Ülkemizde yaşanan ve büyük yıkıma sebep olan asrın felaketinde, Hakkâri AFAD ve gönüllülerinin muazzam ve özverili çalışmaları sonucunda, enkaz altında nice canlar kurtarıldı. Bunun yanında AFAD ekipleriyle deprem bölgesinde çadır kurma, yardım malzemesi ve her türlü lojistik destek veren Hakkâri ekipler var.
Hakkâri Valiliği. Hakkâri AFAD İl Müdürlüğü, Hakkâri UMKE, Sivil toplum kuruluşları, AFAD gönüllüleri ve Hakkâri halkı depremde mağdur olan vatandaşlarımız için başlatmış oldukları çalışma ve yardımlaşma her kesimin takdirini kazandı.
Yapılan bu büyük fedakârlıkların bir ferdi olan Doğa Sporları Kulübü(CİSAD) Kulübü Yöneticilerinden ve İlimizin sevilen eski Hakimlerinden şu an Avukatlık görevini yapan Turgut Besi ile yaşanan depremle ilgili kısa bir söyleşi hazırladık.
Depremin ilk saatlerinde Hakkâri ne yaptı, çalışmalarınız nasıldı?
İlk önce ülkemizde yaşanan asrın felaketinde yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet , yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dilerim. Ülkemizin başı sağ olsun.
Bizler doğa sporlarıyla ilgilenen bir kulübüz. Kulübümüz sportif alanda olduğu gibi kültürel ve sosyal sorumluluk alanlarında da aktif bir dernektir. Kulübümüz bünyesinde farklı alanlarda spor aktiviteleri yapan nice sporcular barındırmaktadır.
Ayrıca kulübümüz doğal afetlerde aktif rol alan yardımsever bir kulüptür. Daha önce AFAD ile kurtarma eğitimi alan arkadaşlarımız bulunmaktadır. Diğer arkadaşlarımız da doğacak bir afette her türlü yardım ve lojistik desteği verecek kapasitededir.
Bu türlü afetler için bir Whatsapp grubumuz var.7/24 açık.
Depremin olduğu saatten on dakika sonra haber geldi. Ülkemizin 10 ilinde deprem olduğu bilgisini aldık. AFAD İl Müdürlüğü ve Hakkâri’de ki tüm AFAD gönüllüleri ile birlikte sabahın erken saatinde eski Tekel binasın olduğu yerde toplandık. Burası ayrıca AFAD toplantı salonunu olarak da kullanılıyor.
Tüm ekipler burada toplanarak görev dağılımı yaptık. İlk ekibimizde AFAD koordinasyon görevlisi İlhan Akbaş, kulübümüzün üyesi Naci Ertunç abimiz le beraber ilk grubumuzu ve ekibimizi kurarak Şanlıurfa ilimize hızlı bir şekilde gönderdik. Diğer ekiplerimizde gelecek emir doğrultusunda hazır beklettik. Kısa bir süre sonra kalan ekiplerimizi de deprem bölgesine sevk ettik.
Burada kalan diğer arkadaşlarımızda yardım malzeme için seferber ettik.
Afet bölgesine gönderdiğiniz ekipler nerelerde görev aldılar. Filen enkaz kaldırma işine katılabildiler mi?
Hakkâri AFAD İl Müdürlüğü bu konuda deneyimli. Bizler ise gönüllü AFAD üyeleriyiz. Bazı arkadaşlarımız enkaz kaldırma işleminde direk bulunamıyor.
Ama enkazda çalışan ekiplerle beraber oldular. Yani onlara gereken lojistik destek sağladılar. Hakkâri AFAD, UMKE, Hakkâri Üniversitesi ve diğer bazı kurumlarımızda bu konuda iyiler. Bir parantez açmak istiyorum. Hacı Tansu kardeşimin ekip arkadaşları da çok iyi onlarında büyük emekleri oldu. Şunu da belirteyim ki bizler tam donanımlı değiliz, ama ileriki süreçte bu konu hakkında çalışmalar yapacağız. Daha iyi yerlere gelmek için çalışacağız, bunun için desteğe ihtiyacımız var.
Hakkâri AFAD başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşları daha doğrusu Hakkâr’nini tümü olarak bu konuda seferber oldu.
Ayrıca Hakkâri ekiplerimiz onlarca insanımızı enkazdan canlı olarak çıkardılar. Hatta basında ve sosyal medyada Hakkâri halkının büyük seferberliği ve kurtarma çalışmalarını dile getirdiler.
Bütün ülkede olduğu gibi Hakkâri’de belki de tarihinin en büyük yardım seferberliği başlatıldı. Şemdinli’den Çukurca’ya kadar, köyden mezralara kadar, bütün insanlarımız haftalarca geceli gündüzlü çalışarak depremzede kardeşlerinin yardımına koştular ve yardım elini uzattılar.
Bunu tüm yüreğimle söyleyeyim, böyle bir halkımız olduğu için çok şanslıyız. Allah hepsinden razı olsun. İnşallah ülkenin her kesimiyle beraber depremde yara alan illerimizi tekrar ayağa kaldıracağız. Buna inancımız sonsuzdur.
Ekiplerimiz onlarca canlı insanımızı enkazdan sağ olarak kurtardı. Hepsine minnettarız.
Bu aralar Hakkâri yer bilimcileri tarafından riskli bölge olarak dile getiriliyor. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz?
Evet bir gerçek var ki ilimiz 1. derece deprem bölgesidir. Deminde dile getirdim geçmişte ilimizde büyük bir deprem yaşanmış olup tarihte yerini almıştır.
Panik yapmadan aklı selim olmalıyız, tedbirlerimizi almalıyız. Deprem bizim bir gerçeğimizdir. Depremleri önceden belirleyen bir sistem daha dünyada keşfedilmedi. Ama alınan önlemlerle risk çok az seviyeye getirilebilir. Deprem değil, bina öldürür mantığını kafamızda atmamalıyız. İyi yapılar yaparsak sağlam zeminlere evlerimizi binamızı yaparsak risk çok daha azalır.
Birde bu konuda bilinçlenmek lazım, panik yapmadan iyi bir deprem eğitimi almalıyız. Deprem esnasında ne yapmalıyız, nasıl davranmalıyız, kurumlar ve sivil insiyatif deprem anında ne yapmalı gibi eğitim almalıyız.
Yardım lojistik destek konularında, eğitim kesinlikle şart. Hatta bu benim görüşüm ve isteğim ilkokuldan başlayarak üniversiteye kadar afet dersi zorunlu olmalı. Bir konu daha var. İlimizdeki bina ve konutların risk analiz ekipleri kurulmalı. 2000 yılından öncesi ve sonrası denetlenmeli, deprem toplanma alanı halka iletilmeli bu konuda halkımız bilgilendirilmeli.
Hakkâri’de olası bir depreme ne kadar hazırlıklı?
Bu konuda fazla bilgi sahibi değilim ama mutlaka tedbir alınmalıdır.
Burada bizlerde yani tüm Hakkâri’ye büyük görevler düşüyor. Panik yapmadan, sağdan solda, asılsız haberlere kulak asmamalıyız. Bilinçli ve eğitimli davranırsak Allah’ın izniyle başaracağız.
Türkiye deprem kuşağında her an bir deprem riskiyle karşı karşıya ilimiz Hakkâri’de 1. derece deprem riskindedir. Son yaşadığımız deprem acı bir gerçek ve bir o kadar gerçek.
İlimizde kaybı en aza indirmek için herkesin duyarlı olması bu konuda bilinçlenmeli. Başta AFAD ve yetkili kurumlar en az ayda bir iki kez eğitim vermeli. Gerek enkaz başında gerekse sahada eğitimli gönüllü kişiler yetiştirmeliyiz. Bu konuda eğitim amaçlı tatbikatlar yapılmalı, en önemlisi okullarda çocuklarımıza öğretmeliyiz.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Güçlü bir ülkeyiz, duyarlı ve yardımsever bir halkımız var. Bizim gibi doğa sporları olsun, farklı spor kulüpleri olsun, sivil halk olsun, bu konuda teçhizat ve eğitim konusunda desteklene bilinirse çok iyi olur. İlimiz bu konuda genç bir nüfusa sahip. Deneyimli kurtarma ekibi oluşturursak sadece ilimiz de görev almayacaklar ülkenin hatta dünya genelindeki yardımlara koşarız. Yeter ki bizlere gereken destek sağlansın.
Bu güzel bilgileri bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.
Son olarak şunu belirteyim. Asla paniğe gerek yok. Alacağımız eğitim ile bilinçlenerek önce aile içinde sonra da çevremize bilgi akışını sağlamalıyız.
Depremin ne zaman olacağı bilinmez ama tedbiri elden bırakmamalıyız.
Buradan şunu belirteyim Başta Hakkâri Valisine, AFAD çalışanlarına, UMKE, AFAD gönüllerine, tüm kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına ve Hakkâri halkına yaptıkları hizmet ve yardımseverliklerinden dolayı bir spor sever olarak şükranlarımızı sunuyorum.