Hakkari Valiliği ve Hakkari Belediyesi’nin katkılarıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilen sempozyuma Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Vali/Belediye Başkan V. İdris Akbıyık, Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, ülkemizden ve farklı ülkelerden gelen bilim insanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.
Üniversitemiz hakkında genel bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, “2. Uluslararası Zap Havzası Sempozyumu’na hepiniz hoş geldiniz. Zap Havzası insanlığın en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Bu havza, tarihin en eski dönemlerinden itibaren Urartu, Asur, Med, Pers, Roma ve İslam gibi birçok önemli kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Üniversitemizde iki önemli çalıştay düzenledik. Hakkari’mizin zengin yer altı kaynaklarının ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesine yönelik Maden Çalıştayı ile Hakkari’mizin diğer bir değeri olan taşınabilir ve taşınmaz kültür varlıklarının tespitine ve bilimsel olarak değerlendirilmesine yönelik olarak 1. Hakkari Kültür Varlıkları Çalıştayı’nı başarılı ve verimli bir şekilde Üniversitemizde gerçekleştirdik.
Bugün ise dünya düşünce tarihine, kültürüne ve bilim dünyasına büyük bir miras olarak kalacak olan 2. Uluslararası Zap Havzası Sempozyumu’nu gerçekleştireceğiz. Burada yurt dışından ve yurt içinden alanında uzman akademisyenlerimizle Zap Havzası’nın taşınabilir ve taşınmaz kültürünü, kültürel varlıklarını bilimsel verilerle ve yeni çalışmalarla bilim dünyasına sunacağız. Bunun haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz.” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Pakiş konuşmasının devamında, “Bu etkinliğin gerçekleşmesi konusunda emeği geçen çalışma arkadaşlarıma, hocalarıma ve siz değerli katılımcı ve dinleyicilere teşekkür ederim. Yurt dışından ve ülkemizin farklı üniversitelerinden ilimize kadar teşrif eden akademisyenlerimize ve bu salonu dolduran siz kıymetli haziruna en kalbi şükranlarımı sunuyor, sempozyumun verimli ve başarılı geçmesini diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Vali/ Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, yaptığı konuşmada, Dünyanın hızla değiştiğini, Türkiye'nin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde hızla kalkındığını belirterek "Ülkemiz artık bölgesinde söz sahibi, dünya siyasetinde önemli bir faktör haline geldi.
En önemlisi de tarihin kendisine vermiş olduğu görevi, misyonu da yerine getirmek uğruna gün geliyor Libya'da, Irak'ta, Suriye'de, Karabağ'da ya da Myanmar'da, yani nerede bir mazlum, mağdur varsa onların yanında olmak için büyük gayret içinde.
Hakkari de eğitimde önemli projeler hazırladık. Bunun da semerelerini almaya başladık. Amacımız sadece sınavlarda başarı gösteren çocuklar yetiştirmek değil. Ülkemize, devletimize, vatanımıza, milletimize bağlı, inançlı, evrensel düşünceye açık, Atatürk'ün belirttiği gibi çağın gerekleriyle donatılmış gençler yetiştirmektir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise Her ilde üniversite bulunmasının önemine değinerek, söz konusu sempozyumların kültürel mirasın öneminin ortaya çıkarılmasına katkı sağladığını anlattı. "Zap Havzası önemli bir yerleşim merkezlerinden biridir.
Yüzyıllar boyunca burada biriken tarihi, kültürel ve edebi eserlerle bu mirasın da tüm insanlığa ait olduğunu bir kez daha müşahede etmiş oluyoruz. Bu mirasın günümüz gençlerine, halkımıza aktarma gayreti içinde olan rektörümüz, hocalarımız, bilim insanlarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Geçmişimize ve kültür birikimimize aşina olmamıza üniversitelerimiz önemli katkı sağlıyor.” dedi.
Yapılan açılış konuşmaların ardından açılış konferansı kapsamında yazar Halit Yalçın, kültürel miras ve sözlü gelenek konusunda sunum yaptı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Orhan ise 16. yüzyılda yaşamış olan ve Kürt tasavvuf edebiyatının önemli isimlerinden Molla Ahmed-i Ceziri'nin eserlerini seslendirdi.
Daha sonra Hakkari Belediyesi Sanat Topluluğu tarafından 2. Uluslararası Zap Havzası Sempozyumu kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde gösteri düzenlendi.
Rektörlük Binasında Hizmet Binası'ndaki Çölemerik ve Zap Konefrans Salonları’nda 12 oturum şeklinde üç gün boyunca süren, 5 farklı ülkenden toplamda 75 katılımcının katıldığı Sempozyumda 52 bildiri sunuldu.
Sempozyumun son gününde ise Çukurca İlçesine kültürel gezi gerçekleştirildi.