120 GAZETECİ 1 ŞEHİR!
İnternet gazeteciliğinin ve dijital medyanın tüm yönleriyle ele alındığı “Yeni nesil gazetecilik çalıştayı” ve Kayseri kültür gezisi programı kapsamında 81 il ve yurt dışı temsilciliklerimizle Kayseri’de bir araya geliyoruz. Nisan ayının ikinci haftası, başkentte lapa lapa kar yağıyor, soğuk hava yüzümüzü okşuyor tüm olumsuzluklara inat Van’dan rötarlı Ankara’ya, oradan da otobüsle Kayseri’ye hareket ediyoruz.
Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD), dijital medya dünyasında etik, özgür ve bağımsız gazeteciliği savunmak amacıyla kurulmuş güçlü bir meslek kuruluşudur. Yerel ve ulusal internet gazetecilerinin haklarını savunmayı, dijital medya platformlarının gelişimine katkı sunmayı ve toplumsal faydayı ön planda tutan haber anlayışını desteklemeyi hedefler.
TİGAD, günümüz iletişim çağında internet gazeteciliğinin artan önemini vurgularken, sektördeki profesyonellerin mesleki gelişimini sağlamak ve gazetecilik standartlarını yükseltmek için çeşitli eğitimler, seminerler ve projeler düzenler.
Toplantı ve çalıştaylar genellikle Ankara veya İstanbul’da yapılır. TİGAD ise her bir toplantıyı Anadolunun farklı illerinde gerçekleştiriyor. Bu farklı anlayış bünyesindeki üye gazetecilere çok şey katıyor. Örneğin ben Çankırı ve Kayseri’ye ilk kez gittim.
TİGAD’ta alt, üst ve kompleks yoktur. Hepsi mütevazi ve seçkin kişiler. Genel Başkan Okan Geçgel, hayatımıza GEÇ GELmiş olsa da çok onurlu bir görevi üstlenerek 81 il temsilcilerini bağrına bastı.
Kayseri Valisi, Belediye Başkanı, Erciyes Üniversitesi bize müthiş bir ev sahipliği yaptı. Genel Başkan Geçgel, 76 ilde temsilci oluştuğunu hatırlatarak esas kuruluş amacını şöyle anlattı: “Tasarruf genelgesi çerçevesinde özellikle Anadolu’daki basılı medya büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu genelgede basının kapsam dışı bırakılması için büyük emek sarf ediyoruz. İlgili bakanlara ve partilere dosya sunduk. Mücadelemiz devam edecek.”…
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, bu mucize şehire çok şey katmış. Önceliği çocuklar, gençler ve kadınlardır. Gençleri zehirleyenlere karşı oldukça acımasızdır. Her mahalleye spor kompleksi ve Türkiye’nin en kapsamlı rehabilitasyon merkezlerinden biri olan Kayseri Yeşilay Uyuşturucuyla Mücadele Rehabilitasyon Merkezi’ni kurdu. Gençleri uyuşturucu belasından kurtarmak adına, onları topluma ve ülkeye faydalı hale getirmek adına bir çok önemli projeye hayat veren biri.
Kayseri için mucize şehir diyoruz ya, bu şehre devlet çivi bile çakmaz. Çünkü en başarılı iş insanları buradan yetişir. Hayırsever ve vatansever iş insanları kendi memleketlerine en büyük yatırımları yapmaktalar. Orada adeta bir hizmet ve hayır rekabeti var. Ankara başkent olsa da, farklılıklarıyla iyi olan her şeye dokunan ve iyilikleri çoğaltan Kayseri ili gönüllerin başkentidir.
Her yıl düzenlenen “Kent Başkan Ödülleri” dördüncüsü bizim programa denk geldi. Türkiye genelinde belediyecilik vizyonuna yön veren kent ve Başkan ödülleri büyük bir coşkuyla sahiplerini buldu. Bu güzel ve anlamlı programın organizasyonu TİGAD üstlendi. Şehirlerine değer katan belediye başkanları halk oylaması sonucuyla ödüllendirildiler.
TİGAD hem dayanışmayı, kaynaşmayı, dostluğu pekiştiriyor hem de mesleki sorun ve sıkıntıları masaya yatırarak çözüm arıyor. Türkiye’de internet gazeteciliğinin referans noktası haline gelmek, özgür, bağımsız ve etik haberciliği teşvik ederek topluma doğru bilgi akışının sağlanmasına katkıda bulunuyor.
Ayrıca, dijital medya dünyasında yerel ve ulusal gazetecilerin daha güçlü ve etkili bir konuma ulaşmasını sağlamak için öncü projeler geliştiren bir lider kurum olma yolunda ilerliyor.
Çankırı’da donduk, Kayseri’de üşüdük, Ankara’da hasta olduk. Ama TİGAD ile Anadolu’yu gezmeye bu dostluk ve sevgi köprüsünü inşa etmeye devam edeceğiz.