Yeşilay, Birinci Dünya Savaşı sonrasında işgal güçlerinin toplumda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman ve dönemin 30 aydını tarafından 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuş, “Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.
Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra tütün, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olmuştur.
Değişen dünyayla birlikte alkol, tütün, madde ve kumar bağımlılığının yanı sıra genç kuşağı tehdit eden bir yeni tehlike de teknoloji bağımlılığıdır. Bağımlılıklar bireyin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını etkilemekte ve bu etkiler zincirleme bir şekilde hayatın her alanında farklı sonuçlara neden olmaktadır. Biyolojik, psikolojik, sosyolojik ve kültürel boyutlarda kişisel ve toplumsal yozlaşmaya sebep olan bağımlılık, toplumsal yaşamı tehdit etmektedir.
Bu bağlamda; bilinçli, sağlıklı bir nesil oluşturma yolunda başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere toplumumuzun tüm bireylerinin tüm zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak başta ailelerimiz olmak üzere tüm toplumumuzun ortak görev ve sorumluluğudur.
Sağlıklı ve zinde bir gençlikle, güçlü ve müreffeh Türkiye hedefine süratle ilerlerken, çocuk ve gençlerimizi tehlikeye sürükleyebilecek bağımlılıkla ve zararlı alışkanlıklarla her yönden mücadele etmek en önemli vazifemizdir.
Bu duygularla, kurulduğu günden bugüne, toplumumuzda bağımlılık konusunda hassasiyet oluşturma gayretiyle çalışan Yeşilay’ın ve bu mücadeleye gönül verenlerin Yeşilay Haftası’nı kutluyor, tüm vatandaşlarımıza sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum.
HAKKARİ VALİSİ VE BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ İDRİS AKBIYIK