• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C

Uyuşturucuya hayır ‘’SPORA EVET’’

Murat Taş

Madde bağımlılığı; bireyin alkol, uyuşturucu, ilaç gibi maddeleri kendi iradesi dışında almak zorunda kalışı; kullanımın devamı halinde ruhsal, bedensel olarak özerkliğini yitirmesi ve toplumsal işlevlerini kaybetmesidir. Madde kullanımı genellikle genç yaşlarda başlar.

Sigarayla başlangıç yapıp, birayla başlayan alkol alımlarının giderek alkolikliğe dönüştüğünü, tinerle başlayan uyuşturucu kullanımının esrar, eroin, kokain, daha sonra da sentetik uyuşturucuların kullanımı ile insanın kendi eli ile felaketini hazırladığı insanoğlu için büyük bir felakettir.

Bu tür maddelerin kullanımı sadece gençlerin bireysel yaşamını olumsuz etkilemekle kalmaz, toplumu da etkiler. Cinayetlerin %60’ı, saldırıların %40’ı, tecavüzlerin %33’ü alkol kullanımı ile ilgilidir. Madde kullanımının fizyolojik etkileri algılamada, gerçeklik değerlendirmede sorun yaratmaktadır. Çünkü merkezi sinir sistemini ve diğer organları etkiler

Uyuşturucu ile mücadelede; her şeyden evvel ailenin, arkadaşların, okulda öğretmenlerin üzerlerine çok büyük bir görev düştüğü, uyuşturucuya karşı en önemli kalkanın spor olduğunu ve anaokulundan itibaren tüm çocukların temel spor dallarına yönlendirilmelerin sağlıklı nesiller yetiştirmenin ana kuralı olduğunu unutmamak gerekir.

Spor, çocuk ve gençlerde mutluluk, öfkeyi kontrol edebilme, saldırganlığı frenlemeye yardımcı olduğu gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutar.

Spor, stresi azaltır, psikolojik rahatlama sağlar.

Spor, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur.

Spor yapan insan kendini zinde ve sağlıklı hisseder.

Spor insana mutluluk verir ve daha iyi hissetmesini sağlar.

Spor yapan insanlar kendini daha kolay ifade eder.

Sporcular zor hastalanır, çabuk iyileşirler ve doğa şartlarına dayanıklıdırlar.

Spor, bel fıtığı v.b. fiziki rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.

Spor toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi sağlar.

Spor demokratik toplum oluşumuna önemli bir katkı sağlar.

Spor insanları sosyalleştirir.

Spor, insanın kötü alışkanlıklara yönelmesini engeller.

Spor toplumda çeşitliğin artmasına yardımcı olur.

Spor; ulusal ruhun güçlendirilmesi, aile bağlarının güçlenmesi, yaşlıları kabul, vb. sosyal ve toplumsal davranışların gelişmesinde de olumlu etkileri vardır.

Ayrıca spor toplumlar arası iletişimin kurulmasını ve ülkelerin birbirlerine yakınlaşmasını sağlar.

Sporun bedensel faydalarının dışında, ruhsal ve mental yönden de birtakım faydaları bulunmaktadır. Spor yapmak, ruhsal açıdan daha mutlu ve dinç hissetmenize yardımcı olurken, hayat kalitenizi de yükseltecek etki göstermektedir.

Özellikle profesyonel ya da amatör olarak yapılan bireysel ya da ekip şeklinde yapılan spor faaliyetleri, başarı ve kendine özgüven gibi duyguları geliştirmektedir.

Karar verme mekanizmasını geliştiren spor, belli bir amaca odaklanarak yapıldığı için, sorumluluk ve verilen görevi tamamlama gibi duyguların gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Daha mutlu ve daha az stresli hissetmenize yardımcı olan spor, sosyal yönden de birtakım faydalar sunmaktadır.

Arkadaşlık ve takım ruhu gibi duyguların gelişmesine zemin hazırlayan spor, özellikle çocuk ve gençlerde sosyal yönden gelişim için önemli rol oynamaktadır.

Bizlerde Hakkâri spor camiası olarak madde bağımlılığına sonuna kadar hayır ‘’SPORA EVET’’ diyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı toplam 3704 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim