Doç. Dr. Şükrü Bingöl

Doç. Dr. Şükrü Bingöl

Esnemeye ihtiyacınız var mı?

Esnemeye ihtiyacınız var mı?

Egzersizin bizim için iyi olduğunu biliyoruz. Kardiyovasküler aktiviteler kalp sağlığını güçlendirir ve kuvvet antrenmanı daha güçlü kaslar ve kemikler oluşturur. Ancak esneme hakkında çok fazla şey duymuyoruz. Gerçekten yapmanız gerekiyor mu?

Yaşlı yetişkinler için esnemenin faydaları

Özellikle meşgulseniz, antrenmanınıza ara verip esneme hareketlerini atlamak cazip gelebilir. Ancak her gün esnemek için birkaç dakika ayırmanız için harika nedenler var. Olası faydaları şunlardır:

  1. Hareket aralığını artırır

Yaşlandıkça eklemlerimiz doğal olarak esnekliğini kaybeder (Bağlantı haricidir) (Bağlantı yeni pencerede açılır), günlük işleri daha zorlu hale getirebilir. Yataktan çıkmaktan yerleri süpürmeye kadar her şey esnek eklemler ve kaslar gerektirir. Başka bir deyişle, esnek kaslar yaşlandıkça hareketli ve bağımsız kalmanıza yardımcı olabilir.

Bir çalışma(Bağlantı haricidir) (Bağlantı yeni pencerede açılır)esnemenin yaşlı yetişkinlerde yürüme yeteneğini geliştirdiğini buldu. Esneme ayrıca fiziksel fonksiyonunuzu iyileştirmenize yardımcı olabilir

2. Dengeyi artırır

Denge yeteneğimizi kaybettikçe düşme olasılığımız artar ve yaşlandıkça düşmeler büyük bir sorun haline gelir. Her dört yaşlı yetişkinden biri her yıl düşer ve 3 milyondan fazla acil servis ziyareti yaşlı yetişkinlerde düşmelerden kaynaklanır.

Düşme riskinizi etkileyen birçok faktör vardır, bunlara ilaçlar, görme, duyma ve genel güç dahildir. Düzenli esneme ayrıca dengenizi ve yürüme yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. (Bağlantı haricidir) (Bağlantı yeni pencerede açılır) Bir çalışma (Bağlantı haricidir) (Bağlantı yeni pencerede açılır)10 haftalık bir esneme programının yaşlı yetişkinlerde düşme riskini azalttığını bulmuştur.

3. Kalp sağlığını iyileştirir

Esneme, kaslarınıza giden kan akışını artırabilir ve bu da atardamarların daha esnek kalmasını sağlayabilir. Esnek, elastik atardamarlar, kalp hastalığı ve felcin önde gelen nedenlerinden biri olan yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur.

4. Eklem ağrılarını hafifletir

Eklem ağrısı ve sertliği sizi fiziksel aktiviteden alıkoyabilir, ancak buna gerek yok. Düzenli esneme eklem esnekliğini artırmaya yardımcı olarak daha aktif olmanıza yardımcı olabilir.

Düzenli bir esneme rutini aynı zamanda kas ve eklem ağrılarını da azaltır (Bağlantı haricidir) (Bağlantı yeni pencerede açılır)yaşlı yetişkinlerde. En iyi sonuçlar için, esneme hareketlerinizi yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme gibi düşük etkili fiziksel aktivitelerle birleştirin.

Esneme Egzersizleri Stok Vektör Sanatı & Aerobik'nin Daha Fazla Görseli - Aerobik, Aktif Hayat Tarzı, Animasyon karakter - iStock

Güvenli esneme ipuçları

Bir esneme programına başlamak için özel bir ekipmana veya spor salonuna ihtiyacınız yok. Başlamadan önce şu ipuçlarını izleyin:

Sağlık uzmanınızla görüşün: Herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışın. Bir sağlık sorununuz varsa veya daha önce bir yaralanma geçirdiyseniz belirli önlemler almanız gerekebilir.

Isınma: Esnemeden önce vücudunuzu 5 ila 10 dakika hareket ettirin. Kanın kaslarınıza gitmesini sağlamak için yürüyebilir, dans edebilir veya hatta yerinizde yürüyebilirsiniz. Ya da esnemelerinizi normal antrenmanınızdan sonraya saklayın. "Sıcak" kasları esneterek muhtemelen daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

Nazik olun: Esneme acıtmamalıdır. Her esnemede yavaşça eğilin ve rahat ama zorlayıcı hissettiren bir yerde tutun. Ağrı hissederseniz, esnemeyi bırakın.

Su için: Kas kramplarını önlemeye yardımcı olmak için antrenman ve esneme öncesi ve sonrasında su için.

Zıplamayın: Esnemeyi yumuşak ve sabit bir şekilde tutun. Esneme sırasında zıplamak yaralanmalara neden olabilir.

Esnemek için zaman ayırın

Esneme, fitness dünyasında diğer egzersiz türleri kadar ilgi görmese de düzenli olarak yapmaya değer. Haftada iki ila üç kez sadece birkaç dakika esnemek büyük bir fark yaratabilir. Zamanla, daha az gergin ve ağrılı hissettiğinizi ve sevdiğiniz şeyleri daha iyi yapabildiğinizi fark edebilirsiniz.

Bu yazı toplam 654 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Doç. Dr. Şükrü Bingöl Arşivi

YILLARA MEYDAN OKUYA BİLİRSİNİZ

11 Nisan 2025 Cuma 14:25

10 Kasım Atatürk'ü Anma

09 Kasım 2024 Cumartesi 20:08

Cumhuriyet coşkusu devam ediyor

29 Ekim 2024 Salı 18:41

SPORCU VELİSİ OLMAK

24 Ekim 2024 Perşembe 15:29

Futbolun İhtişamı ve Coşkusu:

26 Mayıs 2024 Pazar 09:41