Memleketimizi seviyoruz da kültürel değerlerimize ne kadar sahip çıkabiliyoruz. Şehirlerin bir ruhu vardır. Bu ruhu yaşarken öldürmüş ardında el Fatiha demişiz. Hakkari ve yöresini önemli kılan bir çok özelliği vardır. Pek çok endemik bitkinin yeşerdiği yaylalara, geniş ovalara, rengarenk bitki örtüsüne, kol kola girmiş sıralı dağlara sahibiz.
Hakkari Üniversitesi bünyesinde yapılan hiçbir etkinliğe normalde iştirak etmiyoruz.
Öğretim Üyesi Hasan Buğrul adı geçince konferansa katılmak üzere Halk Eğitim Merkezi’ne gittim. Salonda sadece 5 erkek gerisi hepsi bayanlardan oluştu. Halk Eğitim bünyesinde görev yapan kursiyer ve eğitmenler konferansa büyük ilgi gösterdi.
Uzun saçları, karizması, yakışıklılığı ve şıklığıyla dikkat çeken Dekan Yardımcısı İbrahim Yıldırım sahneye ilk çıkan isimdi. Daha sonra el sanatları konusunda konferans düzenleyen Dr.Öğretim Üyesi Hasan Buğrul, alkışlar eşliğinde kürsüye çıktı.
Hakkari’de, Hakkarililere kaybolan değerlerimizi, kültürel mirasımızı, el sanatlarımızı anlattı. 32 yerleşim birimimizi gece gündüz demeden dolaştı, araştırdı, söyleşi yaptı ve kitaplaştırdı. “Hakkari bir kültür sanat şehridir” dedi ve kelimeler boğazına düğümlendi.
Yorgun göz kapaklarına saklanan gözyaşları sessizce yanağından süzüldü. 65 yaşındaki Hocamız, kaybolan kültür ve değerimiz için sahnede gözyaşlarına hakim olamadı. Ağladı ve salonu dolduranları da ağlattı. Her damla gözyaşı için alkış tufanı koptu. Ünlü Profesör Orhan Kural da yine çevre konusunda yaşanan ihmaller karşısında sahnede göz yaşı dökmüşlerdi.
Hasan Hocamız müthiş bir sunum yaptı. Sine vizyon eşliğinde kültür mirasımız olan el sanatlarını detaylı anlattı. Dokuma, giyim, deri, ahşap, taş eserler konusunda hem tanıtım yaptı hem de öneri sundu. Buğrul, “Kültürel ve sanatsal değerler çok önemlidir. Dokuma alanındaki yetersizlik beni üzdü. Her motif ayrı bir mesaj ve anlam taşır. Bunu bilmek mecburiyetindeyiz.
Yapılan işi hikaleriyle doldurmalıyız ve anlatmalıyız. Eski bazı el sanatları eserimiz yakıldı ve çöpe atıldı. Unutmaya yüz tutan kültürel mirasımıza sahip çıkarak değerlendireceğiz ve yeniden yaşatarak patentli büyük marka haline getireceğiz. Yün çoraplarımızdaki estetik görünüm ve üzerlerindeki birbirinden farklı motif ve desenler insanda hayranlık uyandırır. Bu çalışmamızın önemli amaçlarından biri de hazine değerindeki bu kültür ve sanat unsurunun farklı risklere karşı korunmasına katkı sunmaktır.”
Dr.Öğr.Üyesi Hasan Buğrul’un sanat ve kültürel değerlerimize sahip çıkma çabası ve çalışmaları bizi çok duygulandırdı. Buğrul, bu çalışmalarını kitaplaştırarak da Hakkari’mize müthiş bir manevi kazanç sağlamıştır.
NAZİF TATLI, “SANAT DALLARINI CANLANDIRACAĞIZ”
Böylesine önemli bir programa ev sahipliği yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nazif Tatlı, sahneye çıkarak Hasan Hocaya teşekkür etti. Tatlı, “Hasan Hoca’mız çalışmalarımıza farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Potansiyelimiz var, enerjimizi kinetik enerjiye dönüştüreceğiz. Bünyemizdeki sanatsal faaliyetlerimizi daha çok canlandıracağız. 16 kilim motifimiz varken Van’da sergileniyorsa bu çok acıdır. Tüm kültürel değerlerimiz için patent almalıyız” dedi.
HİKMET YAŞAR DA AĞLADI
Cölemerg Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Akademisyen Hikmet Yaşar da konferansta ağladı. Sinevizyon görüntülerinde rahmetli babasının resimleri ekrana geldiğinde gözyaşlarını tutamadı. Sizin anlayacağınız Akademisyenler bu programda adeta ağlama yarışındaydılar.
SABAH SAKLI, “HASAN HOCAMIZ ÖRNEK KİŞİLİKTİR”
Programa iştirak eden Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Sabah Saklı, Hasan Buğrul’u şu sözlerle tanımladı; “Bağışlı’ya bağlı Çavuşlu köyünde ilk okuyan kişidir. Köy sakinleri hep onu örnek göstererek çocuklarını okuttular. Köyün gençleri Hasan Buğrul’u örnek alarak en iyi üniversitelerde mezun oldular”…
HASAN BUĞRUL KİMDİR?
1956 yılında Hakkari’nin Erdanis köyünde doğdu. İlk öğrenimini Hakkari’de, Orta öğrenimini Diyarbakır’da, Üniversiteyi de Konya Selçuk Üniversitesinde Eğitim Enstitüsü İngilizce Öğretmenliği alanında tamamladı. Van, Muğla, İzmir ve Ankara’da görev yaptıktan sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde göreve başladı. Yüksek lisans İngilizce, doktorasını sanat tarihi alanında yaptı.
Bilimsel çalışmalarını daha çok Hakkari yöresi geleneksel el sanatları üzerinde yoğunlaştırdı. Bu alanda yayımlanmış çok sayıda kitap, makale ve bildirisi vardır.
Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hasan Buğrul’un resim sergisi Belediye bahçesi ve Üniversitede hafta boyunca halkımızın beğenisine sunulacak.
Hasan Hocamız, sana sözümüz olsun ki, kaybettiğimiz tüm değerlerimizi yeniden bularak, çağa uygun motifler işleyerek, yüreğimizden kopan sevgimizle süsleyerek Türkiye’ye ve dünyaya açılacağız. Size döktürdüğümüz her damla gözyaşı için özür diliyoruz.