Yapay Zeka ile Ağız Kanseri Teşhisi Hedefleniyor
Kaynak:SavaşTaş
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, yapay zeka destekli muayene dönemini başlatarak bir ilke imza attı. Türkiye’de yalnızca 5 merkezde kullanılan "Craniocatch" yapay zeka destekli diş muayene sistemi, Kocaeli’de ilk kez KOSTÜ’de hizmete girdi. Bu teknoloji, diş çürüklerinden kemik kaybına, diş eti hastalıklarından çene kemiği lezyonlarına kadar pek çok rahatsızlığı erken teşhis ederek tedavi planı sunuyor.
Yapay Zeka ile Erken Teşhis İmkanı
KOSTÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı’nda görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Melisa Öçbe, yapay zeka destekli Craniocatch programının işleyişini anlattı. Sistemin panoramik röntgen görüntülerini analiz ederek mevcut hastalıkları tespit ettiğini belirten Dr. Öçbe, "Çürük, kemik kaybı, diş eti rahatsızlıkları gibi sorunları tanımlıyor ve hastaya özel tedavi planı öneriyor. Örneğin, dolgu ya da implant ihtiyacını belirleyip bize detaylı bilgiler sunuyor" dedi.
Kocaeli’de İlk, Türkiye’de Sayılı Merkezlerden Biri
Craniocatch sistemi sayesinde hastaların herhangi bir zararlı etkiye maruz kalmadan yapay zeka destekli muayene hizmeti aldığını vurgulayan Dr. Öçbe, Kocaeli’de bu teknolojiyi kullanan ilk kurumun KOSTÜ olduğunu belirtti. Öçbe, "Yapay zeka hasta yönetim sistemimizle entegre çalışıyor. Tek bir tuşla hastanın mevcut hastalıklarını ve tedavi yöntemlerini görebiliyoruz" diye konuştu.
Kanser Teşhisinde de Kullanılması Hedefleniyor
Dr. Melisa Öçbe, Craniocatch algoritmasının gelecekte ağız kanseri teşhisinde de kullanılabileceğini vurgulayarak, yapay zekanın bu alandaki önemine dikkat çekti. "Yapay zeka radyoloji alanında hızla ilerliyor. Gelecekte, ağız kanseri prognozunu belirleyerek hastanın tedavi sürecine yön verebilir" ifadelerini kullandı.
Yapay Zeka ile Eğitim ve Muayene Süreci Gelişiyor
Yapay zekanın öğrenci eğitiminde de önemli bir rol oynadığını belirten Öçbe, "Röntgen analizlerinde anatomik yapıları yapay zeka destekli olarak gösteriyoruz. Bu, öğrencilerin görsel öğrenme süreçlerine katkı sağlıyor" dedi. Ayrıca, ilerleyen yıllarda yapay zekanın muayene sürecini hızlandırarak tanı sürecini daha da kolaylaştırmasının hedeflendiğini belirtti.
"Yapay Zeka İşimizi Elimizden Almayacak, Destekleyecek"
Yapay zekanın diş hekimliğini tehdit edip etmediği sorusuna ise Dr. Öçbe şu yanıtı verdi: "Craniocatch CEO’su Prof. Dr. İbrahim Şevki Bayrakdar, yapay zekanın diş hekimlerinin işini elinden almayacağını, ancak yapay zeka ile çalışabilen diş hekimlerinin daha avantajlı olacağını söylüyor. Ben de buna tamamen katılıyorum. Yapay zekayı iş süreçlerimize entegre etmek büyük bir avantaj sağlayacak."
KOSTÜ’de Her Bölümde Yapay Zeka Eğitimi
KOSTÜ’nün yapay zeka konusuna büyük önem verdiğini belirten Öçbe, "Üniversitemizde mühendislikten hemşireliğe kadar tüm bölümlerde yapay zeka dersleri veriyoruz. Rektörümüzün desteğiyle akademik çalışmalarımızda bu teknolojiyi yoğun şekilde kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.