ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, "12 Mart 2017 tarihinde yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2017-YGS) giren adayların cevap kâğıtlarının görüntüleri ve cevap kâğıtlarına yapmış oldukları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları,
sınav soruları ve soruların doğru cevapları, sınava giren adayların sorulara verdikleri yanıtlarını ve değerlendirme sonuçlarını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi https://ais.osym.gov.tr üzerinden 29 Mart 2017 Çarşamba günü saat 09.30’dan itibaren erişime açılacaktır" denildi.
YGS SINAV CEVAP KAĞIDI EKRANI İÇİN TIKLAYIN
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili sınavı ve 'Cevap Kâğıdı Görüntüleme' ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kâğıdı görüntüsünü, cevap kâğıdına yaptıkları işaretlemeleri, bu işaretlemelerin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen aday cevaplarını ve soruların doğru cevaplarını görebileceklerdir.
Ayrıca adaylar, aday cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görebileceklerdir.
Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenmektedir. İlgili sayfada adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilmektedir. "
2017 YGS sonuçları ne anlama geliyor?
Heyecanla beklenen 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları dün akşam açıklandı. Milyonlarca öğrenci YGS sonuçlarını değerlendirerek, LYS telaşına girdi. Öğrenciler, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden açıklanan 2017 YGS sonuçları dahilinde TC kimlik numaraları ile puanlarını görebilecekler. 2017 YGS'de herhangi bir puan türünden 180 ve üzerinde puan alarak barajı aşan 1 milyon 506 bin 479 aday için LYS süreci başlayacak.
LYS'ye girme hakkını elde eden adaylar, 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında ÖSYM resmi internet sitesi üzerinden başvurularını tamamlayacak. Adaylar, her bir LYS oturumu için 40 TL sınav ücreti ödeyecek.
15 dakika kuralı sınava girmeyenlerin sayısını artırdı
ÖSYM verilerine göre sınava başvuran 2 milyon 265 bin 844 adaydan 102 bin 949’u sınava girmedi. YGS ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, “Sınava girmeyen aday sayısının 2016 yılında 61 bin 482 olduğunu düşünürsek, aradaki fark için tamamen olmasa da 15 dakika kuralının etkisinin büyük olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır” dedi.
“2017 YGS net ortalaması 39,32’ye düştü”
Acet, 2017 YGS sonuçlarıyla ilgili adayların kafalarını meşgul eden en önemli sorulardan biri olan puan ve sıralamalardaki farklılıkların bu seneki sınavın zorluk derecesinin yüksek oluşu ve buna bağlı olarak test ortalamalarındaki düşüşle açıklanabileceğini söyledi. Murat Acet şöyle devam etti:
“Bir başka deyişle birçok aday 2017 YGS sonuç puanları beklentilerinden düşük gelse de sıralamalarının daha iyi olduğunu göreceklerdir. 2016 YGS ile kıyaslandığında test ortalamalarının tamamındaki bu düşüş ve ciddi sapmalar özellikle matematik testindeki ortalamaların hem son yılların en düşük seviyelerine inmesi hem de bu özelliğiyle sınavın belirleyici testi olması sonucunu doğurmuştur. 2016 verilerine göre adaylar 160 soruluk YGS’den 43,44 net ortalamasına ulaşmışken, 2017 YGS ortalaması 39,32’ye düşmüştür.
Böylesi bir değerlendirme 2016 ve 2017 YGS’leri arasında hem ciddi farklar oluştuğunu hem de benzer puan aralıklarında yığılmaların olabileceğini göstermektedir. Bu durum yerleştirme puanlarının hesaplanmasında LYS ve OBP etkisiyle sıralamalarının değişeceğini ve tercih süreçlerinde bugünden farklı tablolarla karşılaşabileceğimize işaret etmektedir.”
“Puanların hesaplanmasında YGS’nin etkisi yüzde 40, LYS’lerin payı ise yüzde 60 olacak”
YGS nasıl geçmiş olursa olsun asıl yarışın puan katkısı ve yerleştirme sonuçlarına daha fazla etkisi olan LYS’lerle devam edeceği gerçeğinin unutulmaması gerektiğini belirten Acet, “Bu açıdan bakıldığında LYS’lerin daha belirleyici olduğunu ve YGS sonuçlarının telafi edilebilir olduğunu söyleyebiliriz.
Çünkü puanların hesaplanmasında YGS’nin etkisi yüzde 40, LYS’lerin payı ise yüzde 60 olacaktır. Bu durumu sayısal olarak bir örnekle açıklarsak beklentilerinden yaklaşık 20 puan düşük bir sonuç elde eden bir adayın LYS’lerde fazladan yapacağı 4-5 netle bu açığı kapatabileceği;
şu anda yaklaşık sırası 100 bin-150 bin olan adayın sırasını 10 binlere çekebildiğinin yaşanmış birçok örneği bulunmaktadır.
Bu nedenle YGS sonuçları gerçekçi ve soğukkanlı bir şekilde değerlendirilip, LYS’ler için doğru bir yol haritası çizilebilirse bugün telaşlandığımız ve 'ya başaramazsam’ diye yüksek sesle dile getirdiğimiz birçok korkumuzun gerçek dışı olduğunu anlayabiliriz” diye konuştu. İHA