Hakan Taş’ın özel haberi: Bu yoğun rağbet ev ve kira fiyatlarını da fırlattı. 90 bin lira değerinde olan bir daire 180 bin liraya yükseldi. 500 lira olan 3 artı 1 dairenin aylık kirası 1000 liraya yükseldi. Bu da demek oluyor ki emlak sektöründe yüzde yüz artış söz konusudur.
Hakkari’nin il-ilçe meselesi Van’a göçü yeniden tetikledi. Gidişler o kadar yoğunlaştı ki şuan Van’da kiralık ev bulunamıyor.
100 bin Hakkari’linin yaşadığı Van’da Hakkarililerin bir derneğe sahip olmamaları da düşündürücü. Geçen yıl geçici olarak kuruldu ama örgütlü toplum olmayı başaramadığımız için ne yazık ki kapandı. Ankara’da açıldı, Van’da kapandı.
Van’a hepimiz sık sık gidiyoruz ve gitmeye devam edeceğiz. Çünkü hepimizin bir yakını Van’da ikamet etmektedir. Van’da en çok dikkat çeken şey her sokakta karşılaştığımız İran’lılardır. Tahran’ı andıran bu görüntü kimilerini mutlu ederken kimilerini de rahatsız etmektedir.
Van Ticaret Odası Genel Sekreteri Ramazan Temizel ile bu konuyu konuştuk. Temizel şunları söyledi; “Van ilimiz yaşanılır bir kenttir. İran’lıların yoğun ilgisi elbette bizi mutlu ediyor. Van’da mevcut 60 otelimizde doluluk oranı yüzde yüzdür.
Tekstil, resturant, cafe ve alışveriş merkezlerimiz İranlıların akınına uğruyor. 21 gün süren Nevruz tatillerinde binlerce İran’lı turist kentimize akın ediyor. Van ekonomisine müthiş bir katkı sunmaktadır.”…
İran’lı kadınlar sayesinde Van sokakları renklendi. Kalıcı makyajları, giyim tarzları ve şiveleriyle ayrı bir renk katmaktadırlar.
Kadınlarının bakımlı, güzel ve şık oluşları yöre halkının da ilgisini çekmektedir. Van’da İran’lılara ait Cafe ve müzik evleri de hizmet vermeye başladı.
Bize yani Hakkari’ye ne İran’lı, ne Irak’lı nede hiçbir turist uğramıyor. Bize uğrayanlar Suriye’li mülteci ve bazı dilenciler. O yüzden komşu ilimiz Van’ı kıskanır olduk.