Vali Akbıyık, işitme engellilerin yönlendirme levhalar sayesinde artık hiçbir sıkıntı yaşamadan kurumlara girerek sorun ve dile getirebileceklerini belirtti.
Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği işitme Engellilerin toplumda yaşadıkları iletişim problemine özelliklede kamu Kuruluşlarındaki sıkıntılarına çözüm sunmak için çalışma başlattı.
İşitme engelli vatandaşların yansıra proje, okuma yazma bilmeyen vatandaşların da aynı uygulama üzerinden yardımcı olmaktadır. İşitme engelli vatandaşların iletişim sıkıntısı gidermektir. Yaşamaları toplumsal yaşam haklarında eşitsizlik problemini ortaya çıkarmaktadır.
Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği projesi ile ortaya çıkan bu eşitsizlik problemini öncelikle kamu binasında ve sağlık alanında ortadan kaldırmak ve toplumsal yaşam haklarında eşitliği sağlamak olduğu belirtildi.
Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği (AKES) Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu, Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği Proje konusu ile ilgili Türk işaret dili ile ilgili görsel ve basılı kaynaklardan faydalanıldığını söyledi.
Kansızoğlu,” İşitme engellilerin iletişimi işaret dili ile rahatça sağladıklarını dilin eğitmenleri ile detaylar görüşüldü. Anadolu Kültür Eğitim Spor Yardımlaşma Derneği Projesinin asıl hedefi işitme engelli vatandaşlarımızın Valilik binasına geldiklerinde yanlarında tercüman veya bağımlı kaldıkları bir kişi olmadan, gidecekleri birime ulaşabilmeleri sağlamaktır.
Bu program ile ekrandan işaret dili ile yön göstergesinin çevirisi, alt yazı ve görsel valilik binası yön videosunu takip ederek valilik binası içerisindeki işlerini kolayca sıkıntı yaşamadan yapabilmeleridir. Uygulamaya başladıklarında verilen hizmetin ne kadar anlamlı olduğunu ve kalaylık sağladığını mutlukla takip etmekteyiz.
“Projenin uygulanmasında öncelikle işaret dili uzmanlarıyla ve işitme engelli vatandaşlarla görüşüldü. Kamu kurumlarında, Valilik binasına ilk girdikleri andan itibaren hangi konuların sıkıntı olduğu, bu sıkıntıların neden kaynaklandığı belirlendi. Bu doğrultuda öncelik hedefleri saptandı.
İlk olarak valilik binası ilk girişinden başlanarak kurumda danışmanın ne tarafta olduğu, bilgi işlem müdürü odasının hangi bölümde olduğu, millî Eğitim Müdürü’nün odasının sağ-sol -orta kısımlarda yer aldığı yönler, Tapu işlemlerinin bulunduğu alan ve katlar, hangi blokta hangi bölümlerin olduğu belirlendi.
Belirlenen valilik binası girişinden başlayarak bütün kapı, oda koridor, katlar ve bloklar metin halinde yazıldı. Sonrasında işaret dili uzmanı ile birlikte Valilik binası metni işaret dili ile anlatıldı. İşaret dili ile anlatılan bölümler görsel bir şekilde ekrandan yansıtılarak kelebek sistemi denilen alt kare ekrandan aynı anda işaret dili ile çevirisi, ses yanıt sistemi ve ekran alt yazı sistemi ile birleştirildi.
Yapılan bu görsel videolar valilik binasındaki her giriş kapısının karşısında olacak şekilde monitörden yansıtılacaktır. Aynı zamanda her kat için yönlendirme levhaları görsel olarak hazırlanıp katlara asılacaktır. Yönlendirme levhaları ve tabelalar katlara, merdiven başlarına, asansörlere ve odaların girişlerine asılacaktır” dedi. Haber: Feyzullah Taş