Beslenme tüm canlılar, özellikle kişiler ve kişilerin sağlığı açısından çok önemli ihtiyaçlardan birini oluşturmaktadır. Yanlış ve düzensiz beslenme şişmanlığa yol açabilir. Şişmanlığın en kısa ve bilimsel tanımı, hatalı ve de aşırı beslenme sonucu vücuttaki yağ dokusunun, olması gerekenden fazla olmasıdır. Beslenmenin doğru ve faydalı yapılması kişiyi sağlıklı hale getirir.
Düzensiz beslenme ve spor yapmamak, obeziteye davet çıkarmaktadır. Büyüme, gelişme ve sağlıklı, verimli, uzun bir yaşam için en önemli unsur, yeterli, dengeli beslenme ve spor yapmaktır.
Pandemi devam ederken ve milyonlarca çocuk çevrimiçi eğitime dönerken, uzmanlar öğrencilerin obeziteye yol açabilecek aşırı kilo alma riskinin daha yüksek olabileceğini söylüyorlar. Bunun nedeni, uzaktan öğrenmenin çocukların normalde okulda yapacağı yürümek, fiziksel aktivitelere katılmak ve teneffüste koşmak gibi bazı fiziksel aktivitelerden uzak kalmalarıdır.
Bu süre zarfında, yeme alışkanlıklarındaki değişikliklerle ve ardından fiziksel aktivite seviyelerinin düşmesiyle ilgili olduğu düşünülen, kilo almış bazı hastalar olmuştur. Uyku alışkanlıklarında da değişiklikler olduğunu bunda çocukları olumsuz etkilediğini söyleye biliriz
Salgın sırasında çocuklarını sosyal mesafeden dolayı aktif tutmanın ebeveynler için zor olabileceğini anlıyor, ancak yine de evde fiziksel aktiviteye uyum sağlamanın yolları olduğunu söyleye biliriz.
Çocuklarını tekrar aktif hale getirmek ve spor yapmalarını sağlaya biliriz.
Bunlardan bazıları çocuklar için günlük spor hareketleri videosu izletip evde spor yapmaları için teşvik edebiliriz.
Video örnekleri:
https://www.youtube.com/watch?v=UNVkCVHaLxQ
https://www.youtube.com/watch?v=pbqjKI7K1zU
https://www.youtube.com/watch?v=emoLDa_gpsk
Mahallede, sitelerin bahçesinde düzenli olarak yürüyüşe çıkmak, koşmak veya oyun oynamak. Bunlar, çocukların aileleriyle yapabileceği aktivitelerdir. Sosyal mesafeyi koruyabilir ve ailenizin ferdi olmayan insanlardan uzak durabilirsiniz
Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme, kiloyu kontrol etmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda öğrencilerin doğru miktarda uyku almalarına da yardımcı olabilir.
Beslenme:
Çocuklara hem protein hem de vitamin içeren yemekler ve içecekler yedirmeli ve içirmeliyiz.
Dondurulmuş meyve ve sebzeler, ilave şeker, şurup vb. yemekler ve içeceklerden uzak tutmalıyız.
Sağlıksız içecek ve atıştırmalık miktarını sınırlandırmalıyız.
Cips, kurabiye yağ ve şeker oranı yüksek atıştırmalıklardan kaçınmalıyız.
Şekerli ve aromalı içeceklerden uzak durup bunun yerine su içirmeliyiz.
Egzersiz:
Basit başlayın - her saat üç ila beş dakika ilerleyin.
İp atlamak veya koşmak kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur.
Kasları güçlendirmek için halat çekme gibi oyunlar oynamak.
Bisiklete binmek veya yürümek gibi aerobik aktivite kalp için sağlıklıdır.
Sporu eğlenceli tutun ve açık hava sporları, scooter sürme gibi yeni egzersizler deneyin
Sonuç ve öneri
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uzaktan eğitim müfredatında sağlıklı beslenme ve spor konusuna geniş ölçüde yer verilmelidir.
Doktorların, beden eğitimi öğretmenlerinin, antrenörlerin bu konuya eğilmelerinin gerektiğini düşünüyorum.