Kıymetli okurlarımız uzun bir aradan sonra sizleri yeniden saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.3 Aralık Uluslararası düzeyde Engelliler Günü olarak kabul görmüş iken 1966 yılından bu yana Ülkemizde ve Birleşmiş Milletlere Üye 156 ülkede her yılın Mayıs ayı içerisinde her farklı engel gurubuna atfen yapılan etkinlikler kapsamında 10-16 Mayıs Engelliler Haftası olarak kabul edilmektedir.
1998 Yılından beri Hakkari Bedensel Engelliler Derneği olarak ilimizde gücümüzü,azmimizi,itibarımızı, intibamızı ve faaliyetlerimizi bir an olsun yitirmeden 21.Engelliler Haftasınagirmenin gururu ve onurunu yönetim kurullarımızla, üyelerimizle, bize gönülden bağlı engellilerimizle ve gönüldaşlarımızla kutlamanın sevinci içerisindeyiz.
Ancak daha da önemlisi 21 yıldır memleketimizde bizleri daima destekleyen, benimseyen koruyan ve kollayan başta halkımıza ve geçmişten bu yana önümüzdeki engelleri kaldıran kıymetli devlet büyüklerimize ve bizlerden önce bu kutsal oluşuma ilk defa start veren ağabeylerimize teşekkürü bir borç biliriz.
21 yıllık mazimizden bu güne bizleri memnun eden özgüven duygumuzu pekiştiren hislerin yanında da sükût-u hayale uğradığımız zamanlarda oldu elbet. Tüm halkımızın malumudur detaylarında büyük riskler aldığımız, her kapıyı aşındırdığımız, zaman zaman uğruna tehdit edildiğimizŞehit Mehmet Ceyhan Caddesi üzerinde bulunan Koordinasyon Merkezimizi 2018 yılının başında oluşturduk. Emeği geçen kurumlara, kurullara ve kişilere minnettarız.
Koordinasyon merkezimizde söz verdiğimiz gibi sadece bir yıl içerisinde 25 engellimize Tekerlekli Sandalye,33 engelli ailemize gıda desteği,26 engelli ailemize giyim yardımı,6 engellimize Akülü Tekerlekli Sandalye, 18 Engellimizin çeşitli el sanatları kurslarıyla beceri kapasitelerini artırdık ,
bir engellimizi işbaşı eğitim programına dahil ettik, İstanbul’da özel bir hastanede yaptırdığımız ameliyat sonucu bir engellimizin hayatını olumlu yönde tamamıyla değiştirdik, sportif faaliyetlerimizle bir bayan olmak üzere dört yeni katılımlı engellimizi toplumla bütünleştirdik,
iki yıl üst üste bir üst liglere terfi eden basketbol takımımızla, engelli tespitimizi 728 engelliden 821 engelliye çıkararak bilgi formu oluşturduğumuz 93 engellimizle toplam 207 engellimize ulaşmayı başardık. Altını tekrar çizmekte fayda var sadece bir yılda Koordinasyon Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden belli başlı olanları sizlerle paylaşıyorum.
Detaylarındadaha anlamlı işlerimiz de olmuştur ancak siz kıymetli okuyucularımızı da fazla yormamak için bahsetmeyeceğim. Yukarıda bahsettiğim faaliyetler kesinlikle farazi değildir ispatı tutanak ve belgelerle sabittir ve daha da önemlisi engellilerimiz tüm bu faaliyetlerden tek kuruş harcamadan faydalanmışlardır.Mevcut Koordinasyon Merkezimizi oluşturmak için kurumlara giderken bize inanan ve destek veren herkese bu sözü vermiştik biz sözümüzü tuttuk, sözümüzde kalmaya devam edeceğiz.
Gel gelelim bizlere verilen sözlere. Bu bir yıllık süre zarfında bizleri ziyaretleriyle mutlu eden sayısız kurum ve kişilerden de sadece bir şeyin sözünü istedik Koordinasyon Merkezimizin ayakta durabilmesi ve sürdürülebilir olması için yene koordinasyon merkezimizde canla başla çalışan gerçek ihtiyaç sahibi gönüllü engellilerimiz içerisinde hiç olmazsa ilk etapta birkaç engellimizin istihdam edilmesi.
Bu talebimiz o an için çok yerinde ve makul görüldü, böylede olması gerekiyordu çünkü normal şartlarda Koordinasyon Merkezleri oluşturulur bu alanda çalışan dernekler oraya davet ve dâhiledilir her türlü idari gider de belirli bir bütçeden finanse edilir. Biz Dernek olarak zoru başarmamıza rağmen kolay olanını defalarca talep ettik bir dünya söz verilmesine rağmen hiç bir vaat yerine ulaşmadı. Bakın ne sözler verildi ’’ Gerekirse Kendimi Borçlandırırım Bir Elemanı Ben Alırım’’ diyenler , ‘’Sen bizim için dernek başkanı değil cemiyet adamısın elbette bir elmanı biz istihdam ederiz ‘’diyenler.Daha neler neler…
Mevlana Celaleddin-i Rûmî der ki “Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin seni anladığı kadardır ”. Tam bir yıldır meramımızı anlatmaya çalıştık para istemedik pul istemedik kardeşimize, çocuğumuza torpil tölerans istemedik aile reisi işsiz dezavantajlı engellimizinevlerinde tenceresi kaynasın diye destek istedik.
Ülkemizde 2010 yılı referandumunda Anayasanın 10. Maddesine şu ifadeler eklenmiştir ‘’Çocuklar, yaşlılar, engelliler , harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz.’’Ne istediysek anayasanın bize tanıdığı hakka istinaden istedik. Âmâ bir türlü kendimizi ifade edemedik.
Umudumuzu yitirmedik talebimizi ilimizde henüz göreve başlayan ve derneğimizi ziyaretleriyle bizleri onurlandıran Sayın valimize ve ilin en üst düzey kurum ve kişilerine yeniden ilettik dilerim yakın zamanda yerini bulacaktır.21. Yılımızda Koordinasyon Merkezimizi ayakta tutmak için her türlü çabayı göstereceğiz.
Bu vesileyle öncelikle tüm İslam aleminin Ramazan-ı Şerifini Kutlar, aynı zamanda 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle tüm kader arkadaşlarımıza refah ve huzur dolu yıllar temenni ederim.
Ali Mesut KESKİN
Hakkâri Bedensel Engeliler Derneği Başkanı ve Türkiye Bedensel Engeliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi