Van’a gelecek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 11 maddelik rapor
Kaynak:İHA
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), 25 Ocak Cumartesi günü Van’a gidecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti öncesi kentin taleplerini içeren bir rapor hazırladı.
Şehri Van Gazetesi’nden Necmettin Dursun’unhaberine göre, Van TSO tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanına iletilmesi planlanan raporda 11 madde yer aldı.
Van-Şırnak Karayolu’nun açılmasından çevreyolunun tamamlanmasına, kentin imar ve yapılaşma sorunundan Kuskunkıran ikinci tüp geçidinin yapılmasına, finansmana erişimin kolaylaştırılmasından kesintisiz demiryolu hattının yapılmasına kadar Van’ın önemli sorunları raporda detaylandırıldı.
Van TSO tarafından hazırlanan 11 maddelik raporun özeti:
1 - Van-Şırnak Karayolu'nun tamamlanması: 370 km'lik mevcut yolun 200 km'ye indirilmesi, bölgenin ulaşım sorununu çözüp ticaretin gelişmesini sağlayacaktır. Bu yol, Van, Şırnak, Pervari, Siirt ve diğer şehirler için ekonomik katkı sağlayacaktır.
2 - Kuskunkıran ikinci tüp geçidi: 2012'de açılan Kuskunkıran Tüneli'nin ikinci tüp geçidi yapılması, kazaları önleyecek ve güzergahı daha güvenli hale getirecektir.
3 - Finansmana erişimin kolaylaştırılması: Bölgedeki kentlerde işletmelerin finansmana erişiminin zor olduğu belirtilerek, KOBİ'ler için kredi koşullarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
4 - Kent imar ve yapılaşma sorunu: Van'ın çeşitli mahallelerinde imar planlarının tamamlanması ve yerel yönetimlere devredilmesi önemlidir. Ayrıca, yenilenebilir enerji bölgeleri ve sahil yolu projelerinin tamamlanması gerekmektedir.
5 - Van Çevreyolu'nun tamamlanması: Çevre yolunun 18. Madde uygulamalarının çözülmesi ve bağlantı yollarının tamamlanması talep edilmektedir.
6 - Kesintisiz demiryolu hattı: Van-İran demiryolu hattının kesintisiz hale getirilmesi, ticaretin ve turizmin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
7 - Uçak sefer sayılarının artırılması: Van'ın ulaşımında havayolunun daha çok kullanılması gerektiği, sefer sayılarının artırılması ve Ferit Melen Havaalanı'nın kapasitesinin artırılması gerektiği ifade edilmiştir.
8 - İran Konsolosluğu'nun Van’da açılması: İran ile ticaret ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla Van’da İran Konsolosluğu açılması talep edilmektedir.
9 - Gelincik ve Çilli sınır kapılarının açılması: İran ile ticaretin artırılması için bu sınır kapılarının açılması ve Serbest Ticaret Merkezi kurulması gerektiği belirtilmiştir.
10 - Üzümlü Sınır Kapısı'nın modernizasyonu: Irak-Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin geliştirilmesi için Üzümlü Sınır Kapısı'nın modernize edilmesi ve Hakkâri Derecik Umurlu Sınır Kapısı’nın uluslararası ticaret açısından öneminin vurgulanması istenmiştir.
11 - İstihdam destekleri ve bölgesel teşviklerin güçlendirilmesi: Van ilinin genç nüfus oranının yüksek olmasına rağmen kişi başı gelirin düşük olduğu belirtilerek, yeni teşviklerin devreye sokulması, üretim alanlarının genişletilmesi ve lojistik merkezlerin kurulması gerektiği ifade edilmiştir. Ayrıca, devletin bölgemize yatırımcı yönlendirmesi gerektiği vurgulanmaktadır.