Hükümetten milyonlarca yoksul, engelli ve şehit ailesine tarihi "borç affı" geliyor. Meclis'e sunulan Torba Yasa ile engelliler, yoksul durumdaki vatandaşlar ve 65 yaş üzeri muhtaçlık aylığı alan 1 milyonun üzerinde kişinin fazla maaş ödemeleriyle ilgili SGK'ya olan borçları sıfırlanacak. Sabah'ta Burcu Çalık imzasıyla yer alan habere göre, haklarında hiçbir adli, idari işlem yürütülmeyecek.
Şehit aileleri ve gazilerin ise daha önce aldıkları fazla maaşlarına ilişkin borçlarının faizleri silinecek ve ana para 5 yıla kadar taksitlendirilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın şehit aileleri, engelli, yoksul, bakıma muhtaç çocuklar ve yaşlılara ilişkin Torba Kanun Tasarısı önceki gün Meclis'e sevk edildi.
Meclis kapanmadan yasalaşması planlanan düzenlemeler arasından dezavantajlı vatandaşlara yönelik "torba" dolusu müjde çıktı. 2022 Sayılı Kanun'da yapılması öngörülen değişiklikle, muhtaçlık veya engelli aylığı alan 1 milyondan fazla kişinin daha önce yapılan fazla- yersiz ödemeler nedeniyle SGK'ya olan borçları ve para cezaları faizleriyle birlikte sıfırlanacak.
ŞEHİT AİLESİNİN BORCUNA DA AF
Torba Yasa'da geçen bir başka borç affı müjdesi de şehit ailelerine ve gazilere geldi. Harp ve vazife malullüğü maaşı alırken hayatını kaybedenler ile onların maaş bağlanan yakınları başta olmak üzere, fazla maaş ödemeleri nedeniyle SGK borçlanan ailelerin daha önce açtığı davaları geri çekmesi şartıyla yapılandırılacak. Torba Yasa'da bu kapsamda borcun faizi silinecek ve ana borç ise beş yıla kadar taksitlendirilecek.
Tasarıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet teşkilatında, patlayıcı maddelerin imhası, nakli, depolanması sırasında hayatını kaybedenler ile malul olanlara da aylık bağlanacak. Vazife malulü kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin anne ve babalarına aylık bağlamada muhtaçlık şartı aranmayacak. Engelli çocuğu olan memura tayin önceliği verilecek. Yükümlü olmadığı halde kontenjan fazlası engelli çalıştıran işveren teşvik edilecek.
DEVLET ALACAK YOKSULA VERECEK
Tasarıya göre, Medeni Kanun'daki "Yoksulluğa düşecek olan üst ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür" hükmünü, muhtaç vatandaş yerine devlet uygulayacak. İhtiyaç sahibinin bilgileri toplanacak ve nafaka yükümlüleri defterdarlığa bildirilecek. Yükümlünün maddi durumunun tespiti için geliri sorgulanacak. Mahkemelerce hükmedilecek nafaka miktarı defterdarlıkça akrabadan tahsil edilip ihtiyaç sahibine ödenecek.