın bu tip yiyeceklerin tüketimini arttırması bu kilo problemini daha da pekiştiriyor.
Kola içildiği andan itibaren kan şekerinizi muazzam bir biçimde yükseltiyor ve vücudunuzun yağ depolama mekanizmasını aktif hale getirmesine sebep oluyor.
Kan şekerindeki bu ani yükselme elbette ki ardından ani bir düşüşe yerini bırakıyor ve bu şekilde gerçekleşen dalgalanmalar öncelikle kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok alanda hastalıkların baş göstermesine sebep oluyor.
Elbette zararlı etkisi sadece kan şekeri ve şişmanlık olarak sona ermiyor. Kolanın içerisinde yer alan fosfor kemik erimesini ve kemiklerin yumuşamasını hızlandıran hormonların daha fazla salgılanmasına sebep olarak özellikle kadınlarda en sık rastlanan rahatsızlıklardan olan kemik erimesinin çok daha erken yaşlarda başlamasına neden oluyor.
Masum ve tatlı, ferahlatıcı bir içecek görüntüsüyle hayatlarımıza giren kola çok farklı markalar altında satılsa da tatlarındaki fark içeriklerinin verdiği zararın pek değişmesine neden olmuyor.
Şekersiz kola adı altında piyasaya sürülen farklı modellerin de şeker bazında zararı olmasa da diğer maddelerin sebep oldukları rahatsızlıklarda hala etkili oldukları biliniyor.
Elbette ki özel geceler, misafirlikler veya kutlamalar gibi nadir anlarda kola tüketimi günlük hayatınızı ve sağlığınızı pek riske atmayacaktır ancak düzenli kola tüketimine geçenlerde yukarıda saydığımız rahatsızlıkların yanında kafein bağımlılığı gibi farklı etkiler de meydana gelebiliyor ve bu kolanın tüketimini daha da arttıran bir kısır döngü halini alabiliyor. Basından