Doç. Dr. Şükrü Bingöl

Doç. Dr. Şükrü Bingöl

10 Kasım Atatürk'ü Anma

10 Kasım Atatürk'ü Anma

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü" dolayısıyla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına şükranlarımızı sunarız.

İçimizden Atatürk gibi bir lideri çıkarmış olmanın gururunu yaşamalıyız

Çünkü Atatürk gibi bir devlet adamı Türkiye'den bir daha çıkmadı ve çıkmayacak. Değil Türkiye'den, dünya ülkelerinin herhangi birinden de çıkmayacaktır.

O nedenle, Atatürk'ü özellikle her 10 Kasım günü hüzünlü bi o kadar coşkuyla anmak gerek.

Anıtkabir'e, beldelerimizdeki heykellerine, okullarımızdaki büstlerine bir demet çiçek bırakmak... O'nu genç kuşaklara anlatmak... Bundan daha güzel bir anma olur mu?

1937 yılının başından beri hasta olan Atatürk 10 Kasım 1938 günü hayata gözlerini kapatarak ebediyete intikal etmiştir. Ardından İsmet İnönü cumhurbaşkanı seçilmiş, yeni hükümet kurulmuş ve Atatürk’ün cenaze törenleri düzenlenmiştir. Atatürk için hem İstanbul’da hem Ankara’da cenaze törenleri düzenlenmiş, törenlere yabancı temsilciler, resmi görevliler ve büyük bir halk kitlesi katılmıştır. Atatürk’ün naaşı anıtmezar yapılana kadar kalması için Etnografya Müzesine konulmuştur.

1953 yılına kadar 10 Kasım günlerindeki anma törenlerinin merkezi Etnografya Müzesi olmuştur. 1950 yılına kadar tek parti olarak ülkeyi yöneten Cumhuriyet Halk Partisi döneminde 10 Kasım anma günlerinde Atatürk’ün naaşı ziyaret edilmiş; Halkevlerinde, üniversitelerde, okullarda anma programları yapılmıştır.

1950 yılında Demokrat Parti’nin seçimleri kazanıp, 1960 yılına kadar iktidar partisi olarak ülkeyi yönetmiştir. DP döneminde 10 Kasım anma günlerinde hükümet erkanı ilk olarak Atatürk’ün naaşını ziyaret etmişlerdir. Yani 1953 yılına kadar Etnografya Müzesi’nde anma törenleri başlamış, 1953 yılında ise naaşın Anıtkabir’e taşınmasıyla bu seneden sonra anma törenlerinin merkezi Anıtkabir olmuştur.

Daha sonra üniversitelerdeki anma toplantılarına geçmişlerdir. Yine bu dönemde üniversitelerde, okullarda, sinemalarda anma toplantıları yapılmıştır. Bu toplantılarda Atatürk’ün hayatı, ülke için yaptıkları anlatılmıştır. Gazetelerde köşe yazılarında Atatürk anlatılmış, kimileri Atatürk ile ilgili hatıralarını paylaşmışlardır.

Yine gazetelerde törenlerde neler yaşandığı yazılmıştır. Gençlik toplulukları 10 Kasım gününe özel etkinlikler yapmışlardır. Radyolar bu gün yayın yapmamışlardır. TBMM ise bugünlerde toplanmamış, toplandıysa da Atatürk için saygı duruşunda bulunarak oturuma son vermiştir.

Ne demişti büyük lider ; “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.”

Kaynak: Yağmur TATAR

Bu yazı toplam 855 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Doç. Dr. Şükrü Bingöl Arşivi

10 Kasım Atatürk'ü Anma

09 Kasım 2024 Cumartesi 20:08

Cumhuriyet coşkusu devam ediyor

29 Ekim 2024 Salı 18:41

SPORCU VELİSİ OLMAK

24 Ekim 2024 Perşembe 15:29

Futbolun İhtişamı ve Coşkusu:

26 Mayıs 2024 Pazar 09:41