• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 10 °C

Sağlıklı Beslenme

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

Hiç kimse sağlıklı bir yemek yemekten pişman olmaz!

Yediğiniz yiyeceklerin sağlığınız ve yaşam kaliteniz üzerinde büyük etkileri vardır.

Neden Sağlıklı Beslenmeliyiz?

Araştırmalar, ciddi hastalıkların kötü beslenme ile ilişkilendirmeye devam ediyor.

Örneğin, sağlıklı beslenmek, dünyanın önde gelen hastalıklarından olan kalp hastalığı ve kansere yakalanmanızı büyük ölçüde azaltabilir.

İyi bir diyet, beyin işlevinden fiziksel performansa kadar yaşamın tüm yönlerini iyileştirebilir. Aslında yiyecekler tüm hücrelerinizi ve organlarınızı etkiler.

Egzersize veya spora katılırsanız, sağlıklı beslenme daha iyi performans göstermenize yardımcı olacağından şüphe yoktur.

Hastalık riskinden beyin fonksiyonuna ve fiziksel performansa kadar, sağlıklı beslenme yaşamın her yönü için hayati önem taşır.

Çok sayıda yiyecek hem sağlıklı hem de lezzetlidir. Tabağınızı meyveler, sebzeler, kaliteli protein ve diğer bütün yiyeceklerle doldurarak renkli, çok yönlü ve size iyi gelen yemeklere sahip olmalısınız.

Meyveler: Dünyanın en popüler sağlıklı yiyecekleri arasındadır. Özellikle mevsiminde tüketilen meyveler hem daha lezzetli, hem daha sağlıklıdır. Meyveleri mevsiminde konserve yapabilir ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede, mevsiminde yetişmiş sebze ve meyveleri istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.   

Et ve balık: Et ve balık, evrim boyunca başlıca protein kaynakları olmuştur. Balıkta kırmızı etteki kadar demir, kırmızı ette balıktaki kadar omega-3 yok. Özellikle “büyüme çağındaki” çocuklarınıza ikisinden de istifade ettirin, haftanın 1-2 günü kırmızı et, en az 2-3 günü balık yedirin

Kabuklu yemişler ve tohumlar: Bunlar mevcut en iyi yağ kaynaklarından biridir ve ayrıca önemli mikro besinler içerir.

Yumurtalar: Gezegendeki en sağlıklı gıdalardan biri olarak kabul edilir. Bir yumurtanın hem beyazı hem de yumurta sarısı besinler açısından zengindir. Tek bir yumurta A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat içerir. Anne sütünden sonra pek çok besin öğesini içerdiği için mucize olarak adlandırılan tek besindir.

Süt: Doğumdan itibaren aldığımız ilk besin olan süt, başta gelişme çağındaki çocuklar, hamileler, emzirenler ve yaşlılar olmak üzere 7’den 70’e herkesin vücudu için gerekli olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran, vazgeçilmez bir besin kaynağı. Tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacını karşılayan iyi kaynaktır.

Fasulye ve baklagiller: Bunlar harika lif, protein ve mikro besin kaynaklarıdır.

İçecekler: Su, kahve ve çay gibi içeceklerle birlikte sıvı alımının çoğunu oluşturmaktadır. Tükürük oluşumuna yardımcı olur, vücut ısınızı düzenler, dokularınızı, omuriliğinizi ve eklemlerinizi korur, terleme, idrara çıkma ve dışkılama yoluyla atıkların atılmasına yardımcı olur, fiziksel performansı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur, kabızlığı önlemeye yardımcı olur, sindirime yardımcı olur, besin emilimine yardımcı olur, kilo vermenize yardımcı olur, kan oksijen dolaşımını iyileştirir, hastalıkla mücadeleye yardımcı olur

Otlar ve baharatlar; Mutfaklarda yemeklerimize lezzet ve aroma vermek amacıyla kullandığımız bitkilerin ve baharatların birçok faydası bulunuyor. Yapılan çalışmalarda baharatların kanser riskini azaltabileceği, kan yağlarını düzenlediği, kan şekerini düşürücü etki gösterdiği, sindirimi kolaylaştırdığı ve kuvvetli antioksidan etkileri olduğu görülmüştür.

                                                                                                                                      Ne yersen osun

Bu yazı toplam 2893 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim