Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz’a nezaket ziyaretinde bulundum. Yoğun bir makam olduğu için ayda yılda bir uğrarım. İlimizde görev süresi birinci yılını doldurdu. Hizmet ettiğin yeri sevemezsen orada başarılı olma şansın zayıftır demektir. Müdür Yılmaz zaten bölgenin adamı ve Hakkari’yi de çok seviyor.
Bu ziyaretimin amacı sadece hal hatır sormaktı. Sayın Müdürüm nasılsınız diye sordum. Öyle doluydu ki, kafasında arşivlediği tüm güzel sözleri seriye bağlayarak anlatmaya başladı; “Yeni müfredat sadeleştirmeyi getiriyor. Türkiye Yüzyılı maarif modelinin yeni eğitim müfredatı, bu eğitim ve öğretim yılı başında uygulamaya konulacak.
İlk etapta okul öncesi 1’nci, 5’nci ve 9’uncu sınıflarda uygulanacak olan müfredatla ilgili Hakkari’de hazırlıklar devam ederken, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin’in de dediği gibi, Çocuklarımızın üzerindeki bilgi yükünü almak için müfredat değişikliğine başvurduk. Yeni müfredatın sadece bilgi odaklı değil beceriye dönük olacaktır. Çocuklarımız, bu yeni müfredatla geleceğe, toplumuna ve milletine daha faydalı olabilmenin yanında değerlerine de daha çok sahip çıkacaktır.”
Güzel bakıyordu, güzel konuşuyordu. Bakışımı bakışına kitlendim, yüreğim ve beynimi sonuna kadar açık bırakarak dinlemeye devam ettim. “Bütünleşik Eğitim Modeli kapsamında okul öncesinde 1-5-9’ncu sınıflarda uygulamaya başlanacaktır.
Bu sınıflarda derse girecek olan öğretmenler yeni müfredatla ilgili eğitimden geçiriliyor. Müfredatın felsefesini öncelikle öğretmenlerimize anlatıyoruz. Biz şu anda Bakanlığımızın talimatlarıyla yeni müfredatın en iyi şekilde anlaşılması ve uygulanması için Valimiz Sayın Ali Çelik’in riyasetinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Öğrencileri fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak destekleyeceklerini de vurgulayan Müdür Yılmaz, sözlerine şunları ekledi; “Hakkari’nin beyin göçünü beyin gücüne çevirmeliyiz. Valiliğimiz kapsamlı bir eğitim seferberliğini başlattı. Bu kapsamda, burs havuzu oluşturarak LGS’de 400 puan ve üzeri alan tüm öğrencilere ilimizde bulunan liseleri tercih etmek şartıyla 50 Bin Tl burs verilecektir.
Bu daha önce Türkiye’de yapılmayan, yapılmışsa da çok az yerde yapılan bir uygulamadır. Böylelikle Hakkâri’deki öğrencilerin liseden sonra girecekleri üniversite sınavlarında başarıları da Hakkari’nin başarı hanesine yazılacaktır.”
Müdür Yılmaz, öylesine akıcı ve heyecanlı konuşmasını sürdürürken gözlerine bakıp dinlemekten masada soğuyan çayıma, ısınan soğuk suyuma dokunamadım bile… Sormak istediğim bir çok soruyu yönelmem için bana ne yazık ki şans vermedi. Oysa sadece “Sayın Müdürüm nasılsınız?” diye sormuştum.
Halk Eğitim Merkezinde mevsimlik çalışan usta öğreticilerin durumuyla ilgili kısa bir soru ile sözlerini bölüyorum. Bu konuda da hazır ve anlamlı bir söz sarf ediyor; “Çalışan ile çalışmayanı, üreten ile üretemeyeni ayırt etmeliyiz. Gayemiz kimseyi mağdur etmek değildir” …
1 saat süren sohbetimizde defterime not almadım. Aklımda kalan sözleriyle bu ikili sohbetimizi sizlerle paylaşmak istedim.
Müdür Nurettin Yılmaz ve ekibi ilimize, insanımıza, öğrencilerimize, velilerimize ve eğitime katkı sunmayı sürdüreceklerdir.