• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Benan DİKER kim ?

Murat Taş

Değerli okurlarım bugün köşemize çok uzaklardan,Tekirdağ’dan değerli bir kardeşimizi konuk ettik. Benar DİKEN, kendisi amatör futbol topluluğu.org sitesinin sahibi. İlimiz ve tüm Türkiye’de il il oynan amatör liglerin sonuçlarını,takımların durumunu,kulüp bilgilerini ve istatistiklerini sitede sunan sitenin yapımcısı.Ta uzaklarda Tekirdağlı olan bu kardeşimiz beni memleketinde en güzel şekilde  misafir ederek sohbetimizi yapma fırsatı sundu,keyif almanız dileği ile sohbetimize başlıyoruz.

resim1.20120705141359.jpg1.Benan DİKER kim ?

1976 yılında Tekirdağ iline bağlı Çorlu ilçesinde doğdum. Eğitimimin ilk ve orta kısmını Çorlu’da tamamladım. Lisans eğitimimi ise Eskişehir Açık öğretim fakültesi Kamu Yönetimini bitirerek tamamladım. Uzun yıllar özel sektörde muhasebe ve lojistik departmanlarında çalıştım. Daha sonra uzun yıllardır amatörce yaptığım spor muhabirliğini özel sektörde profesyonel anlamda yapma fırsatı yakaladım. Yaklaşık 3 yıldır da çok sevdiğim bu işi yapıyorum.

2.Neden futbol neden amatör?

Bizim çocukluk ve gençlik dönemimizde futbol dışında diğer spor dallarına ilgi oldukça azdı. Futbolun diğer dallara göre oynanmasının çok daha basit olması bu spora ilginin herkes gibi bendede çok olmasında önemli etkendi. Amatör liglere yönelmemde en önemli etken bir çeşit tepkidir.

Şöyle ki 1970-1995 arası Tercüman gazetesinde bırakın profesyonel ligleri amatör liglerin maç sonuçlarını ve puan durumlarını bile bulma şansımız vardı.Özellikle bu gazetenin yayın hayatına veda etmesi ile amatör liglerin takibi 1995’ten sonra neredeyse imkansız bir hal aldı.Her ne kadar bu yıldan sonra yer alan spor gazeteleri olsa dahi bu gazeteler sadece 3 büyüklere hizmet eden bir yayın anlayışı içine girdiler.Önce amatör ligleri daha sonra ise süper lig dışındaki profesyonel ligler hakkında haber ve bilgi akışına gazetelerinde yer vermediler.O yıllarda çevremde 3.lige yükselme maçlarına giden bir sürü ağbim ve arkadaşım bulunuyordu.Bu maç sonuçlarına ulaşmada yaşanılan sıkıntılar bizi amatör futbola iten bir diğer etkendi çünkü profesyonel ligler bir şekilde gazetelerde yayınlanıyordu.

 resim2.20120705142043.jpg

Tekirdağ spor’un tarihindeki tek şampiyonluğunu getiren 3.ligdeki 76-77 sezonunu

3.Amatör futbol Türkiye’de ne durumda

Son yıllarda ülke geneli itibarıyla bir kalite düşüşü göze çarpıyor. TFF yaş kontenjanı getirerek genç futbolcuların önünü açtı. Fakat bu karar alınırken olgunluk çağında seyir zevkini artıracak oyunculara getirilen kısıtlamanın oyun alanına yansıyacağı düşünülmedi. Ben kalitenin düşmesinin nedenlerinin en başında TFF’nin almış olduğu bu yaş kontenjanı kararı olduğunu düşünüyorum. Zira bir futbolcunun en verimli çağında  spor yapmasına engel konulması oldukça düşündürücü bir durumdur.İkinci neden ise çok fazla futbolcu olmasına rağmen önü açılan genç futbolcu kardeşlerimizin daha futbolcu olamadan bu işten çok fazla beklenti içine girmeleridir.Gençleri buna sürükleyen temel sebep ise çağımızdaki  kapitalist düzenin doğal sonucudur.                                                                                                                                                                               

4.Türkiye futbol federasyonu amatör kulüpleri profesyonel kulüpler gibi neden desteklemiyor gereken desteği neden sağlamıyor.

TFF özerk bir yapıya büründükten sonra ciddi anlamda geliri olan bir kuruluş haline geldi.Fakat burada temel sorun kaynak dağılımında yaşanmaktadır.Gelirin büyük kısmı milli takım ve 3 büyüklere gitmektedir.Son yıllarda spor toto genel müdürlüğü özellikle profesyonel liglerde yer alan tüm kulüplere isim hakkı adı altında ciddi paralar ödemekte,yol ve konaklama masraflarını dahi karşılamaktadır.Amatör liglerde yer alan takımların maalesef isim hakkı nedeniyle Spor Toto Genel Müdürlüğü’nden para alması şu an için zor görünüyor. Amatörde çok fazla takım olması ve TFF veya TASKK’ DAN amatör takımlara yapılacak nakdi yardımların nerede kullanılacak olmasından kaynaklanan güven problemi nedeniyle bu konuda ülkemizde ciddi anlamda sıkıntı devam edecek gibi gözükmektedir.

resim3.20120705142217.jpg

Çorlu ‘da 21 Aralık 1983’te oynanan Çorlu spor-Tekirdağ spor  federasyon kupası maçı.İlk maçı 2-1 kaybeden Çorluspor rövanşta rakibini son 10 dakikada bulduğu golle yenerek amatör takımla profesyonel takım eleme başarısı göstermişti

 5.Amatör takımlarının temel sorunları sizce nelerdir.

Hepimizin bildiği gibi amatör takımlar kendi yağınla kavrulmaya çalışan genelde gelirleri olmayan kulüplerdir.En başta bir takımın yaşamasını devam ettirebilmek için sürekli gelir sağlama adına çalışma yapmak gerekir.Bu kaynak sağlandıktan sonra oluşturulacak güçlü altyapı ile sebat ederek geçici başarılar değil süreklilik arayışına girilmelidir. Buda kulüplerin her ne kadar amatör ligde oynuyor olsarda yönetim bazında profesyonel bir yönetilme ihtiyacını doğuruyor.Maalesef ülkemizde bu tip kulüplerin kurumsallaşması adına kalifiye kulüp yöneticisi konusunda çok büyük sıkıntılar var.Bu sıkıntının aşılması için ülkemizde  kesinlikle akademik olarak spor yöneticiliği eğitimine ağırlık verilmesini gerektiriyor.Ayrıca TFF’nin de birçok toplantıda dile getirdiği gibi ülkemizde çok fazla amatör kulüp bulunması hem kalitenin düşmesine hemde gücün bölünmesine neden oluyor. Amatörde transferin serbestliği ve aynı sezon içinde bir futbolcunun 3 farklı takımda oynama şansı ile bir futbolcudan TFF ve TASKK’ın kasasına aktarma bedeli olarak yaklaşık 2500-3000 TL girmektedir. TFF ve TASKK takım sayısının fazlalığınına karşı olsada bu durum kendileri için oldukça  karlı hale gelmiştir.

6.Bulunduğunuz il ve bölgenizde amatör futbol ne durumda

Çorlu ilçesinde yaşadığım için daha çok Tekirdağ amatör liglerini seyretme imkanı buluyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki son yılların en kalitesiz futbol sezonunu geride bıraktık. İdman eksikliğinden kaynaklanan güç sorunu, devamlılık ve son vuruş eksikliği seyrettiğim tüm maçlarda belirgin olarak sahaya yansıdı. Sanayinin yoğun olarak yaşandığı ve birçok yatırımın yapıldığı bölgemizde maalesef Çorlu dışındaki yerlerde tesis yönünden büyük sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Sanayinin yoğun olduğu Çerkezköy ve Çorlu dışındaki diğer ilçelerde spor göç nedeniyle çok zor şartlar altında var olma mücadelesi veriyor. Son olarak Ereğli ve Hayrabolu gibi iki ilçenin temsilcisi 1.amatörde  ligden çekilerek bu duruma örnek oldu. Tekirdağ’da profesyonel takım olmayışı nedeniyle önümüzdeki sezon BAL’ da yer alacak Tekirdağ spor ve Çerkezköy spor’un iyi kadrolar oluşturacağı ve profesyonel ligi zorlayacağını düşünüyorum.Bu iki yere göre çok daha fazla potansiyeli olan herhangi bir Çorlu takımının da bu yarışmaya en kısa zamanda katılmasını temenni ediyorum.

resim4.20120705142328.jpg

  Tarihinde ilk şampiyonluğunu yaşayan Çorluspor 1986 Mayısında son maçında Eyüpspor’u 2-1 mağlup ederken atılan ilk gol sevinci ..Ve sonuç 2.lige yükseliş 

7.tesisler ve alt yapı hakkındaki görüşleriniz

Tesis ve altyapı sorunu ülkemizin birçok bölgesinde büyük sorun durumundadır. Bu durumdan kurtulmanın en güzel yolu seçimlerde sporu seven veya sporun içinden gelmiş kişilerin desteklenerek sporcu ve kulüplerin içinde bulunduğu durumları yakından görmüş bu kişilere yönetim yolunun açılması olacaktır.Maalesef bir dönem sporu seven bir belediye başkanı görevdeyken ertesi dönem spora soğuk bakan bir başkanın seçim kazanması spora yapılan yatırımlarda oldukça olumsuz etkileyebiliyor.Sağlam bir altyapı oluşturabilmek için tesis sorununun tamamen çözüme kavuşturulması gerekmektedir.Çünkü altyapının olabilmesi için önce tesisleşme şarttır.

8.Avrupa ülkelerinde amatör ve alt yapıya önem verirken Türkiye’de neden önemsenmiyor.

Güçlü ekonomiye sahip Avrupa’nın gelişmiş toplumlarında kalkınma ilk önce tesisleşme alanında kendini göstermiş.Kaynak kullanımının doğru uygulanması ve yapılan incelemelerde şunu göstermiştir ki kulüp kurma  aşamasında uygulanan kriterler ile bu yapı çok sağlam temellere dayandırılmış.Ülkemizde sporun içine fazlasıyla bulaşmış olan siyaset Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde çok daha demokratik şekilde yürütülmektedir.                                                                                                                                                                       

9.Kulüplerimizin dışa bağımlılığı milli takım özerinde bir etki yaratıyor mu sizce.

Evet ama bu birazda futbolcu yetiştirmedeki başarısızlığımızdan kaynaklanıyor. Ülkemizde en büyük sorunların başında oyuncu disiplinsizliği ve  oyuncularımızın yaptıkları işe saygı göstermemesi gelmektedir.Son yıllarda futbolda bireysel özellikleri öne çıkan futbolcuların sayısı oldukça azaldı.Futbol tamamen makinenin dişlileri gibi kolektif bir yapıya dönüştü.Futbolda endüstrileşmiş ülkelerin temel eğitimleri ülkemiz oyuncularına nazaran daha iyi olduğu için bu oyuncular kolektif futbolu sahada daha iyi yansıtıyorlar ve bu nedenle tercih ediliyorlar.İlk aşamada Avrupa’nın oyun disiplinini ,kolektif futbolunu , maç içindeki devamlılığını ,oyun sistemi ve  istikrarı üzerinde daha çok çalışıp aramızdaki bu farkı kapatmalıyız.

10.Hemen hemen Türkiye’nin her ilindeki amatör takımlarını takip ediyorsunuz. Amatör bazında en gelişmiş ve amatöre değer veren ilimiz ya da bölgemiz hangisi.

Futbolun sanayi ile çok yakın bir ilişkisi var. Sanayi olan bölgeler diğer bölgelere göre nüfustan tutunda diğer etkenlere kadar  çok daha şanslı durumdalar.Bu duruma istisna olan yerlerde ülkemizde mevcuttur (Trabzon örneği).İstanbul,Kocaeli,Bursa,Trabzon,İzmir ve Ankara amatör ligleri kaliteli liglerin en başında geliyor. 

 resim5.jpg

 87-88 sezonunda 3.ligde oynayan Hayrobuluspor bir maçtan evvel …O Hayraboluspor artık Tekirdağ 2.amatöre kadar geriledi. 

11.Sizce amatör oynayan bir futbolcu işin neden hep maddi yatırım yönüne bakıyor oysa amatör futbol  ülke geneline göre baktığımızda bir vitrindir neden bu vitrine önem verilmiyor da maddiyata  önem veriliyor nedeni ne sizce.

 Çağımızdaki gençlerin yetiştiği dönemde gençleri tamamıyla suçlu bulmak yanlış olur.Mevcut olan kapitalist sistemin sunduğu şartlar ebeveynlerin çocuk yetiştirmesini de oldukça olumsuz etkiliyor. Manevi değerlerin göz ardı edildiği ilişkilerin çıkarlara ve maddiyata dayandığı bir dünyada bu zinciri de kırmak kolay değil gibi gözüküyor.

 12.Türkiye’deki amatörden Umutlumuzsunuz.

Karakterli oyuncu ve kulüp çıkarları amacı güden takım yöneticisi yetiştirme alanında çok fazla çalışmalıyız. İşin ekonomik boyut kısmı olan kulüplerin kalıcı gelire kavuşturulması ve tesisleşme alanında devlet ile yerel yönetimlerin ortak çalışması halinde futbolumuzun çok daha iyi bir duruma geleceğini düşünüyorum.

13.Hakkâri ilimize futbol sezonumuz açıldığında ziyaret etmek istermiydiniz.

Yoğun iş temposundan zaman bulabilirsem tabii ki de gelmek isterim.

resim6.jpg

  92-93 sezonunda 3.lige terfi maçlarında Kırklareli grubunda mücadele eden Çorlu Kültür spor zorlu bir maç öncesi…Kültürspor artık tarihin tozlu sayfalarına gömüldü.1970’lerin başında kurulan kulüp 2009-2010 sezonu ile birlikte isim hakkıyla satılınca Çorlu Gençlerbirliğispor oldu.

14.Son olarak Hakkâri de sporseverlere söylemek istediğiniz bir şeyler var mı

Hakkari ligi uzun yıllar sonra 10 takımla başladı. Bu il için oldukça önemli ve sevindirici bir gelişmeydi. Çukurca dışında tüm yerleşim yerlerinde heyecan yaşandı. Ekonomik şartların el verdiği sürece takımlarını maddi ve manevi şekilde centilmence desteklemeleri en büyük arzumdur. İlden yetenekli oyuncular yetişeceğine ve Hakkari’den güçlü bir takım çıkıp ilin tekrar profesyonel ligde boy göstermesinde en büyük temennimdir. 15.Bende şahsım Hakkari haber tv. Ve Necmi Hocamızın şahsında ve tüm Hakkari adına beni memleketinde misafir eden ve hoş bir sohbet fırsatı veren Benar  kardeşimize sonsuz teşekkürler diliyorum.Dilerim bu sohbetimiz Türkiye’nin bir ucundan ilimize güzel bir gönül köprüsü kurulmasına vesile olur. Kardeşimizi en kısa zamanda ilimizde misafir etmek dileği ile keyif almış olmanızı ümit ederek bir sonraki yazımızda görüşünceye dek esen kalın.

 

   

Bu yazı toplam 7268 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 6
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim