Öğrendiklerini silindirli ve makaralı halı tezgahlarında uygulayan 8 usta öğretici ve 96 kursiyer, kültür sentezi adı altında farklı ve rengarenk Hereke halı desenlerinden; yaprak, çiçek,hançer, gül, sümbül, lale ve karanfil gibi Türk motiflerini halılara ilmek ilmek dokuyor.
Osmanlı Türk beylikleri ve Kazak motifleriyle halıları süsleyen Hakkarili kadınların dokuduğu halılar, çeşitli ülkelere ve özellikle Amerika’ya ihraç ediliyor. Yapımı zahmetli ve uzun süren halıların yolluk çeşidinden 30 adedi, yıl içinde Amerika’ya gönderildi. Attıkları ilmek başına para kazanan kadınlar, hem motifleri geleceğe taşıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.
İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Hereke halılarının Hakkarili kadınlar tarafından geleneksel ve doğal yöntemlerle üretildiğini söyleyerek: “Hakkari eğitim ailesi olarak her zaman himayelerini gördüğümüz Valimiz Sayın İdris Akbıyık,aslında bu üretimin mimarıdır. Zatıalilerine, ilimizdeki usta öğretici ve kursiyerlere bu imkanı sağladıkları için şükranlarımızı sunuyoruz,”diyerek şöyle devam etti.
Millî Kültürümüzün bir öğesi olan Hereke halıları, uluslararası düzeyde ülkemizin tanıtılmasında önemli bir araçtır. "Hereke Halısı" adıyla tüm dünyada tanınan bu ürünler, aynı zamanda önemli ihraç ürünlerimizdendir. Dokuma işi meşakkatli bir iş.Halı tezgahlarımızda, kadınlarımız, el emeği göz nuru olan Türk motifli halılarımızı, doğal iplerle ve doğal kök boyayla üretiyor.
Buradan da tüm dünyaya ihraç ediyorlar. Burada, vatandaşlarımız hem meslek öğreniyor hem de il ekonomimiz kazanıyor. Ülkemiz kazanıyor, ilimiz kazanıyor.
Halk Eğitimi Merkezleri’mizdeki usta öğretici ve kursiyerlerimiz, Sayın Valimiz İdris Akbıyık’ın himayelerinde, ilimizi kalkındırmaya yönelik bir gelir elde etme anlayışının ötesinde, Türk motifli halılarımızın üretimini yaparak kültür öğelerimizi yaşatmak ve geleceğe taşımak gibi çok önemli bir hedefle çalışıyorlar. Bu vesileyle emeği geçen Halk Eğitimi Merkezi Ailesi’nin her bir ferdine teşekkür ediyorum,"dedi.